Ngi Space offers a new purpose to traditional ceiling tiles

August 9, 2021 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Ngi Space offers a new purpose to traditional ceiling tiles

Architecture can connect with nature, serve a purpose and bring visual charm all at the same time. This seems to be the case with Ngói Space, a multipurpose building located in a residential area outside Hanoi, Vietnam . Ngói Space sits on a corner, drawing attention from every angle. H&P Architects compare the design to that of a tree , such as a branching banyan or bodhi tree, merged with elements of a cave. H&P Architects designed Ngói Space not only as a community hub but as an example of tilework architecture. Many of the existing and crumbling tile-ceiling buildings in the country are torn down with little consideration for material recycling . Yet, the tile is a familiar natural material, so the architects chose to use it in unfamiliar ways, creating curtains and walls rather than just traditional tile ceilings. Related: Reclaimed timber makes up this tranquil nature retreat in Vietnam   With this project, the architects said, “The Ngói space was created as an inspiring solution to reusing these memory-filled tiles.” A press release further explained, “On a larger scale, it orientates users towards a sustainable tomorrow, from the perspective of reaching back to the past to recognize and rediscover the core and hidden values of the original space and use those values to create spaces of the future.” The eye-catching design incorporates 20,000 ‘viglacera dong anh tiles’ into the exterior, forming five levels of clay tile triangles as an exterior skin to the building. The roofing tiles form a shaded space between that exterior and a glass wall on the interior layer. Floor nets and casual areas to enjoy a cold beverage with friends fill the void. The building also includes a two-floor café , a multifunctional space for seminars or exhibitions on the fourth floor and a rooftop garden. + H&P Architects Via ArchDaily Photography by Le Minh Hoang via H&P Architects

Read more from the original source: 
Ngi Space offers a new purpose to traditional ceiling tiles

Melbourne architects upcycle 1960s warehouse into stunning energy-efficient home

October 25, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Melbourne architects upcycle 1960s warehouse into stunning energy-efficient home

Melbourne-based Zen Architects  converted a rundown 1960s warehouse into a gorgeous, energy-efficient home . The green-centric architects focused the ethos of the project on retaining and reusing as much of the warehouse’s original materials as possible while simultaneously creating an ultra-efficient, light-filled family home. The architects focused the project on using whatever they could from the almost 60-year-old space to create a contemporary home. The original frame and open layout of the 2,583-square-foot warehouse was kept as it was in order to start with an open slate. To begin the project, the design team carefully stripped various original features from the warehouse such as light fixtures, sprinkler pipes, doors, cladding, and roof sheeting – all to be repurposed into the new home, which has a 6.1 star energy rating. Related: Perkins + Will overhauls a boring concrete warehouse into beautiful LEED Gold offices The existing concrete floor of the warehouse was kept in tact for two reasons: to retain the industrial character of the building and for the energy-efficient benefits that come along with a concrete base. The living space was carefully crafted into the open layout to create a comfy living area down below with the bedrooms on a newly created “floating” mezzanine level installed in the roof’s volume between the existing trusses. Plywood pods were used to create spaces for the bedrooms and en suite bathrooms, which are reached by a wooden staircase. A continual sense of light and space was achieved by strategically placing windows and glazed panels that provide a seamless connection between the interior living space the outdoor areas. To add open-air space within the living area, the architects created a north-facing interior courtyard, which in addition to flooding the interior with natural light , provides natural heat to the interior during the wintertime. To waterproof the space, the architects laid a new ground level slab that drains rain water to a storm water pit. The slab is hidden under a timber deck made of recycled wood that runs through the interior and exterior spaces. + Zen Architects Via Dwell

Read the original post: 
Melbourne architects upcycle 1960s warehouse into stunning energy-efficient home

Prefab tiny cabin perched on a granite rock to minimize environmental impact

October 4, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Prefab tiny cabin perched on a granite rock to minimize environmental impact

