An updated Scandinavian summer cottage weaves Japanese influences throughout

July 18, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on An updated Scandinavian summer cottage weaves Japanese influences throughout

There are few better places to spend a Scandinavian summer than in a breezy cottage by the water. One stellar example is the Summer House completed by Swedish architecture firm Kod Arkitekter in the northern Stockholm archipelago. Located on an island and surrounded by the forest and sea, this home makes the most of its idyllic surroundings with a design that maximizes indoor-outdoor living and combines Scandinavian cottage traditions with Japanese minimalism. Built of timber to reference the surrounding forest, the Summer House comprises a renovated old cottage and a new addition. The clients asked Kod Arkitekter to save and update the cottage — a 65-square-meter structure — and seamlessly integrate it into the extension , a long volume that stretches perpendicular to the existing building. To connect the two buildings, the architects clad both volumes in vertical stained strips of lumber and also topped the house with a dark roofing material. The roof extends over the outdoor patio so that it can be enjoyed rain or shine. Related: Timber-clad waterfront house in Norway epitomizes modern Scandinavian design “With its elongated shape, window setting and the location of the rooms and the patios , the design maximizes the outlook on the water and the unspoiled nature,” explained Kod Arkitekter of the 210-square-meter cottage. “In addition to the Scandinavian traditions, the house draws inspiration from Japan , in an interpretation where simplicity, wood and the relationship with the surrounding nature are at the heart of the architecture.” To mitigate the sloping site, the west end of the T-shaped house is partially elevated on steel posts. The private rooms can be found in the home’s north and south wings. The common areas are located in the west wing, which faces views of the water. Framed by large windows, the communal spaces connect to the outdoors for an indoor-outdoor living experience. + Kod Arkitekter Images via Måns Berg

Here is the original:
An updated Scandinavian summer cottage weaves Japanese influences throughout

Historic Copenhagen post office transformed into a beautiful mixed-use hub

April 27, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Historic Copenhagen post office transformed into a beautiful mixed-use hub

A historic gem in the heart of Copenhagen has been sensitively revamped to suit the modern needs of the bustling city. Årstiderne Arkitekter transformed the 18th-century former post office, known as Postgården, into a mixed-use hub with retail, showrooms, and offices, with workspaces for 800 people. Located on one of Copenhagen’s busiest shopping streets, Postgården has enjoyed a storied history as not only the first to print Danish stamps in 1851, but also as the post office of lore where the famous Hans Christian Andersen regularly picked up his mail. In recent years, however, the post office sat largely empty and its introverted facade closed the building off from the public. “The vision for the project has therefore been to open up the block and invite the public inside,” wrote the architects. “The project involved taking a well-known site in Copenhagen –originally a workplace for several hundred people– and re-establishing it as a central address for shops and offices.” Related: Derelict London post office transformed into an artisanal bakery In upgrading the 170,000-square-foot building to meet modern requirements, the architects were careful to preserve the building’s historical character and studied each room one by one. The team worked in close collaboration with specialists trained in conservation work to restore the architecture, providing a unique backdrop to the light-filled and contemporary interior design. Shops line the lower levels while offices are stacked above. + Årstiderne Arkitekter Via ArchDaily

Read the original: 
Historic Copenhagen post office transformed into a beautiful mixed-use hub

RRAs Mandal Slipway offers a contemporary twist on the local Norwegian vernacular

March 15, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on RRAs Mandal Slipway offers a contemporary twist on the local Norwegian vernacular

This striking timber housing development breathes new life into the former industrial area of Mandal at Norway’s southern tip. After five years of development, Reiulf Ramstad Arkitekter recently completed the Mandal Slipway Housing Complex, a residential project that combines contemporary timber construction with local vernacular building traditions. Located at the junction where the river meets the sea, the apartments are optimized for seaside views. Ample access to sunlight , views, and the outdoors drove the design decisions behind the Mandal Slipway Housing Complex. The project comprises four residential buildings organized around a common outdoor area. The zigzagging roofs that top the buildings echo the gabled profiles of the surrounding buildings. Related: Norwegian Mountaineering Centre mimics a dramatic snow-covered mountain “Great emphasis has been placed on the relationship between the outdoor spaces and the shared building functions,” wrote the architects. “All the apartment layouts are highly effective and well organized, placing great emphasis on the provision of daylight, open views and good flow between the indoor and outdoor facilities.” All external components, from the doors and window frames to the roof drainage pipes, are visually minimized to create a clean and minimalist appearance. + Reiulf Ramstad Arkitekter Images via Reiulf Ramstad Arkitekter

Read more from the original source:
RRAs Mandal Slipway offers a contemporary twist on the local Norwegian vernacular

Each room of this Swedish villa extends outward for a private lakeside view

July 6, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Each room of this Swedish villa extends outward for a private lakeside view

Villa Sunnanö is a few hours northwest of Stockholm on land surrounded by an expansive lake, picturesque boulders, and greenery on all sides. Hans Murman, founder of Merman Arkitekter, told Dezeen , “We wanted to take advantage of the site’s unique conditions and make a dwelling with maximum contact with the surrounding nature and water but with respect to privacy.” Related: Plus energy Villa Bondö overlooks beautiful lakeside in Sweden Each major room of the home features its own gable and patio, extended outward from the center of the structure. The view from inside is almost as spectacular as from the patio itself, as the vaulted ceilings frame the landscape in a breathtaking manner. Each point in the home receives unique sunlight throughout the day, as well, giving every room its own glow and character. The roof and all timber cladding are treated with iron sulphate, which will help the wood match the surrounding grey hues as it ages. Additional features of the home include an existing log cabin that was renovated to be storage space and a footbridge extending from the central patio toward the lake. +Murman Arkitekter Via Dezeen Images via Åke E:som Lindman

