This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

February 22, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

A beautiful bamboo amphitheater has risen in the lush tropics of Rio de Janeiro. Brazilian studio Bambutec Design crafted the 2,150-square-foot structure with the help of computer modeling in addition to old-fashioned model making by hand. The Bamboo Amphitheater Space Structure was built for the green campus of the Pontifical Catholic University and was assembled in 25 working days. Set on the banks of the Rainha River and screened in by bamboo, this bamboo structure complements its verdant surroundings with its dark green roof and exposed bamboo frame. The 1.4-ton amphitheater was built atop a foundation previously designed by architect Carlos Pingarrilho. Low landscape impact was emphasized throughout the design and build process, which made use of mobile prefabricated modules, pantographic grids, textile membranes, and a mobile lifting device. The ultra-lightweight dome is anchored to the ground with reinforced concrete and six touch-down pylons. Related: Dumping ground reborn as a bamboo and rammed-earth community space in Vietnam “The dome employs a textile hybrid space structure formed by self-supporting treated bamboo bipods, tensile pantographic gridshells and self-stressed active bending beams, avoiding buckling of the structural members,” wrote the design team. “Gridshell modules were disposed discontinuously in overlapping steps 0.5m apart, allowing air circulation and natural lighting. Active bending beams and pantographic gridshells were subjected to prescribed external loads in a process of elastic deformation during assembly.” The project was inaugurated in 2014 and used to host events, shows, and lectures. + Bambutec Design Via ArchDaily Images via Bambutec Design

Read more here: 
This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

Luxurious eco-resort overlooks Sri Lankans most famous wildlife park

December 15, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Luxurious eco-resort overlooks Sri Lankans most famous wildlife park

Sri Lanka’s most celebrated wildlife park is famous for leopards, elephants, and sloth bears—and now Yala National Park is also known for a stunning, sustainably minded safari camp next door. Designed by Nomadic Resorts and Bo Reudler Studio , the Wild Coast Tented Lodge is an eco-resort with organic architecture set between golden beaches and the national park’s jungles. Located on the country’s southern tip, the “five-star” lodge welcomed its first guests in November 2017 and promises an unprecedented intimate experience of Yala with unique and luxurious offerings. Created for Resplendent Ceylon, the Wild Coast Tented Lodge comprises a collection of grid-shell bamboo buildings clad in reclaimed teak shingles and 28 cocoon five-star suites. The arched buildings, organized in six clusters, mimic the area’s giant rocks and boulders and are placed in a shape suggestive of a leopard’s paw print. High vaulted ceilings and large openings let in natural light, ventilation, and outdoor views. Natural and local materials were mainly used in construction and help seamlessly blend the organic architecture into the surrounding dryland forests. A rich palette of copper, brass, terrazzo , and textiles complement the materials. “The five-star lodge is designed to give visitors an intimate experience of Yala, celebrating the flora, fauna and culture of the area with minimal intrusion on the landscape,” wrote Nomadic Resorts. “Local influences form an integral part of the project, from vernacular traditions and materials to community involvement. The architecture references natural formations in Yala’s landscape, namely the massive rounded boulders scattered throughout the park, at a macro scale, and termite mounds, at a micro scale. Adopting a human scale in between, the camp’s main buildings appear as outcrops of boulder-like pavilions clustered organically together at either end of the site.” Related: Breezy Bungalow Mathugama Stands on Stilts Over the Sri Lankan Jungle Solar energy will provide 40 percent of the eco-resort’s energy needs and graywater is recycled for irrigation. Organic waste is composted onsite for use in the landscape, while the hotel’s conservation station is set up to monitor and protect vulnerable wildlife such as the Sri Lankan leopard. Guests can choose between the Cocoon Pool Suite, Cocoon Suite, and the Family Cocoon Suite that sport an adjacent twin-bedded Urchin tent for kids and young adults. Sixteen of the property’s suites are placed around a watering hole designed to attract wildlife. Rates at the Wild Coast Tented Lodge start at $354 a night for one or $384 for two in the Cocoon Suite. + Wild Coast Tented Lodge Images by Nomadic Resorts and Marc Hernandez Folguera

View post:
Luxurious eco-resort overlooks Sri Lankans most famous wildlife park

Stunning multi-level bamboo home stands deep in the mountains of Bali

November 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Stunning multi-level bamboo home stands deep in the mountains of Bali

