Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona

January 10, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona

In Barcelona, Spain, a historic apartment in a block of flats dating back to the 1900s has been transformed into a minimalist and modern home. Local design studio Alventosa Morell Arquitectes directed the renovation for clients who wanted a completely renewed space with greater access to daylight. Completed in 2017, the project, called the TS01 Interior Refurbishment, not only offers improved access to natural light and ventilation, but also uncovers original architectural details. Located in the Born District, one of Barcelona’s oldest and most beautiful neighborhoods, the apartment had seen multiple renovations over a hundred years. As a result, little of the original construction could be seen and had been hidden beneath layered paint and modifications. In hopes of restoring a bit of the historic value of the property, Alventosa Morell Arquitects peeled back some of the alterations and discovered original elements—such as the beamed ceiling, stone wall and timber lintels—that they restored and left exposed. “The aim of our project story on two ideas,” Alventosa Morell Arquitectes explain. “On one hand, detect, recuperate and show the structural original elements of a high historic and constructive value; and on the other hand, generate a diaphanous space to improve the lighting conditions and natural ventilation existing.” To improve access to light, they removed all non-load-bearing partitions and the false ceiling. The walls were painted a bright white and the finish floor was removed and replaced with a continuous light-gray cement floor. Related: Alventosa Morell squeezes a narrow, day-lit home between two blocks of flats in Barcelona Crucial to the redesign of the apartment is the addition of a large timber unit that houses wardrobe space and doubles as an organizing element dividing the two bedrooms from the galley kitchen and dining area. The architects conclude: “Throughout a scheme of simplicity, our project for the rehabilitation of this old and nice apartment called for improving lighting and spaces; has been real. We feel proud because the aims of our project are achieved, besides the significance acquired by the old constructive elements.” + Alventosa Morell Arquitectes Via ArchDaily Images © Adrià Goula

More here: 
Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona

Bad Behavior has blocked 1741 access attempts in the last 7 days.