Gorgeous new Apple store is powered entirely by renewable energy in Paris

January 3, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Gorgeous new Apple store is powered entirely by renewable energy in Paris

The latest Apple store designed by Foster + Partners has opened in a beautifully renovated 19th-century building on Paris’s Champs-Élysées. Powered with 100 percent renewable energy, Apple Champs-Élysées draws energy from the photovoltaic panels integrated into its kaleidoscopic roof light and collects rainwater for reuse in the bathrooms and irrigation systems. Described by Apple as the tech company’s “grandest Forum,” the retail location blends historic architecture with contemporary design in a light-filled setting filled with greenery. Located on the corner of Champs-Élysées and Rue Washington, Apple Champs-Élysées is housed within a Haussmann-era apartment building. In addition to the careful restoration of the 19th-century facade and entryway, Foster + Partners also extended original materials—such as the exterior Burgundy stone and French oak parquet flooring—throughout the building to achieve an appearance the firm describes as a “Parisian apartment.” The entryway, which branches off to display spaces on either side, leads to the recently revived courtyard flanked with large mature trees and bathed in daylight. Above, the kaleidoscopic solar roof light is fitted with mirrored pyramids that reflect dappled sunlight into the interior. The original timber and marble scalier d’honneur (grand staircase) connects the ground floor to the floors above, where rooms are equipped with balconies opening onto the Champs-Élysées.   Related: Dramatic fountain and plaza define Foster + Partners’ newest Apple Store in Milan “This is one of the most unique Apple Flagships in the world, located along the world’s most beautiful avenue,” Stefan Behling, Head of Studio, Foster + Partners said. “In true Parisian style it is rich in texture and envelopes a range of experiences that stimulate your senses. This is emblematic of the idea of juxtaposition that runs throughout the interior spaces, bringing together the historic and contemporary, interior and exterior, and ground and sky. As a place that inspires creativity, I love the fact that this was previously home to the aviation genius Alberto Santos-Dumont.” + Foster + Partners Images by Nigel Young

More here: 
Gorgeous new Apple store is powered entirely by renewable energy in Paris

Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

January 3, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

Stockholm-based architecture practice Tham & Videgård Arkitekter has unveiled designs for a new housing typology in Gothenburg, Sweden, that will be built from cross-laminated timber. Named the “vertical village,” the project is a “solid timber” iteration of the firm’s previous development by the same name that had been designed for Stockholm in 2009. Like its predecessor, the Gothenburg “vertical village” champions a dense and family-centric development built around a series of connected garden spaces. Proposed as part of a larger site along Landvetter Lake, the Gothenburg “vertical village” was created as an alternative to the row house typology. Each dwelling will be set on a rounded plot surrounded by tall evergreen hedges to create a secluded and private garden for each homeowner. The vertical green massing will also help shape the network of winding pathways that connect the homes to the wider community. All the houses in the development will look identical with a tapered shape that rises to three stories in height. “The houses represent a new vertical typology that minimizes the footprint in order to leave as much land as possible for cultivation,” the architects said of the housing typology. For visual variety, the 140-square-meter row homes will be finished in different colors ranging from red, green, black and gray. The buildings will be constructed with cross-laminated timber and prefabrication construction methods to meet the highest environmental and energy standards. Related: Row house in Vietnam is wrapped in vertical gardens and a lace-like skin The homes will offer a range of one to four bedrooms. The ground floor houses the main social spaces that—thanks to the privacy afforded by the tall hedges—open up to a private garden through full-height glazing. The second floor contains the bedrooms overlooking views of the neighborhood and landscape. The topmost floor consists of a studio with a large skylight . + Tham & Videgård Arkitekter Via ArchDaily

More here: 
Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

Bad Behavior has blocked 13087 access attempts in the last 7 days.