"Embroidered filtering skin helps library regulate light

January 20, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on "Embroidered filtering skin helps library regulate light

French design practice Serero Architectes Urbanistes has recently completed the new Bayeux Media Library, a light-filled cultural institution that connects the northwestern French commune’s historical roots to its future development zones. Inspired by the famous Bayeux Tapestry, the building includes an “embroidered filtering skin” along its north facade comprising a series of multicolored tubes hanging behind the glazed facade to help filter views and light while mitigating unwanted solar gain. Energy usage is reduced thanks to an abundance of glazing outfitted with solar shades as well as an insulating green roof. Located next to the beltway near Bayeux’s dense historic center, the Bayeux Media Library has been strategically located to provide views of the cathedral. To emphasize a connection between the historic center and nearby contemporary development, the architects opted for a “transparent, landscape-building” with a horizontal profile and minimalist design. The glazed library also focuses on the indoor/ outdoor experience with outdoor reading terraces on the south side. At the heart of the contemporary Bayeux Media Library is its reference to the Bayeux Tapestry, a nearly 230-foot-long embroidered cloth dating back to the 11th century that depicts the events leading up to the Norman conquest of England. “It inspired the design of the media library’s north façade,” the architects explained in a project statement. “Stitch by stitch and thread by thread, embroidery was applied to the fabric to form the tapestry’s semiotic elements. The Boulevard Ware façade of the library is entirely glazed and protected by a ‘filtering skin’ composed of tubes tinted in the natural colors of the woolen yarns in the famous Bayeux Tapestry: beige, brown, bronze green, blue-black and deep blue with yellow highlights.” Related: Near net-zero energy Helsinki Central Library boasts an award-winning, prefab design In addition to the “embroidered” filtering skin on the north facade, the architects added an overhanging roof to shield the interior from unwanted solar gain on the south facade. The glazed east, west, and south facades are also equipped with roller blinds. Skylights let in additional natural light.  + Serero Architectes Urbanistes Photography by Didier Boy de la Tour via Serero Architectes Urbanistes

Read more here: 
"Embroidered filtering skin helps library regulate light

Bad Behavior has blocked 1469 access attempts in the last 7 days.