Airy Santa Monica Canyon home embraces views of nature and art

May 27, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Airy Santa Monica Canyon home embraces views of nature and art

Reclaimed materials, a world-class art collection and an indoor/outdoor lifestyle combine in this recently completed Los Angeles residence designed by Santa Monica-based firm  Conner + Perry Architects . Built for  Los Angeles natives, this luxurious four-bedroom family home with large windows and a natural material palette was thoughtfully inserted into a wooded Santa Monica Canyon. Salvaged materials taken from the old existing home on-site and felled wood found on the property have been repurposed into beautiful focal elements for the house, such as the grand entry doors and outdoor furniture.  Designed to embrace the “quintessential California indoor/outdoor experience,” the two-story Santa Monica Canyon home opens up with fully pocketing glass exterior walls to a central courtyard with a pool and outdoor shower. Extended canopy-like cantilevered eaves protect from the sun. The charred wood ( Shou Sugi Ban ) siding, copper, exposed steel and concrete materials that wrap the home’s exterior were selected for their organic nature and their low-maintenance, climate-compatible qualities.  To pay homage to the history of the site, which was used as a Forestry Service test station for Eucalyptus tree testing in the 1910s and 1920s, the architects  salvaged  much of the original 1940s cabin that once occupied the property. Related: New Santa Monica City Services Building will produce more energy than it uses The home interior takes cues from nature and includes a mix of massangis gray  limestone  and French oak used for the floors, weathered brass, blackened steel elements and a variety of marble and tiles. The warm yet restrained palette also provides a neutral backdrop for the clients’ world-class art collection; the interior floor plan was designed to frame views of either the art pieces or landscape views. “Each of them has described the house as having a magical or mystical quality, allowing light in at the right moments, as well as the shadows of the trees , and a calming mirroring effect,” Kristopher Conner, Conner + Perry Architects co-founder, said. + Conner + Perry Architects Images by Taiyo Watanabe

See original here:
Airy Santa Monica Canyon home embraces views of nature and art

Zero-carbon masterplan on the water aims to revitalize Bergens urban growth

July 22, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Zero-carbon masterplan on the water aims to revitalize Bergens urban growth

In a bid to revitalize the Norwegian city of Bergen, London-based architectural practice Waugh Thistleton Architects has proposed Trenezia, a masterplan that would transform the coastal city into a shining example of zero-carbon urban development. The mixed-use development would consist of over 1,600 homes and be built on the waters of Store Lungegårdsvann, a bay that separates the city center from the southern boroughs of the city. Energy demands and the carbon footprint would be minimized through site-specific, environmentally responsible design and the use of carbon-sequestering timber as a primary construction material for all of the houses. Created in collaboration with local architects Artec, Urban System Design, Degree of Freedom and landscape design firm East, the zero-carbon Trenezia masterplan was created for the BOB, a Norwegian housing association with a goal of building sustainably in urban areas. In addition to promoting sustainable ideals, Trenezia aims to revitalize the city center, which the architects said is currently suffering from depopulation as people move to the outskirts to live in suburban family homes. Related: Industrial building is reimagined as a zero-carbon paragon for Paris 2024 Olympics Edged in by mountains and water, Bergen’s city center has little land left for development. As a result, the architects decided to build on the lake. “Perfectly placed between the historic town and the new cultural arts hub to the east, the Store Lungegårdsvannet Lake is the ideal site for a new cultural and residential center,” the team explained in a press release. A new boardwalk would span the lake and serve as a ‘central spine’ that connects the public-facing elements, which includes a swimming pool and sailing club, retail, performance spaces and cafes. More than 1,600 homes would be placed behind the boardwalk . The new homes would stress intergenerational interaction and offer a range of accommodation from family houses to co-living to student flats to sheltered housing both for private sale and rent. The homes, which will be built from timber, echo the gabled rooflines of Bergen’s iconic wooden houses that helped earn the city a place on UNESCO’s World Heritage List. “The masterplan, by virtue of its form, responds to the local climate through the creation of solar corridors through the site to maximize sunlight and daylight into every home,” the architects said. “Residential fingers are separated by canals with individual and communal boat moorings and pontoons for residents, creating a comfortable environment where people can be healthy, happy and productive.” + Waugh Thistleton Architects Images by Darc Studio and Artec via Waugh Thistleton Architects

The rest is here: 
Zero-carbon masterplan on the water aims to revitalize Bergens urban growth

Hong Kongs greenest school champions environmental stewardship

October 22, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Hong Kongs greenest school champions environmental stewardship

