This pinecone-inspired gazebo is a playground for kids and adults alike

May 2, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This pinecone-inspired gazebo is a playground for kids and adults alike

This nature-inspired mobile gazebo is a place where both kids and adults can play. Czech designers Atelier SAD designed the structure, named “Altán Šiška,” as a small building with pinecone-like scales that facilitate natural ventilation and double as drawing boards for kids to express their artistic sides. The building was crafted from 109 waterproof scales made of plywood . The boards are coated with a glaze to make them more durable. They are joined by galvanized joints, creating a structure that is strong and sustainable. The structure’s scales are deliberately spaced for ventilation. The gazebo is perfect for taking a classroom outdoors, practicing yoga or enjoying a campfire. Related: Atelier SAD’s Modular Port X Home Can Pop Up on Land or Water! “It is on the cutting edge of architecture and design, and can even serve as a meditation space ,” said designer and owner of Altán Šiška, David Karásek. “During the design process, we were aiming to smash boundaries and move forward. The Pinecone project was a big challenge for us because it was more than just a one-dimensional product,” the designers said. The building can be placed anywhere — from a backyard, to a park, to school campuses — in one day. + Atelier SAD Via Archdaily

See the original post here: 
This pinecone-inspired gazebo is a playground for kids and adults alike

Floating prefab timber cabins let you sleep on a lake in the south of France

March 6, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Floating prefab timber cabins let you sleep on a lake in the south of France

These ten prefab hotel suites, docked on a marine reserve near Avignon, France, are wrapped in timber screens that allow them to blend into the beautiful surroundings. Atelier Lavit designed the floating structures – which were constructed off-site and reconstructed on-site over a period of three months – with large skylights and wraparound porches so that visitors can get truly immersed in nature. Each of the units of this sustainable getaway is connected to the mainland via a wooden ramp. The rooms are either circular or square-shaped and built using natural paneled wood . The team designed the prefab suites to be easily transported and assembled on-site with reduced installation costs and low environmental impact. Related: Compact floating cabin pops up in extreme remote locations Large sliding doors and overhead skylights fill the spaces with natural light and offer sweeping views of the surrounding landscape. Wraparound decks are enveloped in timber screens which provide additional privacy. + Atelier Lavit Via Apartment Therapy  

Here is the original: 
Floating prefab timber cabins let you sleep on a lake in the south of France

Goodyear unveils a living moss tire that cleans the air as you drive

March 6, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Goodyear unveils a living moss tire that cleans the air as you drive

The future of transportation is looking mighty green. Goodyear just revealed a new tire called Oxygene that integrates living moss to help improve air quality while you travel. Goodyear didn’t just stop there – Oxygene is 3D-printed out of recycled tires and includes technology to help keep pedestrians safe. While we’re excited about any eco-friendly innovations in mobility, this tire is particularly exciting because tires are such a toxic part of the transportation system. The Oxygene tire has moss growing in the tire’s sidewall, which absorbs moisture through the tread to feed the plants inside. The moss sucks in carbon dioxide and releases oxygen, and the energy generated by that photosynthesis also powers a light in the tire that alerts pedestrians whether the driver is turning, stopping, etc. Related: Goodyear’s crazy new spherical tires prove moving sideways is actually a giant leap forward The tire is made of recycled tire powder using 3D-printing . It also has built-in connectivity that could come in handy with autonomous vehicles in the future. With over 300 million tires hitting landfills in the US every year, Goodyear’s tire is a sustainable solution to a serious problem. The tire concept was revealed at this year’s Geneva International Motor Show , and while it may remain just a concept, it opens the conversation to what is possible. + Goodyear Via and Clean Technica Images via Goodyear

Go here to see the original:
Goodyear unveils a living moss tire that cleans the air as you drive

Light glides softly inside this cylindrical modern church in the Czech Republic

August 29, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Light glides softly inside this cylindrical modern church in the Czech Republic

A beautiful modern church that looks like a sculptural work of art has popped up in a Czech village. Brno-based studio Atelier Št?pán designed the Church of St Wenceslas that combines inspiration from the historic rotundas built in the 10th century with contemporary and minimalist styles. The church has become the new focal point for Sazovice, a village that had sought a new church since before World War II. The Church of St Wenceslas was carefully placed at the heart of Sazovice to “amplify the spiritual sense of the church.” Instead of a rectangular form, the architects opted for a simple cylinder that’s roughly the same size and proportions as the old rotunda at Prague’s famous St. Wenceslas Chapel. The newly built church in Sazovice also contains relics of the saint. The architects wrote: “My aim was to dematerialize the building. When you observe the volume, you feel the lightness made by design principle of tapering the walls into tiny lines. It’s like cutting a paper cylinder and exploring its possibilities. I created the windows by pushing and pulling the cuts and letting the light glide softly on the walls. The church invites us inside and provides a sense of quietness and peace. You can experience being alone with God if you want. The interior is very personal and it’s better to come and live it out.” Related: Athens’ Placebo Pharmacy Is Wrapped with Light Infusing Braille Perforations Unlike its richly decorated predecessors, the Church of St Wenceslas is deliberately minimalist in order to create a meditative environment. The white exterior is made of reinforced concrete covered in plaster while the interior features light colored timber pews, furnishings, and ceiling. The altar takes on a sculptural appearance with its shiny bronze shell crafted with an organic shape. A variety of window sizes and shapes punctuate the curved walls and roof to let in glimpses of the outdoors and natural light. + Atelier Št?pán Photography by Jakub Skokan and Martin T?ma – BoysPlayNice

