Emojis become modern-day gargoyles on a Dutch mixed-use building

April 13, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Emojis have worked their way into our everyday lives—and now they’ve infiltrated the built world as well. Over 20 expressive emojis have been cast in concrete and used as modern-day gargoyles on the facade of two mixed-use buildings in Amersfoort, the Netherlands. Designed by Attika Architekten , “Emoji Architecture” taps into the world of social media to create a subtle and unusual embellishment to otherwise ordinary brick-and-concrete architecture. Set on a street corner in Vathrost, the Emoji buildings are mostly residential with shops located on the ground floor. To match the surrounding architecture, Attika Architekten designed the two connected buildings with a traditional brick design gridded by white concrete. Hoping to inject a bit of whimsy to the staid structures, architect Changiz Tehrani of Attika Architekten enlisted the help of masons at Millro to cast 22 emojis (from the WhatsApp messaging app) in concrete . “In classical architecture they used heads of the king or whatever, and they put that on the façade,” Tehrani told The Verge . “So we were thinking, what can we use as an ornament so when you look at this building in 10 or 20 years you can say ‘hey this is from that year!’” The expressive ornaments were left unpainted and are only installed on the building facades that face the town square, which includes a library , theater, and school. While some architecture critics may be dismissive, Tehrani says the response from the community has been mostly positive, with perhaps the most enthusiastic support coming from social media-savvy students of the nearby school. + Attika Architekten Via The Verge Images © Bart van Hoek

Original post: 
Emojis become modern-day gargoyles on a Dutch mixed-use building

Renovated 1970s brick beach house in Australia gets new life with an elegant timber screen

December 6, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Renovated 1970s brick beach house in Australia gets new life with an elegant timber screen

A 1970s modernist brick beach house in Noosa, Australia , received a modern makeover that transformed it into a gorgeous subtropical retreat. In charge of the renovation , Teeland Architects retained as much of the existing building as possible, while making sure to take best advantage of the amazing site that backs into a rainforest. The architects modernized the existing brick house, created better relationships with the surroundings, and replaced the unflattering rough dark brown brick facade with a more elegant design. They rendered the brick in a natural cement finish and designed a beautiful timber screen for the street-facing facade. Related: Modern Renovation of an 1850’s Australian Farm House They carved out a series of new openings in the rear wall so that bedrooms and bathrooms have unobstructed views of the gorgeous subtropical landscape. One of the most unique design elements are the semi-outdoor bathrooms that overlook the national park . These reference the original shower units that sat on the back deck. + Teeland Architects Via Archdaily Photos by Jared Fowler

Here is the original post:
Renovated 1970s brick beach house in Australia gets new life with an elegant timber screen

House of Food Culture in Copenhagen will bring together food lovers and cooking aficionados

November 25, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on House of Food Culture in Copenhagen will bring together food lovers and cooking aficionados

The L-shaped building will occupy a prominent location on the tree-lined Frederiksberg Alle, one of the most significant historic avenues in the Danish capital. It will comprise two levels of public spaces dedicated to culinary experiences and food, and 30 new housing units above. Different types of housing for families, students and singles will be distributed across five brick townhouses, including that accommodating the House of Food Culture. Related: Copenhagen’s Tietgenkollegiet Dorm is the Coolest Circular Housing Complex on Campus This project – to be built on top of a new metro station in the city – will be realized in collaboration with Union Holding and NRE Denmark, who previously worked with COBE on transforming a tall historic grain silo in Denmark into housing and exhibition space . + COBE Architects

Continued here: 
House of Food Culture in Copenhagen will bring together food lovers and cooking aficionados

Social housing project with two "faces" channels Parisian duality

October 25, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Social housing project with two "faces" channels Parisian duality

The design of the building reflects the dual nature of its surroundings and uses different materials to eliminate borders. It channels the dynamism of the urban development zone of Batignolles and connects two different urban conditions. Its southwest facade reflects the numerous brick buildings of Clichy-la-Garenne, while the southeast facade with perforated metal and louvered shutters echo the activity of the city. An array of ornamentation on the brick facade connects the two expressions of the city-its center and the suburbs. Related: Modern Green Social Housing Complex Rises East of Paris Large glass surfaces dominate the ground floor dedicated to commercial spaces. The hall acts as a transition between the exterior and interior, establishing visual connections from the sidewalk into the garden at the heart of the lot. The 38 social housing units have double exposures thanks to balconies and loggias either hidden behind perforated metal or cut into the brick facing the street. + Avenier Cornejo Architectes Photos by Takuji Shimmura / Avenier Cornejo

Read more here: 
Social housing project with two "faces" channels Parisian duality

A pottery studio in Vietnam sheltered by a perforated cube of clay bricks

July 20, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A pottery studio in Vietnam sheltered by a perforated cube of clay bricks

The three-story building, inspired by traditional Vietnamese architecture and the surrounding ecology, is located next to Thu Bon river in Vietnam’s Quang Nam Province. With the natural light changing the atmosphere of the interior spaces during the day, the building aims to mimic the constant flow of the adjacent river. The perforated facade provides an optimal level of privacy for the artist, while bringing natural elements indoors to retain a strong connection with the outdoors. Related: Passively-cooled Termitary House in Vietnam is wrapped in perforated brick walls The three-story wooden frame creates smaller spaces that act as shelves for the finished terracotta works, a hallway and stairs. Visitors can observe the artist at work from different points in the interior, including the mezzanine level that offers a clear view of the round void at the center. + Tropical Space Via Archdaily Photos by Hiroyuki Oki

Read the original: 
A pottery studio in Vietnam sheltered by a perforated cube of clay bricks

Flanagan Lawrence Architects transform a crumbling 1923 building into a four-star London hotel

March 11, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Flanagan Lawrence Architects transform a crumbling 1923 building into a four-star London hotel

Read the rest of Flanagan Lawrence Architects transform a crumbling 1923 building into a four-star London hotel Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “energy efficiency” , Art Deco , brick facade , Flanagan Lawrence Architects , green renovation , hotel design , London , london architecture , UK architects

More here: 
Flanagan Lawrence Architects transform a crumbling 1923 building into a four-star London hotel

Artist Alex Chinneck’s Mind-bending Building Facade Slides to the Ground

November 27, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Artist Alex Chinneck’s Mind-bending Building Facade Slides to the Ground

London-based artist Alex Chinneck creates spectacles that combine illusion , humor, and design. In his work entitled “ From the knees of my nose to the belly of my toes “ he fabricated a facade that appears to be sliding off an apartment building! The work explores themes of urban decay, and it’s certainly a head-turning addition to an otherwise ordinary street. Read the rest of Artist Alex Chinneck’s Mind-bending Building Facade Slides to the Ground Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: alex chinneck , brick facade , cliftonville , dezeen , from the knees of my toes to the belly of my toes , Kent , London , margate , melting exterior , optical illusion , sliding brick wall , UK , urban decay        

View original post here: 
Artist Alex Chinneck’s Mind-bending Building Facade Slides to the Ground

Bad Behavior has blocked 4148 access attempts in the last 7 days.