Timber "Eaves House" in Japan boasts an oversized mono-pitched roof

September 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Timber "Eaves House" in Japan boasts an oversized mono-pitched roof

The presence of the mono-pitched roof made it possible for the architects to create a large waffle-shaped vertical space, leaving the rest of the interior free from partitioning. Large skylights provide a large amount of natural light , while the steep, oblique roof surface protects the residents from outside views. Related: Ant House hides an innovative wood interior behind a metal-clad cube in Japan Alternating open and closed spaces create a strong dynamic and are suitable for different uses throughout the year. Installed along the perimeter of the layout, glass surfaces visually connect the garden with the interior and blur the line between the inside and the outside. + mA-style architects Photos by Kai Nakamura

Go here to see the original:
Timber "Eaves House" in Japan boasts an oversized mono-pitched roof

Mind-bending mountain chalet looks as if it could tip over at any moment

September 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Mind-bending mountain chalet looks as if it could tip over at any moment

Though the former chalet was demolished, Znameni Ctyr Architekti integrated local architecture features into their design of Chalet Saint Peter rather than create a completely modern design. The new mountain chalet blends together traditional alpine architecture with contemporary elements to create a comfortable and attractive home that blends in with its forested surroundings. The home spans four stories, two of which are built into the sloped terrain and constructed with a sturdy granite flagstone base. A copper roof fans out overtop the home. The majority of the building is made with a laminated spruce frame clad in vertical and diagonal strips of red cedar that will develop a beautiful patina over time. Oak-framed windows punctuate the exterior and are mostly rectangular save for the small angled windows on the attic level. The interior is also finished almost entirely in wood. Rather than place the communal levels on the ground floor and tuck the bedrooms on the upper levels, the architects reversed this arrangement and placed the kitchen, living room, and dining area on the first floor, which boasts the best landscape views. The attic, located on the floor above, also contains a small living area. Related: Viereck Architekten’s green-roofed mountain chalets offer 360-degree views of the Alps “The gable walls of chalets in Krkonose mountains are often stepwise overhanged above the ground level. Our design utilizes this characteristic element and transforms this stepwise overhang into a gradual extension of the gable wall in the outward direction, so the crest of the roof is visibly longer than the actual length of the house and its base,” write the architects, adding that this setup also helps prolong the lifespan of the wood. “This house with its low ceiling height and careful placement in the sloping terrain acts as if the house had grown from the surrounding nature, and the main attention itself by the viewer is drawn by a silhouette of the roof massing.” + Znameni Ctyr Architekti Via ArchDaily Images via Znameni Ctyr Architekti , © Tomas Soucek

View original here:
Mind-bending mountain chalet looks as if it could tip over at any moment

Bad Behavior has blocked 1562 access attempts in the last 7 days.