Striking home in Greece uses bioclimatic features to be energy-efficient year-round

December 4, 2018 by  
Filed under Green

Tucked into a sloping hillside looking out over the Aegean Sea, the TRIF House designed by Sergey Fedotov boasts a gorgeous, contemporary design with massive floor-to-ceiling windows to take in the breathtaking sea views. In addition to its striking aesthetic, the private residence also includes a number of passive features that insulate the home and reduce energy use throughout the year. Located in Porto Heli, Greece, the massive home, which spans over 3,800 square feet, sits on a naturally sloped landscape spotted with olive trees. To appreciate the gorgeous sea views, the front facade is a series of frameless, floor-to-ceiling windows that can slide open and shut at just the push of a button. The glazed exterior not only creates a seamless connection between indoors and out but also allows for natural sunlight to illuminate the interior. Related: A modern, energy-efficient home is built around a beloved madrone tree Alternatively, the home’s north facade was embedded into the natural slope of the hillside. Burying part of the house into the landscape was another passive feature that helps provide the structure with a strong thermal envelope. The main floor houses a kitchen, dining and living room, all of which open up to an expansive veranda with a swimming pool. The top floor, which is enclosed in a large white rectangular volume that cantilevers just slightly over the ground floor, is home to the master bedroom and two guest rooms, all of which enjoy stunning panoramic views. The interior boasts a minimalist design with custom-made furniture. Surrounding the home, the landscape was left in a natural state. Large olive trees and shrubs dot the sloping hillside, which has various walking paths that wind through the home’s beautiful surroundings. + Sergey Fedotov Via Archdaily Photography by Pygmalion Karatzas via Sergey Fedotov

Originally posted here: 
Striking home in Greece uses bioclimatic features to be energy-efficient year-round

Bioclimatic home optimizes thermal comfort and energy efficiency in Cancun

August 22, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Bioclimatic home optimizes thermal comfort and energy efficiency in Cancun

International architecture firm sanzpont has designed a bioclimatic home sculpted by site conditions in Cancun , Mexico. Currently under development, the single-family home — dubbed the T&N Villa — will occupy prime waterfront property within the subdivision “La Laguna 1” in Puerto Cancun. The contemporary building’s sculptural form is largely informed by the architects’ varied site analyses, which include thermal radiation studies and data collection on climate to determine optimal massing and orientation for energy efficiency. The proposed T&N Villa spans 3,414 square feet over two habitable floors, in addition to a basement parking pad and accessible rooftop. The street-facing front facade will comprise two main volumes — the left features a green wall backed by wooden ribs, while the right volume is predominately finished in white vinyl paint. The water-facing rear consists of white vinyl-painted walls that jut outward to provide protection against the sun. Large expanses of glazing will be treated with UV protection, and the windows at the front facade will be tinted shades of green for extra privacy. Non-reflective silver roller blinds will offer added sun protection. Using careful climate analyses that cover the area’s temperature, humidity levels, wind speed, solar incidence and even cloudiness over time, the architects devised a bioclimatic design to achieve thermal comfort year-round. Comfort is also ensured through careful placement of windows to facilitate cross ventilation and the best natural lighting, while the architecture was also modified with solar shades, like louvers and a “Serge Ferrari” roll-over solar protection membrane, to reduce unwanted solar gain and lessen dependence on air conditioning. A green roof also provides an additional layer of insulation. Related: Soak Up the Sun at Casa de las Olas’ Solar Powered Eco-Escape in Tulum “In order to improve the thermal comfort and the efficiency of the energetic demand, it was decided that the façades would be composed of mainly solid materials, with very little openings,” the architects explained. “Sun protection and privacy is resolved with narrow vertical windows, a green wall, walls with air chambers with thermal insulation and a series of louvers to prevent solar radiation inside the house, creating an emphasis on verticality.” + sanzpont

See the original post:
Bioclimatic home optimizes thermal comfort and energy efficiency in Cancun

Sustainable bioclimatic home was built using volcanic ash and prickly pair fibers

August 17, 2016 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Sustainable bioclimatic home was built using volcanic ash and prickly pair fibers

casa G-M sits on the coast of the Mediterranean Sea, and the calm natural colors of the house fit in with the seaside environment. The exterior walls are made of tufo, a local stone created when volcanic ash builds up. Cork panels provide insulation. The thick tufo walls also are covered with a “thermal coat plaster;” that’s where the prickly pear comes in. The builders blended natural fibers from prickly pear plants onsite with other local materials like clay and lime. The interior design utilizes recycled materials, and the builders did not use “chemical additives, resins, and solvents.” Related: Four generations live under an energy-efficient and bioclimatic roof in France In addition to the building materials, the layout of the house draws on bioclimatic design. 0-co2 architettura sostenibile noted wind direction and the sun’s path to consider the form and orientation of the home. Window and patio placement allow for ventilation. Wide walls enable casa G-M to take in and store thermal energy in the winter, and keep the home cool in the summer. Solar energy gathered by rooftop solar panels powers the home. There’s also a biomass boiler in the residence. Further, casa G-M is equipped with systems to recycle rainwater and greywater. casa G-M is meant to look as if it was there “all along,” and “aims to link the technological and typological characteristics of the building with the climatic characteristics of the site and the use of renewable energy resources, recovering the ancient rules of construction related to the local micro-climate and other local resources available.” + 0-co2 architettura sostenibile Via Freshome and Architizer Images courtesy of Bart Conterio

More:
Sustainable bioclimatic home was built using volcanic ash and prickly pair fibers

Wooden Orchids reimagines the shopping mall as a living, breathing ecotopia

June 5, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Wooden Orchids reimagines the shopping mall as a living, breathing ecotopia

Read the rest of Wooden Orchids reimagines the shopping mall as a living, breathing ecotopia Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: bioclimatic design , biomimicry , china , conscious consumerism , Design Competition , eco design , eco shopping , geothermal heating and cooling , green design , organic foods , ount Lu Estate of World Architecture Competition , passive design , rainwater harvesting , recycling , renewable energy , responsible shopping , sustainable design , vincent callebaut , wooden orchids

Go here to see the original: 
Wooden Orchids reimagines the shopping mall as a living, breathing ecotopia

Four generations live under an energy-efficient and bioclimatic roof in France

January 2, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Four generations live under an energy-efficient and bioclimatic roof in France

Read the rest of Four generations live under an energy-efficient and bioclimatic roof in France Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 2 in 1: Intergenerational House , Bioclimatic Architecture , bioclimatic design , cross laminated timber , energy efficient architecture , france , french architecture , geothermal energy , south-facing rooms , TICA Architecture , Vaux-sur-Mer

Read more: 
Four generations live under an energy-efficient and bioclimatic roof in France

Bad Behavior has blocked 803 access attempts in the last 7 days.