Green-roofed office is the first large-scale CLT structure in southeast Europe

January 12, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green-roofed office is the first large-scale CLT structure in southeast Europe

Instead of concrete or metal, this striking eco-friendly office building in Romania features a sturdy timber skeleton in what’s claimed as the first large-scale CLT structure in southeast Europe. Romanian firm Tecto Arhitectura designed the building as the new office for HSR factory in Reci, Covasna. Designed for long-term sustainability, the office building draws on geothermal energy, uses energy-efficient technologies, and is topped by an extensive green roof. Shaped like a cross in aerial view, the HSR timber office stretches horizontally from northeast to southwest and is intersected by a two-story volume with a northwest-southeast orientation. A stairway and a double-height atrium are located at the heart of the office that accommodates around 60 people. Built to minimize thermal loss, the office is built mainly of industrially prefabricated cross-laminated timber panels and gluelam elements. Given Romania’s freezing winters, the architects inserted passive house-standard mineral wool insulation into the walls, slabs, and flat roofs and optimized solar gain in winter. Natural cross ventilation and daylighting is optimized and pass through operable triple-glazed windows and doors. Related: Nation’s first large-scale mass timber residence hall breaks ground in Arkansas Colorful aluminum cladding wraps around the building’s airtight envelope and thick CLT walls. The facade colors are echoed in the interior, as is a celebration of timber that is featured throughout. Natural lighting is optimized and complimented by LEDs. A biomass cogeneration plant provides heating and electricity for the radiant heating and cooling system, as do geothermal heat pumps and a heat recovery ventilation system. An extensive green roof covers the building. + Tecto Arhitectura Via ArchDaily Images via Tecto Arhitectura , by Cosmin Dragomir

Here is the original post: 
Green-roofed office is the first large-scale CLT structure in southeast Europe

A puzzle-like aluminum faade wraps around Bergens National Academy of the Arts

October 16, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A puzzle-like aluminum faade wraps around Bergens National Academy of the Arts

Snøhetta ’s recently completed National Academy of the Arts in Bergen is wrapped in an innovative prefab façade made of raw aluminum elements . The new facility is built to withstand the rainy climate of the Norwegian west coast and offer a durable, robust space where KMD’s 350 art and design students can learn and collaborate under one roof. The building replaces the former Bergen Academy of Art & Design (KHiB) and assembles the previously scattered faculty buildings under one roof. It has two main axes–one internal, dedicated to students and staff, and one external, open to the public. Related: Snøhetta unveils spectacular makeover for nation’s second-largest waterfall The most prominent features of the building are in the large project hall situated at the point where the two axes cross. The entrance is connected to a large outdoor plaza which makes the building inviting and engaged in a dialogue with Bergen’s city center. Related: Iridescent hand-folded metal panels clad Snøhetta’s Learning Center at Toronto’s Ryerson University Prefab raw aluminum elements clad the building’s exterior, with 900 varied sized seawater-durable crude aluminum elements protruding from the wall at varying distances. Large cantilevered box-shaped windows punctuate the rhythm of the metal surface. The crude aluminum surfaces can withstand the rainy coastal climate and will gradually weather and oxidize, heightening the variations in colors and textures. + Snøhetta Lead photo by Trond Isaksen

Read more: 
A puzzle-like aluminum faade wraps around Bergens National Academy of the Arts

Parc Architectes renovate a 19th-century office building in Paris with a beautiful wooden facade

September 14, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Parc Architectes renovate a 19th-century office building in Paris with a beautiful wooden facade

Read the rest of Parc Architectes renovate a 19th-century office building in Paris with a beautiful wooden facade

See the original post here:
Parc Architectes renovate a 19th-century office building in Paris with a beautiful wooden facade

Bad Behavior has blocked 1983 access attempts in the last 7 days.