Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

January 29, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

A newly opened youth hostel in Bayreuth, Germany offers much more than just a clean bed and shower—the 180-bed Y-shaped building embraces community, holistic sustainability, and a passion for sports. Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) designed the hostel as an extension of the landscape with natural materials and a curvaceous form that’s organic and contemporary. Commissioned by DJH Bayern, the eye-catching youth hostel takes on a distinctive Y shape chosen “because it cleverly generates a connective central space and interweaves the interior and exterior spaces, offering expansive views and multiple accessible openings to the sports fields and gardens.” Sports are a major focus of the design and the hostel is equipped with sports fields, adventure playgrounds and volleyball terraces. The building’s universal design makes it accessible to all kinds of users for optimum use of the facility. Related: Nha Trang’s first hostel built from recycled shipping containers pops up in Vietnam A central atrium at the heart of the hostel serves as the social hub with a light-filled amphitheater that branches out to the reception, seminar rooms, bistro, kitchen, sport facilities, and bedrooms spread out across two floors. Natural, locally sourced materials are used throughout and were built with local techniques. Renewable energy powers the hostel and pollution reduction is integrated in the design. A highly flexible modular wooden wall system with modular custom built-in furniture was used for the hostel’s 45 rooms. The use of modular, replaceable walls also allows for future reuse of the building as a kindergarten, school or retirement home. + Laboratory for Visionary Architecture Images by HN?fele Huber

View original here: 
Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

Copper-clad Copenhagen landmark boasts Denmarks most energy-efficient laboratories

January 19, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Copper-clad Copenhagen landmark boasts Denmarks most energy-efficient laboratories

Copenhagen’s recently completed Maersk Tower boasts the nation’s most energy-efficient laboratories, where waste energy is captured and reused. Designed by C.F. Møller Architects , this new city landmark is a pioneer within energy-efficient laboratory construction and boasts a variety of sustainable design elements from an innovative facade with movable climate shields to multiple green roofs. The copper-clad building was created as an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences. Seven years in the making, the 42,700-square-meter Maersk Tower sports a triangular and organic form clad in glass and copper-covered shutters that reference the city’s many copper church steeples. The vertical massing also leaves space for a new publicly accessible campus park with a zigzagging ‘floating path’ providing pedestrian and cyclist access to different parts of campus. Laboratories make up over half of the building, which also houses offices, shared facilities, an 18,000-square-meter foyer, canteen, auditoriums, and classrooms. “To create architecture for world-class health research, it is important to design a venue with many opportunities to meet—both across different professional groups and across the public domain and the research community,” wrote the architects. “This will help to disseminate the research activities, leading to knowledge sharing and inspiration for new and groundbreaking research.” To that end, all the shared facilities are grouped together in the low base on which Maersk Tower sits. An open atrium with a continuous spiral staircase joins 15 floors and promotes views of the outdoors and visual connectivity indoors. Every floor features an open “Science Plaza” that serves as natural gathering spaces. Related: Solar-powered school will teach children how to grow and cook their own food Natural light and ventilation are optimized throughout the building and views of greenery can be enjoyed from every floor. Copper shutters that adjust as needed provide protection from solar heat gain. Lush green roofs that top the tower and the low base help combat the urban heat island effect . + C.F. Møller Architects Images by Adam Moerk

See the rest here: 
Copper-clad Copenhagen landmark boasts Denmarks most energy-efficient laboratories

Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices

August 23, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices

At first glance, it’s hard to imagine that this gorgeous light-filled building was once an uninspiring concrete monolith. It’s a testament to the architectural might of Perkins + Will , which transformed the 1940s military warehouse in San Francisco into the LEED Gold -certified Bay Area Metro Center. Constructed with recycled materials, this eight-story adaptive reuse project features soaring ceilings with state-of-the-art offices, community hearing spaces, a boardroom, and ground floor retail. Located at 375 Beale Street, this massive 525,000-square-foot building once served as a navy supply warehouse during World War II and exuded an air of impenetrability with its fortress-like facade. Perkins + Will and interior design firm TEF did away with the monolith’s bleak appearance with the addition of ample glazing and an seven-story-tall atrium that floods the building with natural light . The transformation created a welcoming and collaborative environment that consolidates four government agencies and offers diverse amenities including retail, workspaces, open coffee bars, and even bike storage. Reclaimed timber is used throughout the interior to lend a sense of warmth to the concrete structure. Wood rails were repurposed from the building and nearby sites as was the timber used for stair treads, countertops, and wall finishes. Splashes of greenery enliven the building including a tree well on the sixth floor, garden patio on the eighth floor, and a landscaped garden outside the main public hearing room. Related: Form follows function at Shanghai’s new bioclimatic Natural History Museum Perkins + Will wrote: “As part of a required seismic retrofit, shear walls were introduced at all perimeter walls to reinforce the structure without compromising the opportunity for open offices. Addressing both seismic and daylighting issues, a seven-story atrium was carved out the of the center of the building, both reducing the structural mass of the building and bringing much needed daylight to the building’s interior, decreasing energy use while creating a welcoming atmosphere. The atrium and interconnecting stairs also provide the opportunity for informal encounters between the various agency employees.” + Perkins + Will

More here: 
Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices

This green-roofed cultural center in Sweden doubles as a vibrant public square

June 26, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This green-roofed cultural center in Sweden doubles as a vibrant public square

This green-roofed cultural center in Sweden blurs the line between the indoors and outdoors. Designed by Sweco Architects , the new Bergsjön Kulturhus grows out from the existing hill and blends with the square to form a unified environment. Sweco Architects won a competition to design a new culture house for Bergsjön, a district in eastern Gothenburg. The architects sought to weave storytelling, knowledge and recreation together like a “basket of possibilities”. An atrium serves as the core of the project, and surrounding spaces hold a library, a café, ateliers, exhibition space , meeting rooms, a studio, a small theater, a greenhouse and multi-use facilities. Related: Iceberg-inspired Greenland cultural center celebrates 20 years of resilience in the Arctic The building’s glass facade creates a visual connection between the interior and the green areas outside. Integrated into the surrounding urban fabric, the cultural center creates a welcoming atmosphere and functions as a social arena that fosters interaction. + Sweco Architects Images by Sofia Kourbetis, Linda Hansson

Original post:
This green-roofed cultural center in Sweden doubles as a vibrant public square

This amazing farm in a box can pop up on any city street

June 26, 2017 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on This amazing farm in a box can pop up on any city street

It’s sometimes difficult to find fresh, local produce in urban environments. To solve this problem, Finnish enterprise Exsilio Oy has developed the EkoFARMER – an urban farm in a box. With a little bit of water and electricity, the EkoFARMER can sprout a flourishing veggie farm on any city block. Over the past decade, urban farming and community gardening have grown in popularity, with small gardens sprouting on top of skyscrapers – but they can be complicated and require elaborate supplies. EkoFarmer is a 13-meter long farming module that can be installed where there is a water and electrical supply. Containing ecological soil developed by Kekkilä, EkoFARMER was designed to produce optimal yields and be used for both commercial and scientific purposes. Related: Incredible rooftop farm takes over Israel’s oldest mall to grow thousands of organic vegetables Exsilio is currently on the lookout for co-creation partners that are interested in developing their own farming modules based on their own requirements. Restaurants and institutional kitchens can benefit from EkoFARMER, which can also function as an excellent complementary solution for farmers to expand their traditional greenhouses . Related: Boston’s Higher Ground Farm Will be the Second-Biggest Rooftop Farm in the World “EkoFARMER is an excellent option for business fields in need of salads, herbs, (edible) flowers or medicinal plants, for example. The social aspect of urban farming is also prominent. For this reason, our solution is suitable for associations wanting to earn some extra income, or societies wanting to offer meaningful activities for the unemployed, for example. This is an opportunity to create new micro-enterprises”, said Tapio. + Exsilio Oy

