Floating Cloud will be a landmark of world peace in Copenhagen

September 28, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating Cloud will be a landmark of world peace in Copenhagen

An uplifting House of Peace (HOPE) may soon rise on Copenhagen’s waters. Junya Ishigami and Svendborg Architects won a design competition to design an active symbol and landmark for world peace with their proposal of the Cloud. Shaped like a puffy cumulus cloud, the floating structure is envisioned as a visitor center and sanctuary for individual reflection. The House of Peace has been 15 years in the making and began in 2003 when four friends shared a vision to combine art and architecture in a non-political project. After selecting Junya Ishigami and Svendborg Architects as the winners of the HOPE design competition, the project organizers secured a building site in Copenhagen’s Nordhavn provided by the municipality for free. HOPE is now working to raise funds to construct the building. The cloud-shaped HOPE structure will be elevated 17 meters above sea level. While the building is a beacon for world peace, it’ll also be a place for individual sanctuary and meditation . Visitors will be invited to go inside the building or float around it in small boats for quiet contemplation. The interaction of light and water through and around the seemingly floating Cloud will create a calming, ethereal atmosphere. Related: BIG unveils plans for giant spiny Cactus Towers in Copenhagen “Our proposal for House of Peace provides a journey of the senses,” wrote the architects. “We aim to create an environment where people can open up to the idea of thinking about peace. Our House of Peace takes you back to the purity of being, ready to embrace the world.” + House of Peace

Continued here:
Floating Cloud will be a landmark of world peace in Copenhagen

Modular WonderFrame sun shade structure turns this building into an energy efficient marvel

September 6, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Modular WonderFrame sun shade structure turns this building into an energy efficient marvel

Students will learn sustainable building principles at a seriously green new academic building at Universidad EAN . The 215,278 square foot building in Bogotá, Colombia will feature the endlessly reusable and recyclable WonderFrame shade structure, designed by Cradle to Cradle founder William McDonough . The modular system includes perforated panels that can both shade and allow daylight to filter through, almost like tree leaves. Inhabitat spoke with McDonough and lead architect Roger Schickedantz about the building, called Project Legacy, which is McDonough’s first Cradle to Cradle-inspired signature building in Latin America. McDonough originally designed the WonderFrame as a temporary structure at the 2016 World Economic Forum Annual Meeting in Davos, Switzerland. Schickedantz said at Universidad EAN, 11.5 by 8.6 foot modules will be anchored to the facade of Project Legacy. Each module includes around 30 perforated, painted steel sheet triangles. While this WonderFrame is intended to be permanent, Schickedantz said it could be deconstructed and put together somewhere else as the WonderFrame is put together with bolts. Shade panels can also be moved around in the frame to change the way light enters the building. Related: INHABITAT INTERVIEW: Green Architect & Cradle to Cradle Founder William McDonough “WonderFrame is based on experiments we’ve been doing for inexpensive structural solutions for roofs and floors that are invisible,” McDonough told Inhabitat. “Here, it is used as a delightful skin of human expression. It allows for flexible adaptation for color, for solar collectors, for light and shade. Someday, perhaps even for planters .” The WonderFrame will blanket roughly 85 percent of the building’s facade, making it the largest installation of the system so far. And the design is meant to reflect Colombian culture. Schickedantz told Inhabitat, “Colombia has a rich indigenous culture which celebrates color and pattern. The shade pattern designed for the WonderFrame provides a modern, graphically expressive interpretation… The WonderFrame establishes a dialogue with a 2011 building designed by Daniel Bonilla, which anchors the campus block. The Bonilla building is covered in multi-hued green ribbon sunshades. The William McDonough + Partners building generates a new complementary and contrasting composition which joins the two buildings in a unified whole.” The WonderFrame is just the start of the building’s sustainability . The LEED Gold -seeking building will include solar chimneys to allow for natural ventilation. Rooftop solar will help power the building. Cradle to Cradle certified fabric and auditorium seating will comprise some of the building materials. Universidad EAN students will accompany the design team in interviews with vendors, according to Schickedantz, for the building where they will one day learn Cradle to Cradle Concepts. He told Inhabitat, “Ultimately, the intent is to inspire students to develop and market their own products. We envision a new generation of products which incorporate circular economy concepts and improve the world.” Groundbreaking is expected later this year. + William McDonough + Partners Images courtesy of William McDonough + Partners

