Self-sustaining Ugandan surgical facility provides healthcare to underserved areas

January 21, 2020 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Self-sustaining Ugandan surgical facility provides healthcare to underserved areas

In an inspiring example of humanitarian architecture, Kliment Halsband Architects teamed up with Mount Sinai Surgery in New York to create the Mount Sinai Kyabirwa Uganda Surgical Facility, a prototype for an independent, self-sustaining ambulatory surgical facility. According to the architects, roughly 5 billion people lack any form of safe or affordable surgery, leading to millions of deaths annually worldwide. In response, the architects created a modular, easily replicable surgical facility to provide ambulatory surgical procedures for underserved populations in resource-poor regions. Located in Kyabirwa, a rural village near the equator in Uganda, the Mount Sinai Kyabirwa Uganda Surgical Facility is located on a site that originally lacked potable water, reliable electricity, internet or adequate sanitary facilities. To keep construction simple, the architects used a modular and minimally invasive design inspired by locally available materials. Taking advantage of the area’s abundance of red clay, the architects used locally sourced and fired bricks and cladding tiles for the main structure and topped it with a wavy roof reminiscent of the nearby White Nile. Related: Snøhetta designs healing forest cabins for patients at Norway’s largest hospitals Uninterrupted power is provided by 75 kWp solar panels installed atop the wavy roof, Li-Lead Acid Hybrid battery storage, an onsite generator and intermittent power from the grid. The team also installed 20 miles of underground cabling with fiberoptic service to provide critical internet connection for telemedicine links to Mount Sinai Surgery in New York, where doctors provide advanced surgical consultation and real-time operating room video conferencing. Gravity tanks with a filter and sterilization system store well water and intermittently available town water on-site, while water from a graywater system is recycled for toilet flushing and irrigation. The building relies primarily on natural ventilation and is not air conditioned with the exception of the operating rooms. “The primary reason for the limited availability of surgical treatments in underserved parts of the world is the belief that surgery is either too expensive or too complicated to be broadly available,” reads the project’s client statement. “We believe that surgical treatments are essential to building healthy communities worldwide and that surgical therapies need not be complex or expensive. This model is built around developing an independent, self-sustaining facility capable of providing surgical treatments in resource-poor areas.” + Kliment Halsband Architects Photography by Bob Ditty and Will Boase via Kliment Halsband Architects

Here is the original:
Self-sustaining Ugandan surgical facility provides healthcare to underserved areas

Former saloon is transformed into a creative design office in San Francisco

June 24, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Former saloon is transformed into a creative design office in San Francisco

Located in the city’s former red light district, the historic 1906 brick building underwent several renovations in the past century. When Terry & Terry Architecture was commissioned to renovate the building, the designers sought to preserve as much of the existing structure as possible and leave intact the attractive and exposed brick walls . The interior was completely gutted and expanded to make room for the main office and conference areas on the first floor, as well as additional office space and archive exhibit space on the new second floor. Related: Dilapidated 18th Century Barn Transformed into Gorgeous Modern Home in Yorkshire Steel-framed glazing wraps around the updated facade to let in natural light and minimize dependence on artificial lighting. The old brick masonry buildings are left exposed and provide good thermal mass to help keep the interior temperatures moderate and comfortable. The exposed brick walls are complemented with clean lines, steel stairways and elements, warm-toned timber furnishings, and white-painted walls for a contemporary and welcoming feel. + Terry & Terry Architecture Via Dezeen Images via Terry & Terry Architecture

More: 
Former saloon is transformed into a creative design office in San Francisco

LEED Platinum-certified New Balance World Headquarters raises the bar for indoor environmental quality

June 24, 2016 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on LEED Platinum-certified New Balance World Headquarters raises the bar for indoor environmental quality

The 250,000-square-foot building is the first facility in the United States to achieve all possible credits in the Indoor Environmental Quality category under the U.S. Green Building Council’s (USGBC) v2009 Core and Shell rating system. There are only two other buildings in the world that have achieved this level of efficiency – one in Thailand and one in Italy. The property was developed by Boston Landing as the company’s initial flagship project. Related: Floating Mega Arcology for Boston’s Harbor The energy efficient design features ensure 26 percent annual energy cost savings , compared to conventional buildings of the same typology. Efficient plumbing fixtures achieve a 35 percent reduction in water consumption , with around 76 percent of waste was diverted during the construction of the building, with over 28 percent of recycled building materials and 74 percent regionally sourced materials . ““Prioritizing the benefits of exceptional indoor environmental quality is exactly the kind of responsible leadership you’d expect from a company dedicated to health and performance,” said Rick Fedrizzi, CEO and founding chair, USGBC. The list of project achievements is impressive. It features a 26-percent annual energy cost savings over a standard building, 86 percent reduction in site run-off compared to prior to construction, all of the wood used was Forest Stewardship Council certified and a 30 precent higher ventilation rate than a code complaint building. According to NB Development Group , “This designation is in keeping with not only the mission of New Balance, but also as the initial flagship project of Boston Landing, it highlights the spirit and energy we envision for this newly emerging district and ongoing commitment to our neighborhood.” + Elkus Manfredi Architects + Boston Landing

See original here:
LEED Platinum-certified New Balance World Headquarters raises the bar for indoor environmental quality

Emrys Architects turned two 19th century London warehouses into six modern daylit apartments

December 10, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Emrys Architects turned two 19th century London warehouses into six modern daylit apartments

Read the rest of Emrys Architects turned two 19th century London warehouses into six modern daylit apartments

View original post here: 
Emrys Architects turned two 19th century London warehouses into six modern daylit apartments

18th-Century Stables Transformed into a Modern Home in Holland

September 25, 2013 by  
Filed under Eco

Comments Off on 18th-Century Stables Transformed into a Modern Home in Holland

Built in 1760, this lovely brick building was once used as a stable and coach house until its new owners moved in and decided to give it new life. The refurbishment, completed last year by Dutch architecture firm Zecc Architecten, …

Excerpt from:
18th-Century Stables Transformed into a Modern Home in Holland

Bad Behavior has blocked 4840 access attempts in the last 7 days.