Schmidt Hammer Lassen Architects wins bid for carbon-neutral Solvay HQ in Brussels

June 12, 2018 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen Architects wins bid for carbon-neutral Solvay HQ in Brussels

Schmidt Hammer Lassen Architects has won an international competition for the design of global chemical company Solvay’s new sustainable headquarters in Brussels, Belgium. Created in collaboration with local firm Modulo Architects and VK Engineers, the winning proposal beat out designs from top firms including the likes of OMA, Valode & Pistre and Henning Larsen. The green campus is expected to be certified BREEAM Excellent and will be powered with a mix of renewable energy resources, including geothermal energy and solar energy, to reach carbon-neutral status. The new headquarters represents a shift for Solvay as it transitions towards a more open and sustainable business culture. Placed in a single compact structure, the zero-carbon and near zero-energy building will prioritize collaborative spaces and the outdoors. The new campus is located on a 22-hectare site, which has housed many of Solvay’s facilities since 1953. The property will be transformed to include a new dedicated forest, a reintroduced 18th-century stream connected to the Senne, and an open-air amphitheater. Rainwater across the campus will be harvested and reused wherever possible. “In the earliest stages, it became clear that one compact building with one common entrance into a sweeping atrium would allow everyone who passes through the headquarters to share the same unique experience of the building, and create a strong sense of belonging,” said Tiago Pereira, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “We translated Solvay’s desire for a welcoming, innovative, sustainable headquarters into an architecturally bold statement that reflects its core values and creates a new identity.” Related: Henning Larsen to revitalize Brussels region with rooftop farming and co-housing The light-filled building will be wrapped in glazing and punctuated with a large atrium with a social staircase that visually connects the various floors and departments. The two lower levels will consist of laboratories and workshops, while the upper floors house offices. In between those floors will be the Meeting Center, which includes relaxing gathering spaces and terraces with panoramic views of the campus green. Geothermal and solar energy will power the Solvay headquarters. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

View post:
Schmidt Hammer Lassen Architects wins bid for carbon-neutral Solvay HQ in Brussels

Green roof with bee hotel tops energy-neutral fair trade building in the Netherlands

May 25, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Green roof with bee hotel tops energy-neutral fair trade building in the Netherlands

Fair trade fruits and vegetables aren’t the only things coming and going at Nature’s Pride—buzzing bees and birds are also flocking to the sustainable distribution hub. Paul de Ruiter Architects designed the giant green-roofed facility in Maasdijk, where it serves as one of the largest Dutch importers of exotic fruits and vegetables. As a recipient of a BREEAM Excellent certificate, Nature’s Pride is also one of the top five most sustainable distribution centers in Western Europe. The design of the 37,000-square-meter Nature’s Pride facility is guided by the company’s philosophy for openness and transparency. The energy-neutral building features a flexible structure that can be modified with minimal interventions. “Recesses in the floor can easily be closed, emergency staircases can be moved and the floor at the packaging department can be loaded more heavily,” write the architects. “All together it enables to building to fulfill a completely different function if required in the future.” Related: Former museum in Rotterdam is transformed into a luxury energy-saving villa Produce enters the distribution center via the north side’s fourteen loading docks and is transported out on the east side. Glazing wraps around the building to let in natural light. The large roof contains room for parking and electric vehicle charging stations. The building also includes a 2,000-square-meter green roof with a bee hotel and a butterfly roof garden. Stormwater runoff is collected and reused for flushing the toilets and cleaning operations. + Paul de Ruiter Architects Images by Jeroen Musch

The rest is here:
Green roof with bee hotel tops energy-neutral fair trade building in the Netherlands

Plastic waste pop-up pavilion rethinks recycling in the Netherlands

May 25, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Plastic waste pop-up pavilion rethinks recycling in the Netherlands

Plastic waste takes on new life in the PET Pavilion, a temporary structure that popped up in a public park in Enschede, The Netherlands. Project.DWG and LOOS.FM designed the 227-square-meter ephemeral pavilion to spark dialogue on topics relating to recycling and sustainable building. The experimental pavilion serves as an educational gathering space and can be easily dismantled for relocation within a day. The pavilion bears draws inspiration from Ludwig Mies van der Rohe’s Farnsworth House with its steel framework and floor-to-ceiling transparent walls. Over 40,000 plastic bottles are sandwiched between the pavilion’s double-walled transparent corrugated sheets, creating a curtain of crumpled bottles that turn the pavilion into an “abstract lantern” at night. The elevated pavilion also includes a staircase and ramp covered with 25,000 bottle caps and a divider wall filled with 8,000 body wash containers. “It is really confronting when you encounter the huge piles of waste up close,” write the designers. “That’s something we wanted to work with. ‘Something’ became a pavilion with monumental walls of pet bottles. Dismountable and temporary, with the plot in loan. With a temporary structure you bypass complicated regulation. Society is changing. To build for eternity, is an empty claim. Temporality means freedom.” Related: Dissolvable bioplastic bags from Bali are safe enough to drink The PET pavilion is currently located in a temporary park on the grounds of the former Robson pajamas in Enschede. The building is used to host events, from talks to galleries, and also includes a bar and winter garden. The pavilion will be moved to an as yet undetermined site at the end of 2017. + Project.DWG + LOOS.FM Images via Project.DWG , art by Martin Oostenrijk, Jelle de Graaf, and André Boone