See original here: 
Modular WonderFrame sun shade structure turns this building into an energy efficient marvel

This new Berlin apartment building literally purifies the city’s air

August 30, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on This new Berlin apartment building literally purifies the city’s air

Daniel Libeskind ‘s first residential project in Berlin is a spectacular faceted building that literally purifies the air. Sapphire is clad in geometric stoneware tiles coated in a layer of titanium dioxide that breaks down dirt and grime when exposed to the sun’s UV rays. The crystalline facade of the building is dominated by angular windows and canted walls that create balconies and intimate outdoor nooks that enhance the quality of the units. Each of the apartments has a unique plan with high-performance triple-glazed windows and external louvers. Related: Daniel Libeskind’s funky metallic apartments will purify the Berlin air The team made some of the windows fixed to adapt to the irregular shape of the volume, while the operable ones all conform to a standard dimension. While the upper floors house living units, retail shops occupy the ground floor of the building, along with underground parking and common outdoor area. The remarkable facade is clad in 3,600 Casalgrande Padana tiles, 500 of which are standard-sized while the other 3,100 tiles have been custom shaped. Each tile is specifically positioned to fit the architect’s vision, and the installation of the tiles took four months to complete. The titanium dioxide coating , produced by TOTO, allows the facade to clean itself and the air when it is exposed to natural light. + Studio Libeskind + Sapphire Berlin Via The Architect’s Newspaper Lead photo via Sapphire Berlin and Jan Bitter

Original post:
This new Berlin apartment building literally purifies the city’s air

MINI re-envisions the Cooper hatchback as an EV

August 30, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on MINI re-envisions the Cooper hatchback as an EV

MINI is adding an exciting new car to its lineup sometime during 2019 – and it’s totally electric . The MINI Electric Concept offers a futuristic interpretation of the MINI Cooper hatchback with a slew of special details, including unique wheels, a new hexagonal grille and restyled lighting. The MINI Electric Concept will have its official debut at the 2017 Frankfurt Motor Show next month, where the company will test the public’s reception to a new electrified MINI. It’s been nearly 10 years since MINI released the MINI E electric car in 2018, which was the first fully electric car from the BMW Group. Related: Volkswagen confirms when the Microbus is coming back as an EV MINI’s next electric car will reach beyond the potential of the MINI E. For starters, its electric motor won’t have the same cooling needs as a traditional gas-powered car, so the grille and air intakes have been closed off to improve airflow. And the headlights have a new LED design. As you move to the back, the MINI Electric Concept’s taillights each form one half of the Union Jack as an LED dot matrix. “The MINI Electric Concept is a quintessential MINI – compact, agile, simply the ideal companion for everyday driving. At the same time, it conveys a whole new take on the concept of sportiness,” explains Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. + MINI Images @MINI