Continued here: 
Each room of this Swedish villa extends outward for a private lakeside view

The Icefjord Center in Greenland will be a place for the community to learn about climate change

July 1, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on The Icefjord Center in Greenland will be a place for the community to learn about climate change

Once completed, The Icefjord Center will be a place for education and understanding about climate change. The building consists of wooden framework, designed as a truss, that bridges across the landscape. The building replicates the feeling of hiking across a fjord and gives visitors a place to relax and commune. The building is scheduled to be built on a UNESCO-protected site in Greenland , will present 4000 years of cultural heritage and knowledge on the Sermeq Kujalleq glacier which scientists have been studying for centuries.  MIR and  Dorte Mandrup Arkitekter  beat out renowned architectural firms and designers, including Snøhetta, Olafur Eliasson, and Kengo Kuma and Associates, to win the proposal. Related: Accessible sail-shaped viewing tower hovers over the edge of Denmark’s Aarhus harbor Dorte Mandrup’s proposal won the competition and was lauded by the jury for its poetic qualities and simplicity. Its framework is covered by a gently sloping wooden boardwalk that functions as the starting point of the World Heritage Trail. Reminiscent of a hilltop, the volume allows visitors to move across its roof, and overlook the route before descending onto the trail. Gathering points and informal seating areas are created along the length of the volume, offering undisturbed views of the icefiord. + Dorte Mandrup Arkitekter Via Designcurial Images by MIR

View post:
The Icefjord Center in Greenland will be a place for the community to learn about climate change

Utopia Arkitekter unveils gorgeous green-walled plan for transforming a Stockholm neighborhood

February 11, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Utopia Arkitekter unveils gorgeous green-walled plan for transforming a Stockholm neighborhood

Read the rest of Utopia Arkitekter unveils gorgeous green-walled plan for transforming a Stockholm neighborhood Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: green apartment building , green architecture , green redevelopment , green roof terrace , Stockholm , Sweden , swedish architecture , Tham & Videgård Arkitekter , Utopia Arkitekter

Go here to read the rest:
Utopia Arkitekter unveils gorgeous green-walled plan for transforming a Stockholm neighborhood

Contemporary Stave Church Rises like a Pointy Wooden Crown in Norway

December 2, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Contemporary Stave Church Rises like a Pointy Wooden Crown in Norway

Read the rest of Contemporary Stave Church Rises like a Pointy Wooden Crown in Norway Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: community church , Community Church Knarvik , contemporary church , Hordaland , modern church , norway , pine , pine church , pre-weathered pine , Reiulf Ramstad Arkitekter , stave church , wood-clad church , wooden architecture , wooden church

View post:
Contemporary Stave Church Rises like a Pointy Wooden Crown in Norway

Cubo’s Sloping Sculptural Wooden Houses Reflect Danish Port’s History

February 19, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Cubo’s Sloping Sculptural Wooden Houses Reflect Danish Port’s History

Read the rest of Cubo’s Sloping Sculptural Wooden Houses Reflect Danish Port’s History Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , cubo arkitekter , Denmark , eco design , green design , hammerhavn , heritage , history , port , wood facade , wooden architecture        

See the original post: 
Cubo’s Sloping Sculptural Wooden Houses Reflect Danish Port’s History

Danielle Trofe’s Brilliant Mush-Lume Lamp is Grown From Fungi!

February 18, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Danielle Trofe’s Brilliant Mush-Lume Lamp is Grown From Fungi!

We’ve featured Danielle Trofe ‘s amazing energy-generating hourglass lamps in the past, and the designer just unveiled a new table lamp called Mush-Lume that is grown instead of being manufactured! The lamp shade is created using Ecovative ’s patented growing process, which combines agricultural byproducts (like seed husks and corn stalks) with mushroom mycelium to grow a 100% organic, sustainable and biodegradable mushroom material. The lamp’s base is made from FSC-certified wood and hand-cast concrete. The lamp is set to launch on February 24th on Kickstarter , so stay tuned for your chance to support this project! + Danielle Trofe The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: ‘shrooms , biodegradable materials , danielle trofe , ecovative , green design , green furnishings , green interiors , green lighting , green materials , Mush-Lume , Mushroom Lamp , mushroom material , mushrooms , sustainable design , sustainable furnishings        

Go here to read the rest: 
Danielle Trofe’s Brilliant Mush-Lume Lamp is Grown From Fungi!

Gotland Summer House Opens Up to the Swedish Countryside With a Sliding Facade

September 20, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Gotland Summer House Opens Up to the Swedish Countryside With a Sliding Facade

Read the rest of Gotland Summer House Opens Up to the Swedish Countryside With a Sliding Facade Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: eco design , Enflo Arkitekter , Gotland Summer House , green design , sliding louvers , Summarhaus Gotland , sustainable design        

Go here to see the original:
Gotland Summer House Opens Up to the Swedish Countryside With a Sliding Facade

Next Page »

Bad Behavior has blocked 944 access attempts in the last 7 days.