Red brick firehouse in Belgium runs on solar power

May 4, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Red brick firehouse in Belgium runs on solar power

Rotterdam-based studio Happel Cornelisse Verhoeven has built a charming new firehouse for Wilrijk, Belgium. The firehouse is clad in bright red bricks that stand out thanks to white grout and vertical columns made of larger bricks. The building is also incredibly sustainable, generating its own clean energy through a massive rooftop solar array . Located on the city’s main road, the three-story Fire Station Wilrijk doubles as a local landmark. According to Happel Cornelisse Verhoeven, “The monochrome character provides a recognizable identity in the neighborhood, an architecture parlante in which form and appearance irrevocably remind us of the function of the building and the urgency of its users.” Related: LEED Platinum fire station is powered with solar energy in Seattle The building is clad in a robust red brick to help it stand out. In contrast, the interiors feature gray concrete walls framed in CLT panels for a minimalist feel that emphasizes comfort and ease of movement. Spacious rooms and hallways are connected by wide doorways to allow firefighters to respond quickly during emergency calls. The building is divided into two spaces: a double-height garage toward the front that accommodates three firetrucks and firehouse support areas toward the back. The back of the firehouse includes operation rooms, dressing areas, a lounge, sleeping quarters, a kitchen and dining space. The work-focused rooms are on the lower two levels, while beds, the lounge and dressing rooms are on the top floor to make it feel more like home. To power all of these spaces, the firehouse generates its own solar energy via photovoltaic panels on the roof. The project also includes a solar water heater and heat pump to further boost its sustainability. + Happel Cornelisse Verhoeven Via Dezeen Images via Happel Cornelisse Verhoeven

Read more from the original source:
Red brick firehouse in Belgium runs on solar power

Whimsical guesthouse uses prefab timber and corten steel

May 4, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Whimsical guesthouse uses prefab timber and corten steel

Belgian firm  Atelier Vens Vanbelle  has created a stunning guest home for a client who works in the film industry. Located in the Uitbergen region of East Flanders, the Alex Guesthouse boasts an eye-catching design comprised of a unique curved volume made out of prefabricated timber  and clad in corten steel. Tucked into a wooded area of a private yard, the guesthouse sits on a slightly-raised hill, overlooking the main home on one side and a dense forest on the other. The property belongs to an executive in the film industry who tasked the Belgian architects to create a unique space to accommodate international guests. Comprised of a main cabin-like area with living space and one bedroom, the  compact structure  also houses a bar and cinema for entertaining. R elated: Old ruins are transformed into a cozy, off-grid guesthouse in France Prefabricating the materials off-site  enabled the architects to reduce the project’s construction time and costs, as well as reduce the home’s impact. Additionally, the natural materials used in its construction not only allow the structure to blend perfectly into its peaceful natural surroundings, but also reduced the project’s overall environmental footprint. Inside the whimsical guest home, visitors will find a bright and airy space, with minimal furnishings. With walls lined in varying exposed layers of LVL wood, the interior has a modern cabin-like aesthetic. The fun space is flooded with  natural light  thanks to a massive circular window. On the ground floor, the main living area, along with a combo kitchen and dining room make up the central living space, with the large bedroom off to the side. The guest home also has a basement space below and a watchtower above. The basement is set up with a quaint entertainment space, complete with a bar and film-viewing room with ample seating. Working upwards through the home, a  spiral staircase  wraps upwards to the watchtower that leads out to an open-air outdoor space to take in the views. + Atelier Vens Vanbelle Via Design Boom Photography by Tim Van de Velde

Here is the original:
Whimsical guesthouse uses prefab timber and corten steel

This stunning brick "cave house" in Vietnam is open to the elements

April 17, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on This stunning brick "cave house" in Vietnam is open to the elements

Vietnamese firm H&P Architects has created a unique “cave” fit for human habitation. Their “Brick Cave” townhouse has three levels of brick walls, each one with apertures that create a playful atmosphere of light and shadow throughout the interior. Pockets of greenery accent the brick construction throughout the house, and a vegetable garden on the roof caps off the structure. Built on a corner lot in ?ông Anh, Vietnam, the home is nestled on the street and blends into the urban landscape. The architects chose to use brick in the construction to create not just a unique home design, but one with an ecological shade system. The multiple walls both filter natural light into the home and shade the interior from the region’s searing summer heat. Related: H&P Architects’ Bamboo Homes Float Above Rising Flood Waters on Recycled Oil Drums The idiosyncratic design is a labyrinth of walkways, stairs and angles illuminated by streams of natural light. In fact, to use the sun to the home’s advantages, the architects conducted a number of studies on the sun’s daily positions in relation to the house. Although the apertures may appear a bit random at first sight, they were strategically implemented to keep the home cool in the summer heat while providing as much natural light as possible. According to H&P Architects , the unconventional combination of bricks and greenery was essential to connect the home to its surroundings: “Brick Cave encompasses a chain of space…with random apertures gradually shifting from openness/publicity to closeness/privacy and vice versa. The combination of ‘close’ and ‘open’ creates diverse relations with the surroundings and thus helps blur the boundaries between in and out, houses and streets/alleys, human and nature.” In addition to having various openings, the walls are slanted inwards. This represents another conscious choice on the part of the architects–the slanted walls provide better viewing angles of the surrounding area and add a sense of nature to the design, letting in elements such as rain and wind. Harsh elements are commonly to blame for house flooding in this region, so the architects wanted a resilient design that would aid in protecting the home by letting the elements pass through it rather than crash into it, essentially creating a safe shelter. + H&P Architects Via Archdaily Photography by Nguyen Tien Thanh

Here is the original post:
This stunning brick "cave house" in Vietnam is open to the elements

New ‘Valdemars Have’ residential block will reinterpret old red brick townhouses in Denmark

January 18, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on New ‘Valdemars Have’ residential block will reinterpret old red brick townhouses in Denmark

Schmidt Hammer Lassen Architects is always ahead of the curve when it comes to cutting-edge design. The Danish design studio recently won the competition to design a new residential development in Aarhus, Denmark’s second largest city. The ‘Valdemars Have’ urban residential block will reinterpret the concept of old red brick townhouses and create a unique public urban garden. This won’t be the studio’s first project in Aarhus-they recently completed Dokk1, Scandinavia’s largest library and the largest construction project ever built by the Municipality of Aarhus. Read the rest of New ‘Valdemars Have’ residential block will reinterpret old red brick townhouses in Denmark

Excerpt from:
New ‘Valdemars Have’ residential block will reinterpret old red brick townhouses in Denmark

Beautiful brick and glass elevator connects old and new parts of historic Catalan town

November 13, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Beautiful brick and glass elevator connects old and new parts of historic Catalan town

Read the rest of Beautiful brick and glass elevator connects old and new parts of historic Catalan town

Excerpt from:
Beautiful brick and glass elevator connects old and new parts of historic Catalan town

DELVA Landscape Architects created a community oasis for the city of Utrecht

July 1, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on DELVA Landscape Architects created a community oasis for the city of Utrecht

Read the rest of DELVA Landscape Architects created a community oasis for the city of Utrecht Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “dutch architecture” , brick architecture , city park , delva landscape architects , green architecture , green spaces , public garden , public spaces , shared garden , storm water collection

The rest is here: 
DELVA Landscape Architects created a community oasis for the city of Utrecht

Bad Behavior has blocked 1163 access attempts in the last 7 days.