Reclaimed materials and a massive green wall transports Denali shoppers to the great outdoors

November 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Reclaimed materials and a massive green wall transports Denali shoppers to the great outdoors

Earlier this fall, Connecticut-based, multidisciplinary design practice Pirie Associates completed a biophilic store that evokes the image of a romantic, aging barn bursting with lush greenery. The newly opened Providence, Rhode Island store was created as the eighth brick-and-mortar location for the outdoor clothing and gear retail chain Denali . The store sits next to Brown University on Thayer Street and brings together a massive, low-maintenance vertical green wall with a predominately timber material palette to pull the outdoors in. Most of the materials were reclaimed in keeping with the company’s commitment to environmental stewardship. Sheathed within a brick-and-steel envelope that complements the surrounding urban fabric, the new Denali Providence store greets passersby with full-height glazing on the ground floor. Though the shop might seem like the average brick-and-mortar building from the outside, shoppers are treated to a visual surprise in the woodland-inspired interior with a double-height space filled with 20 birch tree poles — with the bark intact — as well as a large vertical green wall filled with New England plants and overhead skylights that provide natural light. The design aims “to transport customers to a new state of mind with a biophilic interior ‘kit-of-parts’ [that Pirie Associates has] now used in several locations,” the firm said in a press release. To lure people upstairs, two 32-foot-tall birch tree poles were strategically positioned through the U-shaped stairwell and stretch upward from the ground floor to the ceiling of the second level. Related: Nearly 10,000 plants grow on NYC’s largest public indoor green wall Apart from the paint, electrical equipment and HVAC, most of the materials used to construct the store were reclaimed or recycled and were often locally sourced. Salvaged materials include the barn doors, corrugated sheet metal and the nearly two dozen birch tree poles. The vertical green wall that spans two stories was designed for low maintenance and is integrated with a self-irrigation system. + Pirie Associates Photography by John Muggenborg via Pirie Associates

Original post: 
Reclaimed materials and a massive green wall transports Denali shoppers to the great outdoors

Calming views of the garden alleviate patient anxiety at this modern dental clinic

January 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Calming views of the garden alleviate patient anxiety at this modern dental clinic

Imagine staring out at a bucolic scene with birds bouncing around in a field of waving grasses while sitting in the dentist’s chair. It might make the whole experience a little less awful, right? This dental clinic in the Netherlands was designed to make patients feel more relaxed by providing calming views of the garden outside. The light-filled building with a neutral material palette and open-plan layout, designed by Studio Prototype , is part of a cluster of healthcare facilities in the new Huurlingse Dam urban plan in Wichen, in The Netherlands. The building’s sculptural form promises to become a keystone for the neighborhood and provide vistas of the surrounding landscapes. Its clutter-free interior is lit via large openings and a skylights intalled in the central area of the building, above a hallway. Light-stained birch wood furniture and glass dominate both the exterior and interior of the project. Related: Light-filled dentist clinic shows how good design can calm patient fears “The distinctiveness of the sculpture in combination with its freestanding position and sight lines, enhances the open and accessible character of the practice,” said architect Steven Otten. “The open setup of the plan and the large panoramic view towards the garden create a light and spacious place in which the patient feels comfortable,” he added. + Studio Prototype Via Dezeen Photos by Jeroen Musch

Go here to read the rest: 
Calming views of the garden alleviate patient anxiety at this modern dental clinic

Sati Tala’s new intimate dining surface aims to boost mindful eating

August 29, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Sati Tala’s new intimate dining surface aims to boost mindful eating

A night in can often result in dinner on the couch in front of the tube, but wouldn’t it be nice if we could be more mindful and appreciative of our food? Tany Jarus and Sagie Grunhaus are hoping to change the way people eat with a new intimate dining surface called Sati Tala . Translated from the Pali words for “a mindfulness surface,” Sati Tala consists of birch wood seats and a handheld, cushioned table that rests on each person’s knees. The table directly connects both parties during a meal and the act of balancing allows them to become more mindful with every bite. The purposeful design is now available on Kickstarter and can even be personalized with wood engraving. Cheers to that. https://www.youtube.com/watch?v=UxS9BR37yVU + Sati Tala

The rest is here: 
Sati Tala’s new intimate dining surface aims to boost mindful eating

Shape-shifting Exocet Chair conforms to the body in dozens of ways

May 19, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Shape-shifting Exocet Chair conforms to the body in dozens of ways

Handcrafted from birch wood, the transforming lounger is available in several veneers including White Oak, Cherry, Walnut, Maple and Mozambique. Spinning the Exocet ‘s rotating steel axis instantly adjusts the seat depending on your personal activity or comfort level. Whether lounging, reading, napping, or entertaining, this patent-pending design is fashioned for a myriad of situations. RELATED: 11 pieces of transforming furniture that work wonders for small spaces When asked how the design came to be, Exocet’s designer Stéphane Leathead told Inhabitat: “I was looking for a way to design a chair that would allow you to adjust it for your own comfort, based on our own specific different proportions. I couldn’t find anything on the market, and I said there must be a way to design a chair that would allow this…so I said there’s no choice but to have a rotating axis to allow you to angle to the proper [position]…Egonomically nature is good for that, that kind of drop shape guided me. It’s very organic, it looks nicer, and it’s more pleasant. There’s not one straight line on our body — how come we design straight line chairs?”   Leathead explains that the elegant, ergonomic Exocet Chair lets everyone become a designer. He says, “You design the chair you like — you become the designer.” While this version is better for indoor use (because the wood would warp in rain), Leathead is also looking into an outdoor version, as well as custom cushions to enhance the comfort level. The limited edition design was recently on display at NYCxDesign  and has received multiple awards, including the 2015 Gold A’Design Award in Milan, the 2015 Coup de Coeur Sidim Award in Montreal, and the 2015 K-Design Award in Seoul. + Exocet Chair

