Gorgeous live/work home in Melbourne is built with recycled materials

January 15, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Gorgeous live/work home in Melbourne is built with recycled materials

Austin Maynard Architects completed their latest project, a 12-month build that’s stunning, playful, and eco-friendly. Commissioned by a couple that works from home, the Kiah House is a live/work extension in North Fitzroy, Melbourne that comprises a master bedroom and a treehouse-like office stacked on top. The beautiful home draws inspiration from Japanese and Buddhist influences to create a modern sanctuary that embraces outdoor living and contemporary art. The Kiah House was constructed as an extension to an original 1927 Victorian-era house and to meet the clients’ desires for “a sanctuary” with a “strong and positive vibe.” The original weatherboard home was renovated with a new spacious kitchen and dining area that spills out to an outdoor deck. Two bedrooms, a lounge, and a bathroom are also located in the original cottage. The master bedroom en suite is placed in the extension’s ground floor and is screened with operable louvers from street view. “At Kiah House we were charged with the task of creating spaces, both private and shared, that spill out into the garden and yet adaptable enough to create solitude and privacy when needed,” wrote the architects. “The master bedroom ‘haven’ has a dedicated Buddhist prayer space and opens up to the garden and ponds via sliding double-glazed glass panels blurring the lines between inside and outside. The towering lemon scented gum tree is enclosed by a small deck area, a place for the owners to “sit and meditate”.” The bedroom roof is also covered in plants and edible vegetation that can be seen from the second-story office, which also overlooks the gum tree canopy. A colorful mural called ‘Awakened Flow’ by artist Seb Humphreys of Order 55 was painted on the office’s spotted gum cladding. Related: Swanky laneway house in Melbourne is built from recycled red brick The renovation of the home and the addition of an extension were completed with sustainability in mind. Timber salvaged and recycled from the CSR sugar mills in nearby Yarraville is used throughout the kitchen, while the red clay bricks that line the bathroom were all reclaimed and hand-cleaned from demolition sites around Victoria. The home is optimized for natural light, passive solar gain, and natural ventilation. All windows are double-glazed and high performance insulation is used throughout. Collected roof water is reused for irrigation and to flush toilets. A solar array has also been installed on the roof. + Austin Maynard Architects

Go here to see the original:
Gorgeous live/work home in Melbourne is built with recycled materials

Fabulous multigenerational home allows owners to comfortably age in place

May 23, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Fabulous multigenerational home allows owners to comfortably age in place

Practical yet playful, the Charles House is a multigenerational home designed with an eye for detail and sustainability in Kew, Australia. Austin Maynard Architects designed the spacious home for a family of five who wanted a home they could live in for at least 25 years. The home, which is adaptable to meet the needs of a growing extended family, is one of the architects’ most sustainable homes to date and features a solar array, bulk insulation, and double stud walls. Unlike its “McMansion” neighbors, the Charles House has a unique design that references historic Edwardian and Victorian homes with a modern twist. Instead of building on top of the plot’s entire width, the architects slotted the home on the southern edge and left a long strip of green open for a garden that runs from the street to the school sports field at the rear of the site. The continuous green strip is accessible to all the living spaces of the home and blur the line between indoor and outdoor living. “Sited in Kew, where neighbouring buildings compete for attention and status, our challenge was to create a home that didn’t dominate the street and was imbedded in gardens,” wrote the architects. “We aimed to create a home that didn’t have a tall defensive fence, but instead offered openness and life to the street.” Related: Innovative House M-M Brings Three Generations of Finns Under One Roof The home is broken down in a series of interconnected volumes, each clad in a different slate pattern. The interior is designed for adaptability and rooms can be converted to accommodate different uses. The home is topped with a rooftop solar array and also includes water collection, doubled glazed windows, and adjustable sun shading and siting. + Austin Maynard Architects Images © Peter Bennetts

Original post: 
Fabulous multigenerational home allows owners to comfortably age in place

Bad Behavior has blocked 1303 access attempts in the last 7 days.