Read the original post: 
MINI re-envisions the Cooper hatchback as an EV

Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices

August 23, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices

At first glance, it’s hard to imagine that this gorgeous light-filled building was once an uninspiring concrete monolith. It’s a testament to the architectural might of Perkins + Will , which transformed the 1940s military warehouse in San Francisco into the LEED Gold -certified Bay Area Metro Center. Constructed with recycled materials, this eight-story adaptive reuse project features soaring ceilings with state-of-the-art offices, community hearing spaces, a boardroom, and ground floor retail. Located at 375 Beale Street, this massive 525,000-square-foot building once served as a navy supply warehouse during World War II and exuded an air of impenetrability with its fortress-like facade. Perkins + Will and interior design firm TEF did away with the monolith’s bleak appearance with the addition of ample glazing and an seven-story-tall atrium that floods the building with natural light . The transformation created a welcoming and collaborative environment that consolidates four government agencies and offers diverse amenities including retail, workspaces, open coffee bars, and even bike storage. Reclaimed timber is used throughout the interior to lend a sense of warmth to the concrete structure. Wood rails were repurposed from the building and nearby sites as was the timber used for stair treads, countertops, and wall finishes. Splashes of greenery enliven the building including a tree well on the sixth floor, garden patio on the eighth floor, and a landscaped garden outside the main public hearing room. Related: Form follows function at Shanghai’s new bioclimatic Natural History Museum Perkins + Will wrote: “As part of a required seismic retrofit, shear walls were introduced at all perimeter walls to reinforce the structure without compromising the opportunity for open offices. Addressing both seismic and daylighting issues, a seven-story atrium was carved out the of the center of the building, both reducing the structural mass of the building and bringing much needed daylight to the building’s interior, decreasing energy use while creating a welcoming atmosphere. The atrium and interconnecting stairs also provide the opportunity for informal encounters between the various agency employees.” + Perkins + Will

More here: 
Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices

Spectacular forestry dome shines like a gem in the woods of Belgium

July 26, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Spectacular forestry dome shines like a gem in the woods of Belgium

Like a Russian Matryoshka doll, this shining dome houses another building within its shell. Architecture studio Philippe Samyn and Partners designed the compact, oval forestry building to respond to the irregular shape of its site, which is timbered with beautiful 200-year-old oak trees. Photo by Marie-Françoise PLISSART Photo by Daylight Liège sprl The facility is located at Marche-en-Famenne in the heart of the Ardennes Forest in Belgium . It’s dedicated to the treatment of sylviculture grains from the Walloon Region. It comprises a pre-drying zone, a storage area, and an area for treating grain. Photo by Simon SCHMITT Photo by Marie-Françoise PLISSART Related: Desert dome camp in Jordan offers tourists “The Martian” experience An apron of reinforced concrete unifies a framework of arcs that constitute the outer skin of the building. Two smaller building placed inside house cold storage, administrative rooms and small laboratories . Photo by Marie-Françoise PLISSART Photo by Simon SCHMITT Related: Prefab smartdome homes can pop up practically anywhere The secondary role of the interior buildings is to provide additional support to the arcs. 1691 tiles of laminated reflective glass cover the entire building and emanate a soft glow at night. + Philippe Samyn and Partners Via Archdaily Lead photo by Marie-Françoise PLISSART Photo by Marie-Françoise PLISSART Photo by Marie-Françoise PLISSART Photo by Marie-Françoise PLISSART

Continued here: 
Spectacular forestry dome shines like a gem in the woods of Belgium

A tale of two ‘living’ buildings in the Capitol

July 13, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on A tale of two ‘living’ buildings in the Capitol

Measuring the intangible value of two Living Building Challenge and WELL Building certifications in Washington, D.C.

The rest is here:
A tale of two ‘living’ buildings in the Capitol

These incredible self-deploying buildings pop up in 8 minutes flat

July 5, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on These incredible self-deploying buildings pop up in 8 minutes flat

