Vertical forest buildings designed by Stefano Boeri set to center new Cairo Administrative district

August 22, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Vertical forest buildings designed by Stefano Boeri set to center new Cairo Administrative district

In a world of high population growth, it’s increasingly difficult to find adequate housing as green space is diminishing throughout most urban areas. But when Cairo began developing a new administrative capital area, architects and designers jumped into the planning with vertical forest block buildings. Italian architect Stefano Boeri collaborated with Egyptian designer Shimaa Shalash as a local partner, as well as landscape agronomist Laura Gatti to create three, seven-story buildings including a hotel and two apartment blocks. Set in the desert about 30 miles outside Cairo, the buildings will be unique with the incorporation of garden terraces throughout. The design creates the appearance of a living building, with plants cascading down all sides. Related: Egypt’s new Science City International – an oasis of knowledge in the desert Each building will measure 30 meters both in height and width for eye-catching square features in the center of town.  Beyond the shape, the trio of buildings will host an estimated 350 trees and more than 14,000 shrubs and perennials belonging to 100 different species. This remarkable goal represents one third of the total number of living plants in the whole Greater Cairo area. The total green area will cover 3600 sq.m, matching the building footprint. Types of plants will vary to offer visual appeal as the seasons change. As with all trees and plants, the air should be cleaner around the vertical forest with the studio estimating an absorption of 7 tons of carbon dioxide and release of 8 tons of oxygen each year. Not to mention, the buildings will provide their own energy and the greenery will add insulating features. Egyption property developer MISR Italia Properties is building the project, with the vertical concept forest being the first that Boeri has brought to Africa. Previously, he designed building forests in Albania, the Netherlands and even conceptual models for Mars. Architect Stefano Boeri and partner and project director of the office, architect Francesca Cesa Bianchi presented the project and the vision of a ‘ Greener Cairo ‘ at il Cairo last July and construction is set to begin 2020 with finishing touches scheduled for 2022. According to Stefano Boeri and Francesca Cesa Bianchi: “Cairo can become the first Northern-African metropolis to face the big challenge of climate change and of the ecological reconversion”. + STEFANO BOERI ARCHITETTI Images via STEFANO BOERI ARCHITETTI

Go here to see the original:
Vertical forest buildings designed by Stefano Boeri set to center new Cairo Administrative district

BIG unveils designs for bow tie-shaped National Theater of Albania

March 15, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on BIG unveils designs for bow tie-shaped National Theater of Albania

Albania’s capital of Tirana is undergoing exciting changes—including a new National Theater of Albania designed by Bjarke Ingels Group . The proposed bow tie-shaped theater is an extension of the government’s ongoing efforts for turning the city into a greener, more pedestrian-friendly place to live, work, and travel. Designed to replace the existing theater, the 9,300-square-meter contemporary complex will be located in downtown Tirana and host local and touring theater companies within a 3-in-1 cultural venue. Located on Tirana’s cultural axis in a mostly pedestrian area, the new National Theater of Albania is envisioned by Mayor of Tirana Erion Veliaj as the “crown-jewel” in the capital’s urban revitalization plans that include the addition of 2 million trees, increased pedestrian-friendly areas, and more playgrounds . “The “bow tie” will tie together artists, dreamers, talents and the aspirations of a city going on fifth gear yearning for constant change and place-making,” said the Mayor. The theater’s bow tie shape is informed by the program organization, which sandwiches the main auditorium in the middle between the south-facing front-of-house activities, like the foyer and restaurant, and the back-of-house activities in the north. By compressing and lifting the building’s middle, the architects create opportunities for passersby to enjoy glimpses of the theater at all hours. In addition to an upgraded theater space, the new cultural center will include three new indoor performance spaces, a rooftop theater with amphitheater-style seating, and a covered public space in the building arch. Related: Mosque for All: BIG Wins Competition To Design Inside-Out Albanian Cultural Center “Our design for the new National Theatre of Albania will continue the city’s efforts for making Tirana’s public spaces more inviting and its public institutions more transparent,” said Bjarke Ingels. “The theater is conceived as two buildings connected by the main auditorium: one for the audience and one for the performers. Underneath, the theatre arches up from the ground creating an entrance canopy for the audience as well as for the performers, while opening a gateway to the new urban arcade beyond. Above, the roof mirrors the archway, forming an open-air amphitheater with a backdrop to the city’s skyline.“ + Bjarke Ingels Group Images via Bjarke Ingels Group

Go here to read the rest:
BIG unveils designs for bow tie-shaped National Theater of Albania

Greening A Condo From the Inside Out With Terraced Gardens

August 30, 2010 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Greening A Condo From the Inside Out With Terraced Gardens

Read the rest of Greening A Condo From the Inside Out With Terraced Gardens http://www.inhabitat.com/wp-admin/ohttp://www.inhabitat.com/wp-admin/options-general.php?page=better_feedptions-general.php?page=better_feed Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , albania , condominium , eco design , garden , green architecture , Green Building , green design , greenside out , joubert architecture , mixed-use development , Sustainable Building , Urban design

Originally posted here:
Greening A Condo From the Inside Out With Terraced Gardens

Housing for Musicians has Parasitic Rooms and Skylight Pyramids

August 30, 2010 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Housing for Musicians has Parasitic Rooms and Skylight Pyramids

Read the rest of Housing for Musicians has Parasitic Rooms and Skylight Pyramids http://www.inhabitat.com/wp-admin/ohttp://www.inhabitat.com/wp-admin/options-general.php?page=better_feedptions-general.php?page=better_feed Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Eco Architecture , green architecture , Green Building , green design , housing for musicians , International Building Exhibition Hoogvliet , light pyramid , low-energy , music house , music rooms , parasite , rotterdam , skylight , sustainable design

Here is the original: 
Housing for Musicians has Parasitic Rooms and Skylight Pyramids

Bad Behavior has blocked 3571 access attempts in the last 7 days.