Copenhagen-based Henning Larsen Architects has unveiled images of its recently completed French International School of Hong Kong – Tseung Kwan O, a colorful and energy-efficient development that the firm has declared as the city’s “greenest school.” Designed to promote sustainability, the new primary and secondary school serves as a green oasis in the city. Boasting significant water savings and sewage reduction, the school is designed to meet Building Environmental Assessment Method (BEAM) Plus Gold standards, a Hong Kong rating tool for green construction. Completed in September, the new campus of the French International School serves 1,100 students in a multicultural learning environment — the student body represents 40 nationalities — that champions collaboration and sustainability. Its distinctive facade speaks to the diverse campus vision and features a grid of 627 multicolored ceramic tiles. In addition to the primary and secondary classrooms, the campus includes a library, a canteen, a gymnasium, a swimming pool, an auditorium with a multifunctional arena, multiple gardens and a 400-meter-long track called “The Loop” that connects the campus playgrounds and gardens. A healthy environment is promoted through ample green space, which improves urban air quality, provides natural shading and creates a green refuge in an urban environment where access to nature is limited. A total of 42 native trees grow within the campus, and the Native Garden offers educational opportunities. The interior is dressed in eco-friendly surface materials including natural rubber floors, bamboo ceilings, non-toxic paints and fabrics made from pure wool. The buildings are oriented to optimize access to natural daylight and seaborne winds to minimize the need for air conditioning and artificial lighting. Low-flow fixtures offer up to 30 percent water savings. Related: Henning Larsen unveils green, mountain-inspired buildings for Shanghai The learning environment is further enhanced with improved room acoustics, reduced background noise and a layout that encourages team building. “We dissolved the traditional classrooms,” said Claude Godefroy, design director and partner at Henning Larsen Hong Kong. “We pushed boundaries on how learning spaces can allow teachers and classes to work together in a more collaborative, open space.” + Henning Larsen Photos by Philippe Ruault

Read the original: 
Hong Kongs greenest school champions environmental stewardship

Oregon initiates first modern statewide refillable glass bottle system in the US

October 22, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Oregon initiates first modern statewide refillable glass bottle system in the US

At the beginning of the century, refillable bottles were the only option when you purchased a beer or soda from the local merchant. With the invention of the steel can in 1938, however, that practice began to change. Within 10 years, the 100 percent refillable glass usage for beer had dropped to 84 percent. When non-refillable glass started taking over mainstream production, that number dropped to 8 percent by 1986 and, according to the Container Recycling Institute , refillable beer bottles now account for less than 4 percent of the total containers used. Today, Oregon is getting back to the basics by revitalizing the use of refillable beer bottles. The World Counts reported, “The world’s beer and soda consumption uses about 200 billion aluminium cans every year. This is 6,700 cans every second — enough to go around the planet every 17 hours.” While recycling is an important piece of the puzzle, a large percentage of cans and bottles are tossed into the landfill. Those that do make it to the recycling plant require massive amounts of water and energy to recycle into clean, usable material. With all of this in mind, Oregon recently initiated a statewide recycling program that cuts out the need to break down materials and turn them into something new. Instead, they’ve gone old school by bringing back refillable bottles. Related: Eco-minded Melbourne brewery breaks the mold for sustainable beer production The process works the same as any other bottle deposit system. The consumer pays a deposit upfront when buying a beverage. Upon returning the empty container, they receive the deposit back. The bottle return machines identify the refillable bottles by a unique barcode and automatically separate them from the recyclable glass options. The bottles themselves are slightly different in other ways, too. Noticeably thicker and marked with a “refillable” stamp, the bottles can be reused up to 40 times, which sharply dials back the carbon footprint for the industry. Oregon has been poised to reintroduce refillable bottles into the market because of an existing statewide program that collects and recycles bottles and cans. With that efficient infrastructure in place, adding refillable bottles to the mix is a natural step in the progression of responsible resource management within the state. It’s no surprise that Oregon is an early adopter of the program, as it has a long history of innovation in the beverage recycling industry. In fact, Oregon was the first state to pass a bottle refund law in 1971. In order for the program to be cost-effective, there are some stipulations in place. For example, bottles leaving the state and not being returned for refill drives up costs. To protect against this, bottlers who commit to using the refillable bottles are only allowed to export 20 percent of those bottles out of state. Although Oregon hopes to be a leader in the refillable bottle movement, the program is still going through some growing pains. Bottles are currently being shipped to Montana for cleaning until Oregon can complete its own facility to do the work. While the state’s Department of Environmental Quality hasn’t put an exact measurement on the impact of these efforts, most agree that even with temporary transport to another state, refillable bottles cut the carbon footprint at every post-production phase of the life cycle. The real measure of the program’s success will come with the deposit return rates. If people don’t return the bottles, the system won’t work. This is a struggle that Double Mountain Brewery founder Matt Swihart knows all too well as the original provider of refillable bottles within the Oregon brewing industry. He’s fought an uphill battle in his efforts to successfully introduce refillable bottles to his Hood River bottling plant. With an initial return rate of only 15-20 percent, he’s hoping an organized state system will help facilitate his goals. “Anything we get back and clean saves us money down the road, and of course is a more responsible environmental package,” Swihart told OPB . “Frankly, it’s just the right thing to do.” Currently, seven breweries in Oregon have stepped up to the program. Widmer Brothers Brewing is one such optimistic leader of change. It has always been transparent in its efforts to maintain sustainability wherever possible in the beer-making process, with actions like donating spent grains to local farms and providing reusable to-go containers for employees to cut back on waste. For a company that looks to repurpose and recycle everything down to the crayons and corks, moving to refillable bottles is a natural progression. The company stated, “In 2016, we completed our first Life Cycle Analysis on a bottle of beer produced at our brewery to understand the biggest opportunities to reduce our carbon footprint, learning that one bottle generates 392 grams of carbon dioxide emissions. We are partnering with suppliers to improve!” And now, the brewery is doing just that. Buoy Beer, Double Mountain, GoodLife, Gigantic, Wild Ride and Rock Bottom breweries have also signed on with hopes of many others joining as the program gains credibility. Although breweries are in the spotlight right now, there is hope that the soda industry will also jump on the refillable bottle bandwagon. Who knows — maybe it’s just a few short years before we make the full circle back to refillable milk bottles. Via  OPB ,  The World Counts and  Container Recycling Institute Images via Oregon Beverage Recycling Cooperative and Thomas Picauly