In the future, buildings could build themselves. Ten Fold Engineering , based in the United Kingdom, is offering self-deploying structures that open up in under 10 minutes solely with the help of a hand-held battery-powered drill. Their 689-square-foot structures could be used as medical clinics or eco hotels or tree houses – to name a few. Ten Fold’s ready-to-use structures offer a glimpse into the future of construction : buildings that can be deployed or folded up in a matter of minutes by anyone. They can be easily relocated and customized to fit a customer’s needs: from offices to mobile supermarkets to beach huts, the options for Ten Fold’s shelters are numerous. Related: Hex House is an affordable, rapidly deployable solar home for disaster victims The structures can travel on a standard truck, and can be popped open with little power in eight minutes. The company says they’re fully equipped as soon as they’re opened and can be stacked on top of each other. No foundations are necessary, and Ten Fold says the structures can be deployed on sloped or uneven ground. According to the company, “The components are modular so almost any arrangement of panels, doors, windows, and service pods is possible.” The buildings include 689 square feet of mobile space with 706 cubic feet of storage. Ten Fold’s structures can even be equipped to go off-grid , with space either inside or via bolt-on modular pods for clean energy like solar power , batteries, and water storage or treatment. The company says their units are durable and have a long lifespan, and can be designed to meet “modern BREEAM and LEED energy, material, and production stability standards. The company is able to accomplish all this through a family of pin-jointed linkages that can move with little power consumed. They are licensing their technology , saying they aim to bring it to people for whom it will make a difference. The mobile structures begin at £100,000, or around $129,330. + Ten Fold Engineering Images via Ten Fold Engineering Facebook

Go here to read the rest: 
These incredible self-deploying buildings pop up in 8 minutes flat

London’s first ‘High Line’ park could transform an abandoned railway in Camden Town

July 5, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on London’s first ‘High Line’ park could transform an abandoned railway in Camden Town

New York’s iconic High Line is inspiring other cities to repurpose and green-up disused elevated railway lines. Representing residents, businesses and community groups of Camden Town district in north London, local business group Camden Town Unlimited organized a crowdfunding campaign to help transform a portion of an old railway line connecting Camden Town and King’s Cross into a vibrant green space. The Camden Highline would run for nearly a kilometer, linking the world-famous Camden Market with the recently redeveloped King’s Cross area by a 10-minute walk. Camden Town Unlimited teamed up with Network Rail to figure out the technical feasibility of the project, and is now looking to start construction. Related: Explore 6 High Line-Inspired Copy Cats Changing Cities Across the Globe “People in Camden have been talking about this for years. Now we’re putting our money where our mouth is to make this happen,” said Camden Town Unlimited Chief Executive Simon Pitkeathley about the campaign. “We invite anyone who wants to see a New York-style Highline here in London , whether you live and work in Camden or are a visitor to the area, to donate what you can to help make this idea a reality.” The new crowdfunding campaign will help finance events and workshops aimed at bringing this project to life. It will run for 100 days or whenever it reaches its £40k target. + Camden Highline crowdfunding campaign Via World Architecture News

Here is the original:
London’s first ‘High Line’ park could transform an abandoned railway in Camden Town

Architects cracked this concrete building to fill its interior with daylight

May 17, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Architects cracked this concrete building to fill its interior with daylight

Usually, architects avoid creating a building full of cracks. But the beautiful concrete facade of this mixed-use building in Aarhus, Denmark was built with intentional imperfections. Copenhagen-based architecture studio Sleth designed the building with a facade of cracked concrete that provides a glimpse of the illuminated interior and references the industrial history of the city’s Sonnesgade district. The Sonnesgade building, realized by the architects as a design-build project, revitalizes an existing industrial construction and consists of three stacked layers of long office floors. It was designed to reflect its surroundings and the transformation of the old freight terminal area into a lively cultural district. It facilitates interaction between the floors, with open-plan areas and flexible office spaces . Related: Berlin’s Tchoban Foundation Museum shelters architectural history within an energy-saving, hand-drawn concrete facade Storage and parking areas are tucked away underneath the landscaping. A sloped asphalt terrain surrounding the building forms outdoor areas for terraces, bikes and gardens, which grounds the project in the existing urban context. Thanks to its role in the rejuvenation of the area and the building’s expressive design, the project was nominated for the Architecture Award Mies Van der Rohe 2017. + Sleth architects Via Fubiz Photos by Rasmus Hjortshøj / C O A S T

See more here:
Architects cracked this concrete building to fill its interior with daylight

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1316 access attempts in the last 7 days.