This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

February 22, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

A beautiful bamboo amphitheater has risen in the lush tropics of Rio de Janeiro. Brazilian studio Bambutec Design crafted the 2,150-square-foot structure with the help of computer modeling in addition to old-fashioned model making by hand. The Bamboo Amphitheater Space Structure was built for the green campus of the Pontifical Catholic University and was assembled in 25 working days. Set on the banks of the Rainha River and screened in by bamboo, this bamboo structure complements its verdant surroundings with its dark green roof and exposed bamboo frame. The 1.4-ton amphitheater was built atop a foundation previously designed by architect Carlos Pingarrilho. Low landscape impact was emphasized throughout the design and build process, which made use of mobile prefabricated modules, pantographic grids, textile membranes, and a mobile lifting device. The ultra-lightweight dome is anchored to the ground with reinforced concrete and six touch-down pylons. Related: Dumping ground reborn as a bamboo and rammed-earth community space in Vietnam “The dome employs a textile hybrid space structure formed by self-supporting treated bamboo bipods, tensile pantographic gridshells and self-stressed active bending beams, avoiding buckling of the structural members,” wrote the design team. “Gridshell modules were disposed discontinuously in overlapping steps 0.5m apart, allowing air circulation and natural lighting. Active bending beams and pantographic gridshells were subjected to prescribed external loads in a process of elastic deformation during assembly.” The project was inaugurated in 2014 and used to host events, shows, and lectures. + Bambutec Design Via ArchDaily Images via Bambutec Design

Read more here: 
This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

January 29, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

A newly opened youth hostel in Bayreuth, Germany offers much more than just a clean bed and shower—the 180-bed Y-shaped building embraces community, holistic sustainability, and a passion for sports. Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) designed the hostel as an extension of the landscape with natural materials and a curvaceous form that’s organic and contemporary. Commissioned by DJH Bayern, the eye-catching youth hostel takes on a distinctive Y shape chosen “because it cleverly generates a connective central space and interweaves the interior and exterior spaces, offering expansive views and multiple accessible openings to the sports fields and gardens.” Sports are a major focus of the design and the hostel is equipped with sports fields, adventure playgrounds and volleyball terraces. The building’s universal design makes it accessible to all kinds of users for optimum use of the facility. Related: Nha Trang’s first hostel built from recycled shipping containers pops up in Vietnam A central atrium at the heart of the hostel serves as the social hub with a light-filled amphitheater that branches out to the reception, seminar rooms, bistro, kitchen, sport facilities, and bedrooms spread out across two floors. Natural, locally sourced materials are used throughout and were built with local techniques. Renewable energy powers the hostel and pollution reduction is integrated in the design. A highly flexible modular wooden wall system with modular custom built-in furniture was used for the hostel’s 45 rooms. The use of modular, replaceable walls also allows for future reuse of the building as a kindergarten, school or retirement home. + Laboratory for Visionary Architecture Images by HN?fele Huber

View original here: 
Y-shaped German hostel looks at sustainability from all angles

OMAs MPavilion 2017 with a floating roof opens today in Melbourne

October 2, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on OMAs MPavilion 2017 with a floating roof opens today in Melbourne

