Architects squeeze 2 energy-efficient homes into a narrow infill lot in Toronto

May 13, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Architects squeeze 2 energy-efficient homes into a narrow infill lot in Toronto

Toronto-based firm  baulkultur/ca has unveiled a pair of beautiful homes built into a very narrow infill lot in Toronto. With just 25 feet of width to work with, the zero79 project features two intertwined homes, both created with an abundance of space-efficient strategies as well as several sustainable features that enabled the prefabricated homes to minimize their carbon footprint. The zero79 project consists of two three-level homes built strategically to fit into a challenging lot in downtown Toronto. From the start, the architectural team implemented a three-part design strategy that focused on space efficiency, wellness and sustainability. The team decided to work with prefabricated materials, which reduced costs, construction time and waste. Once they were delivered, the parts were assembled on-site in just 5 days. All in all, this process allowed the building to be erected and weatherproofed in under a week, enabling a substantial reduction in the environmental impact of the overall project. Relaated: Distinctly modern net-zero home sits in harmony with its woodland surroundings Intertwined together to maximize space, the two homes are incredibly energy-efficient . Using both passive and active energy-saving features, the homes emit 80% less energy than conventional houses. Heavily insulated walls, heat-reflective roofs and triple-paned windows provide a tight envelope to minimize energy loss. Additional features include a high-tech cooling and energy recovery system and LED lighting with smart controls. In addition to its energy-saving shell, the homes’ interior designs also play a part in creating a healthy atmosphere for the residents. Most of the interior materials were chosen because of their VOC-free or low-VOC properties. Additionally, an energy recovery system provides constant fresh, filtered air throughout the residences. In focusing on wellness, the architects also designed each home to have an abundance of natural light that streams through the living spaces, which are clad in bright white walls and ceilings. White oak floors and white trim complete the sophisticated, minimalist design. + baulkultur/ca Photography by Michael Peart via baulkultur/ca

View original post here:
Architects squeeze 2 energy-efficient homes into a narrow infill lot in Toronto

Eco-friendly Everlasting Forest Pavilion champions circular living in Bangkok

May 13, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Eco-friendly Everlasting Forest Pavilion champions circular living in Bangkok

For this year’s Bangkok Design Week, which took place in February 2020, Thai design firm Plural Designs created the Everlasting Forest Pavilion, a temporary, tunnel-like structure built of biodegradable materials that promotes sustainable ideas and products to the public. Created in collaboration with a team of multidisciplinary experts, the pavilion champions the idea of environmentally friendly architecture and circular living as part of a larger vision for sustainable urban living. Installed in front of Bangkok’s Grand Postal Building, the Everlasting Forest Pavilion follows a “BCG” concept named after its three zones of Bio Economy, Circular Economy and Green Economy. Each zone is a showcase of innovative products and ideas and seamlessly connects to the next space. The pavilion’s circular form reinforces the idea of circular living with its tunnel-like architecture; the pavilion is centered on an “Everlasting Forest”, a densely planted green space with a walkway. All materials used in construction are eco-friendly, biodegradable and made from waste material. Related: Futuristic Safezone Shelter battles air pollution in Thailand with a green oasis The first zone visitors encounter is the Green Economy, which introduces a variety of eco-friendly materials including lightweight fiber rebar, or glass-fiber reinforced polymer (GFRP), as a durable and low-carbon alternative building material to steel. The second zone is the Circular Economy , where examples of plastic waste upcycled into new, value-added products are showcased. Examples of uses for biodegradable and eco-friendly bioplastics are shown in the third zone, Bio Economy. The pavilion also includes a rest zone. As an extension of the project, a Smart Recycling Center was installed nearby to show the public how to responsibly sort and manage waste generated at the event. The architects said, “Everlasting Forest Pavilion is a space demonstrating the co-habitation between man-made structures and their surrounding environment including buildings, green spaces and daily life objects, whose resources and waste are all sustainably managed and utilized.” + Plural Designs Images via Plural Designs

The rest is here:
Eco-friendly Everlasting Forest Pavilion champions circular living in Bangkok

Bad Behavior has blocked 1881 access attempts in the last 7 days.