This solitary cabin in Lincoln, New Hampshire, was built to fit the rock on which it sits, rather than the other way around. I-Kanda Architects designed the building as an angular timber structure precariously perched on a granite outcropping in the White Mountain. Using just nine foundation points and prefabricated framing, the architects specifically designed the 900-square-foot cabin to have a gentle environmental impact. Providing stunning views of the valley and several prominent peaks of the mountain range, the home was designed to minimize the amount of trees that needed to be cleared. Initially conceived as a weekend getaway for two people, the structure evolved to meet the spatial and functional demands of a family of four. Related: Dreamy cabin is a luxurious escape in the New Zealand bush The growing needs of the family combined with the site’s unique spatial restraints required the architects to maximize the footprint of the building without imposing on the landscape—and the result + I-Kanda Architects Via Architizer Photos by Matt Delphenich

Go here to read the rest:
Prefab tiny cabin perched on a granite rock to minimize environmental impact

Canyon-inspired research center in Phoenix clad in gorgeous recycled copper panels

September 18, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Canyon-inspired research center in Phoenix clad in gorgeous recycled copper panels

Los Angeles-based Co Architects  just finished work on the new Biomedical Campus Health Sciences Education Building in Phoenix, Arizona. The massive building – which has already earned a LEED Silver certification – is clad in a perforated skin made up of almost 5,000 recycled copper panels that create a resilient envelope designed to withstand the city’s extreme desert climate. Located on the Phoenix Biomedical Campus, the massive 10-story building is 245,000 square feet and houses two 80-seat auditoriums, along with eight floors of laboratory space. The design of the building’s innovative cladding system was inspired by the need to create a resilient building that would withstand Arizona’s extreme dry heat while providing comfortable interior space for the large building. Related: Copper-clad chapel is a beacon of unity in one of Helsinki’s most multicultural districts To create the cladding, the architects used almost 300,000 pounds of molded recycled copper panels to create an airy, striated sunscreen that shields the interior from direct solar exposure while providing ventilated air on the inside. To create the airy facade, the architects used a Building information modeling (BIM) software to create 3D models of the exterior panels. The team then collaborated with Chandler-based Kovach Building Enclosures to form, bend and perforate some 4,800 panels to create the envelope, which includes 2-inch air space, rigid insulation, and a waterproofing membrane. The integrated system not only allows natural light to enter the building, but was also formed to create dual building wings that mimic the shape of a tall, narrow canyon-esque landscape. The copper cladding for the building is made up of 90 to 95 percent recycled material, which helped the design achieve a LEED Silver certification . + CO Architects Via Architizer

Original post:
Canyon-inspired research center in Phoenix clad in gorgeous recycled copper panels

C.F. Mller’s stunning Low Energy Center in London showcases an innovative use of steel

September 14, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on C.F. Mller’s stunning Low Energy Center in London showcases an innovative use of steel

Europe’s largest new residential heat network – the Greenwich Peninsula Low Energy Center in London – saves over 20,000 tons of carbon every year. C.F. Møller Architects and British artist Conrad Shawcross  designed the groundbreaking facility, which is clad in hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower. The center won this year’s coveted GAGA Architecture Award for the most innovative and effective use of galvanized steelwork. The Greenwich Peninsula Low Energy Center sits at the entrance of the peninsula next to the Blackwall Tunnel Approach. It houses boilers and CHP that provide heat energy to the businesses and homes due to be built in the coming years Its impressive appearance can be attributed to Conrad Shawcross. The artist designed the facade of the 160-foot (49 meter) high tower as a way of communicating commitment to sustainable and affordable energy for all. Related: C.F. Møller Architects designs Danish school that optimizes learning through design The perforated steel panels create a Moiré Effect , and facilitate animated patterns of light at night. Named ‘The Optic Cloak’ the structure is formed of hundreds of triangular panels – each the size of a London bus – folded across the surface of the tower forming complex geometric patterns. + C.F. Møller Architects + Conrad Shawcross Photos by Mark Hadden