We’ve always loved IBUKU’s beautiful bamboo structures , but their latest project, the Ananda House, is simply stunning. The private home, located in Sibang Gede, Bali, is made up of three multi-level bamboo towers embedded into Bali’s lush green vegetation. The bamboo buildings are designed to exist in harmony with the heavily-forested landscape – and they protect the surrounding vegetation as much as possible. While constructing the homes’ many balconies, IBUKU cut holes into the roofs’ overhangs in order to make way for the surrounding trees to grow. Related: Explore This Incredible Green Village in Bali Made Entirely From Bamboo A winding stone path bordered by terraced gardens leads to the entrance of each structure. The pavilion to the right houses the family room, which is a large space with an open-air terrace. At the heart of the living area is the kitchen, complete with a curving countertop made from slabs of locally-sourced river stone . The bedrooms are perched over the living space and designed to take advantage of natural light and ventilation. Each room has an east-facing private balcony that provides incredible views over the valley. To the back of the main building is a grotto pool whose design mimics the natural landscape, creating a fun, indoor-outdoor space. The master bedroom is located at the highest point of the structure. It’s a stunningly romantic space with a lookout tower at the top. The sleeping area is located on the first level, and an attached outdoor bathroom , complete with a monolithic bathtub, looks out over the valley. + IBUKU Via Archdaily

Read the original post: 
Stunning multi-level bamboo home stands deep in the mountains of Bali

12 gorgeous prefab homes assembled in just three days or less

March 16, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on 12 gorgeous prefab homes assembled in just three days or less

Read the rest of 12 gorgeous prefab homes assembled in just three days or less

View original post here:
12 gorgeous prefab homes assembled in just three days or less

Gorgeous bamboo hall welcomes visitors to a relaxing coastal oasis in Vietnam

November 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Gorgeous bamboo hall welcomes visitors to a relaxing coastal oasis in Vietnam

Read the rest of Gorgeous bamboo hall welcomes visitors to a relaxing coastal oasis in Vietnam

Read the original here:
Gorgeous bamboo hall welcomes visitors to a relaxing coastal oasis in Vietnam

A lush bamboo forest thrives atop the Ekouin Buddhist Temple in Tokyo

October 27, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on A lush bamboo forest thrives atop the Ekouin Buddhist Temple in Tokyo

Read the rest of A lush bamboo forest thrives atop the Ekouin Buddhist Temple in Tokyo

More: 
A lush bamboo forest thrives atop the Ekouin Buddhist Temple in Tokyo

Penda unveils its vision for a 20,000-person city constructed entirely from bamboo

October 22, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Penda unveils its vision for a 20,000-person city constructed entirely from bamboo

Read the rest of Penda unveils its vision for a 20,000-person city constructed entirely from bamboo

View post:
Penda unveils its vision for a 20,000-person city constructed entirely from bamboo

Luxurious bamboo beach bar and restaurant bolsters spa in Vietnam

October 19, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Luxurious bamboo beach bar and restaurant bolsters spa in Vietnam

Read the rest of Luxurious bamboo beach bar and restaurant bolsters spa in Vietnam

Read more from the original source:
Luxurious bamboo beach bar and restaurant bolsters spa in Vietnam

Floating bamboo pavilions in China pop up in 8 short weeks

June 29, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating bamboo pavilions in China pop up in 8 short weeks

Read the rest of Floating bamboo pavilions in China pop up in 8 short weeks Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “natural materials” , bamboo , bamboo architecture , china , DNA – Design And Architecture , green architecture , locally sourced materials , multi-purpose spaces , natural light , pavilions , Renewable building materials , skylights

Go here to see the original: 
Floating bamboo pavilions in China pop up in 8 short weeks

Lanterns Sea Village offers temporary housing for surfers in Spain

March 16, 2015 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Lanterns Sea Village offers temporary housing for surfers in Spain

Lanterns Sea Village is a proposed temporary housing solution for the many surfers who visit Tarifa’s shores in southern Spain. Hundreds of  bamboo tetrahedra combine to create a strong, solid structure that extends from the beach out to the sea. Since it’s modular, it can easily be expanded as needed, or even disassembled and recycled entirely, leaving no trace. The floors are made of recycled wood and the sunshades are made of recycled surfboards, which have been cut and glued together. Life in the Sea Lanterns Village is organized on two levels: walkways and stairs are placed at both ground level and 4 meters above sea level for access to the upper-level residences, with kitchens and bathrooms accessible to all. To make the residences energetically independent, it’s possible to draw upon the driving force of the sea by installing mini-turbines, or to take advantage of the large surface area of the roof to install a mini-windmill and amorphous photovoltaic/solar panels. Design team: Maurizio Barberio and Micaela Colella + Lanterns Sea Village The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: bamboo , bamboo architecture , bamboo construction , Lanterns Sea Village , Maurizio Barberio , Micaela Colella , recycled surfboards , recycled wood , surf housing , surfer housing , surfers , sustainable bamboo , temporary housing , tetrahedra , tetrahedrons

Originally posted here:
Lanterns Sea Village offers temporary housing for surfers in Spain

Next Page »

Bad Behavior has blocked 885 access attempts in the last 7 days.