Continued here:
This amazing farm in a box can pop up on any city street

Star-shaped Schneider Electric building in South Africa aims for LEED Gold certification

February 7, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Star-shaped Schneider Electric building in South Africa aims for LEED Gold certification

The Midrand Waterfall Development in South Africa will soon receive a couple of world-class, energy-efficient additions aiming for the highest green certification in the country. The first among them, the Schneider Electric office designed by Aevitas Group is a star-shaped structure optimized for a superior energy performance, targeting a LEED Gold certification . Located on a five-sided site, the building assumes a star-shaped form. It was designed as a perimeter building with a central, enclosed, quadruple-volume atrium flooded with natural light that penetrates the interior through large skylights. The atrium features landscaped elements and planters that double as public seating. Related: BIG’s battleship-inspired LEED Gold office opens in Philadelphia The architects conducted extensive energy performance studies, analyzing thermal loads on the building. As a result, the facades are single glazed, double glazed and clad in insulated aluminium panels . Thanks to low-flow fittings, the water consumption has been reduced by 30 percent, while the efficient drip-irrigation systems reduce water consumption by 55 percent. An efficient waste management plan reduce the amount of waste generated during the construction. Renewable energy systems, lighting control, BMS, daylighting control and HVAC systems add to the sustainability of the design. + Aevitas Group Via solid GREEN

Read the original:
Star-shaped Schneider Electric building in South Africa aims for LEED Gold certification

Futuristic Cloud City skyscraper brings the idea of living among the clouds to reality

November 5, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Futuristic Cloud City skyscraper brings the idea of living among the clouds to reality

Read the rest of Futuristic Cloud City skyscraper brings the idea of living among the clouds to reality

See the original post: 
Futuristic Cloud City skyscraper brings the idea of living among the clouds to reality

Egypt hopes to build the world’s first underwater museum in Alexandria

November 5, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Egypt hopes to build the world’s first underwater museum in Alexandria

The Ministry of Antiquities in Egypt has been working towards the creation of an undersea museum around ancient ruins submerged in the Bay of Alexandria. The plan began in 1998 and has run into a variety of obstacles, but project developers hope to move forward soon. With an architect on board and the people of Egypt hopeful to see the museum built, the project could be close to making tangible progress. The site might become the world’s first underwater museum, if the planners can overcome numerous project delays. Read the rest of Egypt hopes to build the world’s first underwater museum in Alexandria

Here is the original:
Egypt hopes to build the world’s first underwater museum in Alexandria

C.F. Møller completes low-energy research building covered in beautiful prefab screens

July 13, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on C.F. Møller completes low-energy research building covered in beautiful prefab screens

Read the rest of C.F. Møller completes low-energy research building covered in beautiful prefab screens Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: atrium , C.F. Møller , compact reinforced composite concrete , CRC concrete , glare protection , natural ventilation , odense , prefab panels , solar screen , Technical Facility University of Southern Denmark , university of southern denmark

See the rest here:
C.F. Møller completes low-energy research building covered in beautiful prefab screens

The Force is Strong With This Sandcrawler-Inspired Star Wars House in South Korea

September 19, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on The Force is Strong With This Sandcrawler-Inspired Star Wars House in South Korea

Read the rest of The Force is Strong With This Sandcrawler-Inspired Star Wars House in South Korea Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: atrium , death star architecture , futuristic architecture , horizontally banded windows , korea , Moon Hoon , playful architecture , sand crawler , south korea , south korea inspired architecture , star wars , star wars inspired house , yongjin

Read the original post: 
The Force is Strong With This Sandcrawler-Inspired Star Wars House in South Korea

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1476 access attempts in the last 7 days.