Melbourne is heating up for the summer with a new OMA-designed amphitheater. OMA founder Rem Koolhaas and colleague Daniel Gianotten just completed MPavilion 2017, a temporary pavilion that opened today in Melbourne’s Queen Victoria Gardens. Commissioned by the Naomi Milgrom Foundation, MPavilion 2017 is the fourth annual architect-designed summer pavilion for the city and is OMA’s first Australian commission. The multifunctional amphitheater will host hundreds of free events throughout the four-month season. OMA designed MPavilion 2017 as a 19-by-19-meter aluminum-clad steel structure that transforms to accommodate a variety of unexpected programming. Surrounded by an artificial hill landscaped with native plants , the adaptable amphitheater comprises one fixed tiered grandstand and one moveable grandstand that rotates to open up to the park. The floating translucent roof is built with a two-meter-deep gridded, machine-like canopy with embedded advanced lighting technology. Related: Studio Mumbai unveils handmade pavilion crafted from seven kilometers of bamboo “Our design for MPavilion 2017 is intended to provoke all kinds of activities through its configurable nature and a materiality that relates to its direct surroundings,” said Rem Koolhaas and David Gianotten of OMA. “We are happy that MPavilion can perform as a theater of debate around the city and its development, and contribute to the ongoing civic discourse of Melbourne.” MPavilion will be open everyday from 9AM to 4PM until February 4, 2018. At the end of the four-month season MPavilion will be moved to a permanent new home within Melbourne’s Central Business District. + OMA + MPavilion 2017 Images by Timothy Burgess and John Gollings

Original post:
OMAs MPavilion 2017 with a floating roof opens today in Melbourne

Spiraling treetop walkway gives visitors a birds eye view of a Danish forest

June 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Spiraling treetop walkway gives visitors a birds eye view of a Danish forest

A stunning new adventure park in Denmark is taking visitors to new heights—literally. Architecture studio EFFEKT designed the Camp Adventure Treetop Experience, a unique destination that aims to reconnect people to nature by elevating them high above the treetop canopy. Located in the preserved forest Gisselfeld Klosters Skove, the Treetop Experience aims improve accessibility to the forest while minimizing landscape disturbance. EFFEKT unveiled their designs for the Treetop Experience this year as part of an expansion to Camp Adventure, an existing sports facility with treetop climbing and aerial zip-lines located one hour south of Copenhagen , Denmark. A wide variety of landscapes are found in Gisselfeld Klosters Skove, including various forest types, lakes, creeks, and wetlands. To show off environmental diversity, EFFEKT designed a winding 600-meter-long treetop walk that sensitively passes through the landscape. The treetop walk is divided into a higher and lower walkway with the former located in the oldest parts of the forest, while the latter is situated in the forest’s younger areas. The walk begins at Camp Adventure Farmhouse and is punctuated with educational features and activities such as an aviary , suspended amphitheater, walkway loops for tree observation, and a variety of viewpoints. Related: Sinuous Boomslang Walkway Gives Kirstenbosch Visitors a Taste of the Treetops in Cape Town The walkway culminates with the star built attraction, a 45-meter-tall observation viewpoint platform with an accessible spiraling ramp. The tower’s hourglass shape gives visitors an up-close look at the tree canopy, and is wrapped with a structural skeleton made up of 120-degree rotated steel elements. “The geometry and spacing of the ramp fluctuates according to the changing curvature, write the architects. “The ramp becomes a sculptural element in itself making the journey to the top a unique experience.” The observation platform offers 360-degree panoramic views of the preserved forest. + EFFEKT

See more here:
Spiraling treetop walkway gives visitors a birds eye view of a Danish forest

Nature-inspired Chrysalis pavilion pops up in a Maryland forest

May 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Nature-inspired Chrysalis pavilion pops up in a Maryland forest

New York-based architecture studio MARC FORNES / THEVERYMANY completed an experimental amphitheater that “provides an experience around the clock.” Located in Merriweather Park of Columbia, Maryland the organic, nature-inspired venue, called The Chrysalis, comprises cascading green arches that give it a sculptural appearance. In addition to their eye-catching beauty and structural support, The Chrysalis’ arches also vary in size and function. The largest arch frames Stage A, the main area for events located next to the smaller Stage B. Other arches frame a truck loading dock, a grand staircase entrance, and balconies with views to the city. The digitally designed amphitheater was created with a self-supporting shell with an exoskeleton of steel tubing. Despite the 12,000-square-foot venue’s lightweight appearance, the sturdy structure can sustain 2,000 pounds of equipment on each of its 70 point loads. Nearly 8,000 aluminum shingles fabricated by Zahner clad The Chrysalis. Related: MARC FORNES/THEVERYMANY’s ultralight informal amphitheater in France looks like an opening chrysalis “Each shingle is painted one of four shades of green that is taken from nature and pushed to the point of artificiality,” write the architects. “Together they amount to a subtle green gradient that renders The Chrysalis an iconic signal at the same time that it is camouflaged into its natural surroundings.” + MARC FORNES / THEVERYMANY Images via MARC FORNES / THEVERYMANY and Zahner