Read the original post: 
C.F. Mller’s stunning Low Energy Center in London showcases an innovative use of steel

This amazing rotating home lets you change the view with a push of a button

September 13, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on This amazing rotating home lets you change the view with a push of a button

UK-based D*Haus has put a new “spin” on residential architecture by developing a home with a spectacular rotating roof! The newly unveiled Devon House has a glazed top floor that spins on circular platform, giving the homeowners unobstructed views of the surrounding countryside from literally every angle. The rotating home was designed to make the most of views on the sloped site. “Our client dreamt of waking up in their bed with views across this landscape and then having the ability to rotate the living room and kitchen so that they could enjoy the same view throughout the day,” explained David Ben Grunberg and Daniel Woolfson from D*Haus. Related: The Transforming D*Haus Changes Shape to Accommodate Different Seasons Building upon their Dynamic D*Haus, the architects developed a triangular swiveling roof that wouldn’t distract from the home’s rough stone base, “We took an equilateral triangle and started to rotate it around an open core, we wanted the circle to be a rotating platform that would move and change with the external climatic conditions and with the clients preferences,” said the architects. The resulting design is an equilateral volume with three elongated corners that house a bedroom, lounge, and dining room on the top floor. The home rotates in accordance with the sun’s position as well as changing seasons and weather conditions. Every room has large glazed walls that offers amazing views and tons of natural light . + The D*Haus Company Via Dezeen Images by Jason Luckett and Park Hin Yeung

See more here: 
This amazing rotating home lets you change the view with a push of a button

Translucent Ho Chi Minh City office tower infused with greenery helps combat urban pollution

September 4, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Translucent Ho Chi Minh City office tower infused with greenery helps combat urban pollution

The nature-loving firm Vo Trong Nghia Architects  just unveiled their design for a translucent office building in Ho Chi Minh City. The ten-story tower, which will be the headquarters of electric company Nanoco, will be infused with various tree-filled terraces in an attempt to combat the city’s notorious pollution – and provide a healthy workspace on the interior. The large tower is comprised of translucent glass blocks that are obliquely stacked, creating pockets of open terrace space throughout the design. The terraces will be used to plant large trees that will pull double duty as a filter against direct solar exposure during the daytime and create a healthy ambience throughout the building’s interior. Additionally, the translucent cladding provides the city with a glowing beacon during the night. Related: Vietnam’s “Forest in the Sky” apartment building is topped with 50,000 trees The first four stories of the Nanoco building will house a showroom and community area, while the upper six floors will be used as office space . A multi-functional space on the first floor will be used for events and exhibitions throughout the year. + Vo Trong Nghia Architects Via Design Boom

Read more from the original source:
Translucent Ho Chi Minh City office tower infused with greenery helps combat urban pollution

Huge circular windows flood Melbourne’s Cirqua Apartments with natural light

August 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Huge circular windows flood Melbourne’s Cirqua Apartments with natural light

Huge circular windows flood the interior of this funky apartment block in Melbourne with natural light. BKK Architects designed the Cirqua Apartments as a series of staggered volumes that reference the region’s historical housing while reinterpreting it in a modern way. The block occupies a steeply sloping site in a residential neighborhood in Melbourne. Its exterior is dominated by huge porthole windows that span almost the full height of the six cubes. The openings bring natural light into the interior and maximize the connection of the project to the surrounding garden. Related: 6,000 Circular Windows Flood Japan’s Kanazawa Library With Light The open-plan interiors feature a lot of natural materials and warm colors, with circular light fittings echoing the circular windows. White walls, marble and wood create a delicate visual balance. Beside its remarkable design features, the project also creates a precedent in the area’s multi-residential market. It was built to appeal to owner-occupiers rather than buy-to-let investors. + BKK Architects Via Dezeen Lead photo by Peter Bennetts