Excerpt from:
Plastic waste pop-up pavilion rethinks recycling in the Netherlands

Gloomy office transformed into a light-filled BREEAM Excellent building

August 15, 2016 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Gloomy office transformed into a light-filled BREEAM Excellent building

Built in the 1970s, the original A.S.R. headquarters was a mostly opaque behemoth considered one of the largest office buildings from its time. The architects were tasked with bringing the building up to current building standards and regulations, but rather than start from scratch they preserved select building elements and recycled 98% of the demolition waste. The most notable change to the building is the installation of large glass facades that give the headquarters a new sense of transparency and openness. Related: BREEAM Excellent Library of Birmingham to be Europe’s Largest Public Cultural Space Most impressively, the headquarters was renovated to BREEAM Excellent sustainability standards. The slanted glass facades bring daylight deep into the building, improve natural ventilation, and reduce dependence on artificial lighting. Vertical green walls clad parts of the exterior, while the addition of winter gardens with mature trees bring fresh air and nature to the building interior and exterior. There’s also a greater diversity of workspaces, from open offices to intimate meeting rooms. A total of 2,800 flexible workspaces cater to the firm’s 4,000 employees. There’s also a new underground meeting center, restaurant, and coffee bar. + Team V Architectuur Via ArchDaily Images © Jannes Linders

Original post:
Gloomy office transformed into a light-filled BREEAM Excellent building

MVRDV’s mirrored “salad bowl” art depot gets green light in Rotterdam

November 6, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV’s mirrored “salad bowl” art depot gets green light in Rotterdam

Read the rest of MVRDV’s mirrored “salad bowl” art depot gets green light in Rotterdam

Original post:
MVRDV’s mirrored “salad bowl” art depot gets green light in Rotterdam

schmidt hammer lassen architects wins bid to design BREEAM Excellent-seeking mixed-use complex in Oslo

February 25, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on schmidt hammer lassen architects wins bid to design BREEAM Excellent-seeking mixed-use complex in Oslo

Read the rest of schmidt hammer lassen architects wins bid to design BREEAM Excellent-seeking mixed-use complex in Oslo Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: BREEAM , BREEAM excellent , courtyard , Kristian Lars Ahlmark , light-filled , mixed-use , mixed-use complex , oslo , Ruseløkkveien , schmidt hammer lassen , Schmidt Hammer Lassen Architects

View original post here: 
schmidt hammer lassen architects wins bid to design BREEAM Excellent-seeking mixed-use complex in Oslo

BREEAM Excellent Library of Birmingham to be Europe’s Largest Public Cultural Space

August 30, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on BREEAM Excellent Library of Birmingham to be Europe’s Largest Public Cultural Space

Read the rest of BREEAM Excellent Library of Birmingham to be Europe’s Largest Public Cultural Space Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: birmingham library , book rotunda , BREEAM excellent , BREEAM rating , Buro Happold , central library , Europe’s largest cultural public space , Library of Birmingham , library rotunda , mecanoo        

More: 
BREEAM Excellent Library of Birmingham to be Europe’s Largest Public Cultural Space

Shimmering Titanic Belfast Museum Celebrates the Famous Sunken Ship

April 9, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Shimmering Titanic Belfast Museum Celebrates the Famous Sunken Ship

Read the rest of Shimmering Titanic Belfast Museum Celebrates the Famous Sunken Ship Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , belfast , BIM , BREEAM excellent , eco design , eco museum , green architecture , Green Building , green design , green museum , maiden voyage , Museum , northern ireland , sustainable design , titanic , titanic belfast , todd architects

See the rest here: 
Shimmering Titanic Belfast Museum Celebrates the Famous Sunken Ship

Giant Red Dog Made from Scrap is a Dutch Village Watchdog

April 9, 2012 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Giant Red Dog Made from Scrap is a Dutch Village Watchdog

Read the rest of Giant Red Dog Made from Scrap is a Dutch Village Watchdog Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Animals , Art , big sculpture , dutch art , eco-art , florentijn hofman , giant red dog , Leens , local scrap materials , max , Recycled Materials , recycled pallets , recycling / compost , red big dog , the netherlands , watchdog

See the original post:
Giant Red Dog Made from Scrap is a Dutch Village Watchdog

London’s Energy-Efficient Jodrell Laboratory Houses the World’s Largest Fungi Collection

November 4, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on London’s Energy-Efficient Jodrell Laboratory Houses the World’s Largest Fungi Collection

Read the rest of London’s Energy-Efficient Jodrell Laboratory Houses the World’s Largest Fungi Collection Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , Botanical , BREEAM excellent , brise soleil , cross-flow ventilation , Daylighting , energy efficient lighting , fungi , green interiors , green lighting , helix dna structure , kew gardens , London , mushrooms , natural light , skylight , timber , u-values , Wilkinson Eyre

Here is the original:
London’s Energy-Efficient Jodrell Laboratory Houses the World’s Largest Fungi Collection

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1419 access attempts in the last 7 days.