This modular family home has its own indoor pond

August 13, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This modular family home has its own indoor pond

When a young family shops for a home , they often want a simple floor plan and open spaces for kids to play and for parents to relax and entertain. This low-profile home, designed by Adolfo Mondejar Arquitectos and located in an outer neighborhood of Cordoba, Spain , is logically configured and easily adaptable to the ever-evolving requirements of a family over the years. The design caters to the natural sunlight and cool breezes of the area, with windows all around and a spacious yard, decks, and balconies for fun and play. The home connects to the surrounding outdoor spaces, which are are wide open and ideal for residents who want to experience the environment, whether through bike riding, picnicking or simply taking a stroll. Related: This striking, bright-red modular home connects to its surroundings through contrast The interior flows from one space to the next, with long hallways flanked with bedrooms and bathrooms. Playful colors and names on the bathroom doors add whimsy and and a personal touch to the atmosphere. Rich brown paneling in the hallways gives the interior a warm, inviting feeling. A large terrace at the top of the staircase, built from two concrete walls and topped with a rustic slab of exposed concrete , provides an ideal venue for large parties as well as small family gatherings. Walls covered with quebracho wood add warmth to bathrooms and pivotal use spaces. All the rooms are comprised of an aesthetically balanced combination of wood , concrete and glass, with smooth, finished concrete floors. The home relies on sunlight for natural heat and daily breezes to cool it down . In a unique twist, the minimalist home includes a pond in the master bedroom, which further brings the outdoors in and promotes feelings of peace and tranquility. A particularly sunny spot in the living room has vines sprawling in all directions, another feature that gives the home a feel of nature, energy, life and sustenance. + Adolfo Mondejar – Estudio de Arquitectos Images by Gonzalo Viramonte

Read more: 
This modular family home has its own indoor pond

A massive gabled roof protects this minimalist timber home from the snow

July 24, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A massive gabled roof protects this minimalist timber home from the snow

Linz-based architecture practice mia2/ Architektur has completed a charming minimalist home defined by a massive gabled roof in Pyhrn-Priel Holiday Region, an alpine region in Upper Austria. Located on a sloped site, the timber home — dubbed Haus L — was designed to embrace the outdoors with full-height operable glazing that frames beautiful rural views. The dwelling also has an eco-friendly focus with its limited footprint and use of natural materials, including cellulose insulation. Split into two levels covering 1,679 square feet, Haus L was commissioned by a young family that desired “a calm, clear architecture made of wood, concrete and glass.” Its simple yet modern design harmonizes with the rural landscape and vernacular. The top-heavy home features a concrete base and is mostly clad in light-colored timber inside and out, save for the gabled portion that is clad in stained timber . The architects partly embedded the ground floor into the earth; the master bedroom, living room and entrance can be found on this lowest level. A short set of steps to the left of the entrance leads up to a slightly elevated terrace-like space housing the kitchen and dining room. Here, sliding glass doors and the double-height ceiling create a spacious, indoor-outdoor experience. The dining room also connects to an outdoor terrace . Three additional bedrooms can be found upstairs. Skylights and a large round window let daylight into the upper floor. Related: Minimalist timber home gracefully blends into the Austrian landscape “The solid timber house with its precisely chosen elements is simple and complex at once,” explained mia2/ Architektur in a project statement. “Simplicity comes from the clear structure and proportion of base, ground floor and roof. Complexity comes from spatial variety. At the high part of the slope, the ground floor is located half a meter below terrain level, which creates a living space embedded by grassland. Downward, the kitchen and living room is given enough space to unfold up to the ridge.” + mia2/ Architektur Via ArchDaily Images by Kurt Hörbst

Read the original: 
A massive gabled roof protects this minimalist timber home from the snow

Natural light floods this energy-efficient Dublin home from all sides

July 2, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Natural light floods this energy-efficient Dublin home from all sides

London and Dublin-based design practice Anthro Architecture recently completed Villa 9010, a light-filled dwelling that takes cues from the region’s breezy seaside vernacular. Located in Dakley, South County Dublin, the energy-efficient Villa 9010 was completed for a young family in the side garden of the client’s redbrick childhood home. Triple-glazed windows combined with underfloor heating, highly efficient insulation, an air-to-air heat pump and mechanical heat recovery ventilation ensure a low-energy footprint with a BER rating of A2. Villa 9010 is a contemporary, energy-efficient take on the nearby buildings found in the coastal village and is also inspired by the grandeur of the eye-catching 19th-century castellated school gates next door. Constructed in the place of the client’s former garage and boat shed, the new steel-framed and concrete masonry villa is divided into two levels, with the primary living spaces placed on the ground floor while the four bedrooms are located above. A cantilevered oak staircase that connects the two floors serves as a focal point and the open risers offer views to the sunken living area and rear garden. “The Client[s] were drawn to the sense of optimism and escape that comes with a seaside villa and sought to create a light-filled energy efficient home suitable for a young family that was in-line with their modest budget,” wrote Anthro Architecture in a statement. “Defined by the imposing 19th century castellated gates to the neighbouring school, the design carefully carves a space for a new residential dwelling, nestling itself respectfully beside its prominent neighbour while also drawing on the wider context of the bright seaside villas in the surrounding area.” Related: Incredible glass home stays comfortably snug even in extreme temperatures The interiors are minimally dressed with white walls and oak floors that emphasize the play of light throughout the home. Aluminum-framed timber glazing overlooks views of the outdoors. The most light-filled space in the house is undoubtedly the double-height library illuminated by skylights and a large south-facing triple-glazed atrium . + Anthro Architecture Images by Ste Murray

See more here: 
Natural light floods this energy-efficient Dublin home from all sides

Bad Behavior has blocked 2065 access attempts in the last 7 days.