Striking, sinuous home outside of So Paulo is inspired by the shape of native pine trees

December 3, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Striking, sinuous home outside of So Paulo is inspired by the shape of native pine trees

Rio de Janeiro-based Mareines Arquitetura has unveiled a striking home tucked into the mountainous region near São Paulo. The Pinhão House boasts a unique, elliptical volume with various levels and a leaf-shaped roof that juts out over a covered swimming pool, which is also integrated into the home’s curved shape. Located in Campos do Jordão, the Pinhão House is a gorgeous design with a curvaceous volume surrounded by nature, and it was also built by local craftsmen using locally sourced, natural materials . The massive home spans four levels, with a garage and wine cellar on the ground floor and the main living area on the first floor. Related: Eco-friendly guesthouse in Brazil sports a green roof and rammed earth walls The main floor comprises a large social area that is enclosed by a wall of floor-to-ceiling glass panels to provide stunning views of the nature that surrounds the home. Various glass doors open up to a wrap-around, open-air porch. Below the main living space, a winding ramp leads to an indoor spa area with a massive swimming pool and sauna. Four bedroom suites and a home office with 180-degree views of the mountains and native Araucaria trees are located on the highest level. These trees were essential to the design , because they inspired the structure’s unique, curving volume. According to the architects, “The building shape sprouted like a fallen Pinhão, one of the many particles that form the fruit of the local Araucaria trees. An organic, sinuous form that seems to weave through the trees and winds. Instead of stairs, ramps. Instead of corridors, compressions and expansions of the internal sculptural contiguous spaces. This manipulation of the spaces together with the use of ramps enhances the importance of the sensorial experience of the architecture.” Bold curved walls, windows and cabinetry flow throughout the space, creating fluid connections between each level, which are joined via a long, winding ramp. Natural materials, such as wood walls and stone accents, create a cozy and warm atmosphere. These materials were all crafted by local artisans of Campos do Jordão. + Mareines Arquitetura Via ArchDaily Photography by Leonardo Finotti via Mareines Arquitectura

Read the original:
Striking, sinuous home outside of So Paulo is inspired by the shape of native pine trees

Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

December 3, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

Blending contemporary design with natural materials, Washington-based residential architecture firm Gelotte Hommas Drivdahl Architecture completed a stunning timber home that feels like an extension of its alpine forest environment. Created for a homeowner who wanted a residence that echoed the tranquility of its mountain surroundings, the aptly named Cedar Haven was built mainly from timber and stone — much of which was reclaimed from the site itself. Several salvaged logs and other found objects from the surroundings were deliberately left in their natural state to emphasize the organic beauty of the design. Located on a site where a previous log home once stood, Cedar Haven was created in response to the client’s desire for a more contemporary house that still exuded the warm, rustic feel of a traditional log cabin . The result is a stunning, custom home that features a dramatic, light-filled great room with a massive stone fireplace, a sculptural spiral staircase and custom, handcrafted details throughout. The natural materials palette and large windows — particularly those in the double-height great room — blur the boundary between indoors and out. Related: A traditional log cabin in Colorado is the perfect winter wonderland retreat “The Cedar Haven project draws inspiration from the surrounding natural beauty,” the architects explained in a project statement. “Inside, vertical lines and artful asymmetry mimic the forest outside the soaring great room window. A staircase of spiraling posts echoes a grove of trees , and a colorful petrified stump captures the attention of all who enter.” In addition to the petrified stump, reclaimed wood is used for statement design pieces in the home. Cedar trunks act as eye-catching pillars inside and outside of the house, while a twisted tree trunk frames one of the three stone fireplaces. Reclaimed stones were also used to build the fireplaces and chimneys. + Gelotte Hommas Drivdahl Architecture Photography by Benjamin Benschneider via Gelotte Hommas Drivdahl Architecture

Continued here: 
Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

Bad Behavior has blocked 12187 access attempts in the last 7 days.