More here:
Nature-inspired Chrysalis pavilion pops up in a Maryland forest

Floating ring-shaped memorial celebrates Kenyan environmentalist Wangari Maathai

February 16, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating ring-shaped memorial celebrates Kenyan environmentalist Wangari Maathai

This ring-shaped memorial dedicated to internationally renowned Kenyan environmental political activist and Nobel laureate Wangari Maathai, celebrates human rights and environmental conservation. Boogertman + Partners architects designed the circular form to emphasize the notion of “walks and talks”, solidifying Wangari’s enduring legacy. A long timber-decked route leads visitors over a body of water to the main entrance of the memorial located beneath the structural floating ring. The underside rests on the terrain which envelops an auditorium at the rear. The simple circular form unfolds the life of Wangari as a conversation en route, referencing her legacy and a childhood sense of wonder. Related: Inhabitat talks with NYC’s 9/11 Memorial designer Michael Arad The building houses the main exhibition space , library, conference centre and functional areas. The courtyard , enveloped by the ring, contains an amphitheater , a mausoleum and a subterranean space. + Boogertman + Partners  Via v2com

View post:
Floating ring-shaped memorial celebrates Kenyan environmentalist Wangari Maathai

Marc Fornes’ ultralight informal amphitheater in France looks like an opening chrysalis

October 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Marc Fornes’ ultralight informal amphitheater in France looks like an opening chrysalis

Read the rest of Marc Fornes’ ultralight informal amphitheater in France looks like an opening chrysalis

See the rest here: 
Marc Fornes’ ultralight informal amphitheater in France looks like an opening chrysalis

MuuM Architects-designed office building is a quiet oasis in the heart of bustling Istanbul

October 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on MuuM Architects-designed office building is a quiet oasis in the heart of bustling Istanbul

Read the rest of MuuM Architects-designed office building is a quiet oasis in the heart of bustling Istanbul

Read the original here:
MuuM Architects-designed office building is a quiet oasis in the heart of bustling Istanbul

Stara Kopalnia Coal Mine and 16 Buildings to be Repurposed as a Massive Public Complex in Poland

March 24, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Stara Kopalnia Coal Mine and 16 Buildings to be Repurposed as a Massive Public Complex in Poland

Read the rest of Stara Kopalnia Coal Mine and 16 Buildings to be Repurposed as a Massive Public Complex in Poland Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: adaptive reuse , amphitheater , coal mine , design studio , gallery , Museum , Nizio Design International , Old Mine , Poland , Stara Kopalnia , Walbrzych        

Go here to read the rest:
Stara Kopalnia Coal Mine and 16 Buildings to be Repurposed as a Massive Public Complex in Poland

Floating Seawer Skyscraper Rids the World’s Oceans of Plastic While Generating Clean Energy

March 24, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating Seawer Skyscraper Rids the World’s Oceans of Plastic While Generating Clean Energy

Read the rest of Floating Seawer Skyscraper Rids the World’s Oceans of Plastic While Generating Clean Energy Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: evolo 2014 , eVolo 2014 Skyscraper Competition , Garbage Seascraper , Garbage-collecting Seascraper , great pacific garbage patch , ocean garbage , ocean waste , Seawer skyscraper , skyscraper evolo 2014 , waste collection        

See the original post here:
Floating Seawer Skyscraper Rids the World’s Oceans of Plastic While Generating Clean Energy

Next Page »

Bad Behavior has blocked 883 access attempts in the last 7 days.