View original post here: 
Shape-shifting Exocet Chair conforms to the body in dozens of ways

Futuristic inflatable spa engulfs visitors in mist on the River Thames

June 5, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Futuristic inflatable spa engulfs visitors in mist on the River Thames

Read the rest of Futuristic inflatable spa engulfs visitors in mist on the River Thames Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: birch , Buckminster Fuller , Chelsea Fringe , experimental public space , fog , greenhouse , Horticultural Spa & Apothecary Experience , London , London Festival of Architecture , LOOP.PH , MIST , nine elms , Nine Elms Horticultural Spa & Apothecary Experience , plywood , PVC membrane , river thames , Riverside Gardens , urban intervention

View original here:
Futuristic inflatable spa engulfs visitors in mist on the River Thames

Passively cooled Olympia Residence is a modern home on the prairie

April 14, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Passively cooled Olympia Residence is a modern home on the prairie

Read the rest of Passively cooled Olympia Residence is a modern home on the prairie Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: acid washed concrete , birch , cedar , cfl , Coates Design Architecture , custom design house , heat on demand , modern house on the prairie , natural ventilation , Olympia Residence , Olympia Residence by Coates Design Architecture , open-plan , soycrete , soycrete stained concrete LED , stucco siding , Yelm

The rest is here: 
Passively cooled Olympia Residence is a modern home on the prairie

HOW TO: Prepare Healing Teas from Winter Trees

November 7, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on HOW TO: Prepare Healing Teas from Winter Trees

People have been using plants for both food and medicine for thousands of years, and most of us are probably quite familiar with several healing teas or infusions . Have you ever made peppermint tea to soothe an upset belly? Or steeped a cup of chamomile to calm jangled nerves and hopefully help you sleep? These are just a couple of plants that we have turned to for both help and mere enjoyment over the years, but many people don’t realize that certain trees can also be used to make beneficial drinks, especially over the colder months. Read the rest of HOW TO: Prepare Healing Teas from Winter Trees Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: birch , chaga , conifer tea , conifers , evergreen , evergreen tea , evergreens , pine , scurvy , spruce , tamarack , tree teas , vitamin c        

Go here to see the original:
HOW TO: Prepare Healing Teas from Winter Trees

Pieta-Linda Auttila’s Sculptural WISA Wooden Design Hotel in Helsinki is Encased in Bent Wood

March 11, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Pieta-Linda Auttila’s Sculptural WISA Wooden Design Hotel in Helsinki is Encased in Bent Wood

Read the rest of Pieta-Linda Auttila’s Sculptural WISA Wooden Design Hotel in Helsinki is Encased in Bent Wood Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , birch , curved wood , Daylighting , FLOW , green materials , Helsinki , local wood , Pieta-Linda Auttila , pine , steam bending , WISA Wooden Design Hotel , Wood

View original post here:
Pieta-Linda Auttila’s Sculptural WISA Wooden Design Hotel in Helsinki is Encased in Bent Wood

Couple Moves into Cool Shipping Container Home in New York City

March 11, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Couple Moves into Cool Shipping Container Home in New York City

Michele Bertomen and David Boyle set out the achieve the American dream by building their own home in Brooklyn, New York . But the house they chose to create is undoubtedly a little different from the typical, white picket-fenced version that may spring to mind. The couple built the four-level residence out of six stacked shipping containers over the past few years, and were finally able to move in just a short while ago. Check out our photo gallery to see all that this truly unique residence has to offer – from cool upcycled furniture ideas to cut-out balconies to a sweet spiral staircase . READ MORE > Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 351 Keap Street , bethex credit union , brooklyn shipping container home , Cargotecture , David Boyle , Department of Buildings , eco design , green design , Michele Bertomen , shipping container home brooklyn , SHipping container home Williamsburg , shipping container homes , shipping container house , shipping containers , sustainable design , williamsburg shipping container home

Continued here:
Couple Moves into Cool Shipping Container Home in New York City

Balance Associates’ Sustainable Metal-Clad Tower House Overlooks Michigan’s Glen Lake

March 1, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Balance Associates’ Sustainable Metal-Clad Tower House Overlooks Michigan’s Glen Lake

Read the rest of Balance Associates’ Sustainable Metal-Clad Tower House Overlooks Michigan’s Glen Lake Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: balance associates , birch , Daylighting , eco design , Glen Lake , green design , Lake Michigan , metal-clad house , Michigan , natural light , plywood box , sustainable design , Tower House

Originally posted here: 
Balance Associates’ Sustainable Metal-Clad Tower House Overlooks Michigan’s Glen Lake

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1421 access attempts in the last 7 days.