Originally posted here:
Huge circular windows flood Melbourne’s Cirqua Apartments with natural light

Rammed-charcoal home extension is a handsome oasis between the trees

August 8, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Rammed-charcoal home extension is a handsome oasis between the trees

Melbourne-based Branch Studio Architects crafted this dark and handsome number hidden away among the trees in Victoria. Built as a house extension with a master suite, the Pavilion Between Trees features rammed-charcoal walls, clean and crisp lines, and a dark earthy palette of complementary materials. Full height glazing opens the interior up to the outdoors and frames view of the forested surroundings. Connected to the main house via a corridor, Pavilion Between Trees is a semi-detached structure that appears to standalone in the landscape. The 85-square-meter compact extension is simply but tastefully furnished and includes a master bedroom, en-suite bathroom, and extra storage space arranged in a linear plan. The rooms are delineated by subtle changes in floor level rather than walls. Natural light plays a key role in the design and is let in through clerestory windows and full-height glazing. The lighting brings out the texture of the earthy material palette, from the grainy rammed-charcoal walls to the smooth naturally finished timber and steel joinery, that are left exposed to develop a patina over time. Related: Rustic Off-Grid Pump House is a Solar-Powered Weekend Getaway in Australia The home addition was built on a clearing between existing mature trees to reduce site impact. Full-height glazing, which wraps around the western end and that also punctuates the north and south sides, frame views and strengthens connection to the outdoors. The clerestory windows also offer glimpses of the tree canopy. An outdoor washing area also allows the homeowners to enjoy the outdoors in a private space protected by a mesh screen. + Branch Studio Architects Via Dezeen Images via Branch Studio Architects

More: 
Rammed-charcoal home extension is a handsome oasis between the trees

Timber house extension with prefab elements immerses owners in Stockholms outdoors

August 7, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Timber house extension with prefab elements immerses owners in Stockholms outdoors

Windows are much more than just panes of glass in Anders Berensson Architects’ latest project in the Stockholm archipelago. The architects recently completed Look Out Lodge, a house extension built of locally sourced materials that functions like a standalone cabin. Custom-made prefabricated windows were added in the second phase of the project and define the areas for sleeping and working, all the while immersing the owner in nature. Clad in timber inside and out, Look Out Lodge was built on-site using local materials and building techniques. The two window additions—a Sky Tower and desk window—were prefabricated on site and slotted into place after the primary structure was completed. The small house extension is just large enough to accommodate a sleeping area and workspace. “Another goal with the design was to redefine the idea of a window as a flat readymade glass piece into an architectural element that creates its own space with a clear focus towards the outside,” wrote the architects. “This goal led to the design of a sky tower one can crawl into when being in bed totally dedicated to the sky and one corner window with a desk inserted to it that creates a work space on the inside and table for flowers on the outside with a clear focus and direction to the outside field.” The architects designed the Sky Tower to give the homeowners the countryside luxury of falling asleep beneath a starry sky. Topped with a round skylight and lined with spruce , the Sky Tower wraps around a custom-built bed and provides the perfect space to read during the day and for stargazing at night. The exterior draws on the local tradition of jigsaw facades and is punctuated by a pattern of native fauna and flora including large animals, amphibians, birds, flowers, and fish. Related: Apple Headquarters is finally complete and it’s an adorable treehouse The Desk Window prefabricated element is a corner unit that frames views of a wildflower meadow, one of the most beloved features of the Stockholm archipelago. The desk unit features a solar shade and a red terra-cotta concrete slab with holes for flower plants on the outside of the window, while a curved birch plywood tabletop with a round cut-out for sitting is located on the interior. Holes drilled into the desk are made for different purposes, including ventilation, cables, lamps, pencils, and even for pencil sharpening. + Anders Berensson Architects

Continued here:
Timber house extension with prefab elements immerses owners in Stockholms outdoors

Next Page »

Bad Behavior has blocked 8542 access attempts in the last 7 days.