Read the original:
Light glides softly inside this cylindrical modern church in the Czech Republic

Yi She Mountain Inn is a serene retreat built with local materials

January 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Yi She Mountain Inn is a serene retreat built with local materials

Just a mere hour outside of Beijing lies Yi She Mountain Inn, a tranquil off-grid retreat tucked into an expansive mountain range. The inn, which was designed by DL Atelier and built with locally-sourced materials , offers a firm sense of simplicity in lieu of the typical luxurious amenities, offering an “environment designed to inspire humility, tolerance, enthusiasm and other beautiful emotions.” The inn was built with locally-sourced brick and wood, but includes a number of green pockets to integrate nature into the design. A lovely green roof coveres the buildings and a vertical brick wall is covered in climbing vines and wild flowers that bloom in springtime. The courtyard is filled sunlight and has natural ventilation, making it the perfect atmosphere for socializing. Related: Pine-clad V Lodge is a bold, minimalist retreat nestled within the Norwegian landscape The main spaces inside the spacious compound are meant to be communal, where interaction between guests is the norm. At the heart of the retreat is an open-air kitchen, which leads out on to a graveled patio. For indoor socializing, there is a large family-style dining table under an inverted wooden roof . Of course, for those who desire a bit of solitude, there are plenty of private nooks and crannies for quiet contemplation. Five guest rooms are found on the east side of the inn, each with its own distinct design and spectacular views of the mountains . + DL Atelier Via Archdaily Photography by Sun Haiting

See the original post here:
Yi She Mountain Inn is a serene retreat built with local materials

Super skinny 4-meter-wide home is squeezed between buildings in Tokyo

August 4, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Super skinny 4-meter-wide home is squeezed between buildings in Tokyo

Located in Shibuya, the skinny 70-square-meter family home is clad in horizontal metal panels for a smart utilitarian appearance. A large volume is cut out from the front of the building to form a shaded porch leading to a recessed front door. Windows punctuate all sides of the home to let in natural light and ventilation, while the rooftop offers access to a private outdoor space. Related: Super skinny Horinouchi House might be the most efficient use of space ever To make the narrow building’s four-meter-wide width feel as spacious as possible, the architects minimized wall dividers and used slight level changes to demarcate different rooms. In the second floor’s open-plan common area, for example, the living room is separated from the dining room and kitchen area by a few stairs. All walls are painted white to reflect light and, aided by two skylights , bring natural light deep into the home. A spiral staircase connects all three floors, from the ground level with the master bedroom to the top floor with two capsule bedrooms and a bathroom. + Atelier HAKO Architects Via Dezeen Images via Atelier HAKO Architects , by URBAN ARTS/Shinsuke Kera

Read the original here: 
Super skinny 4-meter-wide home is squeezed between buildings in Tokyo

Super skinny Horinouchi House might be the most efficient use of space ever

August 1, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Super skinny Horinouchi House might be the most efficient use of space ever

Triangular-shaped structures are not uncommon in Japan since space on the island is very limited. Although they look tiny and restricted on the outside, these homes are often incredibly spacious, and the double story Horinouchi house is no exception. The open plan lower level is reserved for private rooms and the kitchen, while the upper level is used communally. With windows flanking each end of the home and skylights cut out of the angled roof, every inch of the minimalist abode is penetrated with daylight. Space is becoming one of the world’s most coveted commodities, but if we all lived with a little more Japanese efficiency, there would be more to go around! + Mizuishi Architect Atelier all images © hiroshi tanigawa

Here is the original: 
Super skinny Horinouchi House might be the most efficient use of space ever

Tiny solar-powered Story Pod in Ontario offers community more than free books

August 1, 2016 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Tiny solar-powered Story Pod in Ontario offers community more than free books

The Story Pod features black vertical slats along its outer walls, creating the impression of a solid structure, yet when passersby get a little closer they can see into the transparent polycarbonate sheet and into the peaceful haven. Benches fold outward with two of the walls and interior shelving provides space for bookworms to take refuge. Visitors from a nearby riverside trail may find the spot both inviting and relaxing. Related: Microlibrary built with 2,000 recycled ice cream buckets tackles illiteracy in Indonesia At night, the pod locks up and glows with the light of LED bulbs powered by hidden rooftop solar panels. The structure still serves a function for nighttime visitors, providing ambient light for community events after dusk. The architects are proud of the pod’s “pure, simple form that belies a deeply thoughtful approach to architecture.” + Atelier Kastelic Buffey Via  Ignant Images via Bob Gundu , Shai Gil

Original post: 
Tiny solar-powered Story Pod in Ontario offers community more than free books

Daylit Ghent house extension by Atelier Vens Vanbelle looks like a geometric forest

December 21, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Daylit Ghent house extension by Atelier Vens Vanbelle looks like a geometric forest

Read the rest of Daylit Ghent house extension by Atelier Vens Vanbelle looks like a geometric forest

Read the original here: 
Daylit Ghent house extension by Atelier Vens Vanbelle looks like a geometric forest

Geometric wood forest pops up at one of Europe’s biggest music festivals

September 7, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Geometric wood forest pops up at one of Europe’s biggest music festivals

Read the rest of Geometric wood forest pops up at one of Europe’s biggest music festivals

Read the rest here: 
Geometric wood forest pops up at one of Europe’s biggest music festivals

Next Page »

Bad Behavior has blocked 2052 access attempts in the last 7 days.