Original post:
Oregon initiates first modern statewide refillable glass bottle system in the US

Massive green-roofed home in Brazil features a series of ramps

August 29, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Massive green-roofed home in Brazil features a series of ramps

São Paulo-based Una Arquitetos has completed a massive home in the municipality of Cotia that unites its various volumes beneath a lushly planted green roof. Named the House in Cotia, the modern home is set on a 2,600-square-meter property near the woods and takes advantage of its private setting with glass curtain walls throughout. The home is built predominately of concrete, metal and glass, yet the interiors are fitted with natural materials for a sense of warmth. Set on a challenging slope, the home covers an area of 730 square meters split into three volumes and four floors that are navigated with a series of stairs and ramps. Parts of the home are elevated on concrete pillars while others are embedded into the ground. Indoor-outdoor living is celebrated throughout the home. For starters, the 45-meter-long green roof is fully accessible. Moreover, the architects also designed several outdoor courtyards that enjoy seamless transitions to the interior with large sliding glass doors and wine-red floor tiles used in both the interior and exterior. “The construction, in section, accommodates smoothly to the geography of São Paulo’s sloped grounds. Four levels built from three parallel walls organize the landscape,” note the architects. “The development, in plan, allows an integration between interior and exterior spaces, which alternate and fold being complemented with water, fire and vegetation. In addition to the green roof and lush surroundings, the firm also added an outdoor fire pit and two main water features: a swimming pool and a river-like channel that snakes through the property. Related: This modern solar-powered retreat is topped with a massive green roof The home is entered from the lowest level in a shaded area beneath the elevated volume housing the bedrooms. That volume is accessible via a ramped corridor that connects to the open-plan living area, dining area and kitchen. The home also offers a music room and a lounge. + Una Arquitetos Via Dezeen Images by Nelson Kon

See the original post: 
Massive green-roofed home in Brazil features a series of ramps

Natural Swimming Ponds Ditch the Chemicals

May 27, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Natural Swimming Ponds Ditch the Chemicals

This gorgeous swimming pool isn’t a typical chlorine -filled watering hole–it’s actually a natural swimming pond that relies on plants to filter the water. (Don’t worry, you’re not swimming among the plants and stepping in squishy mud; the plant regeneration area is kept separate from the swimming area.) Even if you already have a swimming pool, you can enjoy the benefits of a chemical-free pond and relaxing natural environment using the structure you already have with a few design changes. Read the rest of Natural Swimming Ponds Ditch the Chemicals Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: chemical-free swimming pools , clear water revival , natural filter , natural swimming pool , plant filter , sustainable pond , total habitat , UV filter        

Read more:
Natural Swimming Ponds Ditch the Chemicals

ARHIS creates a ‘green’ design for a kindergarten in Riga

August 8, 2011 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on ARHIS creates a ‘green’ design for a kindergarten in Riga

Babita Sajnani: Kindergarten in Riga Designed by ARHIS Architects ARHIS , a Latvia based architectural organization has proposed a very elaborate and ‘green’ design for the plan of building a kindergarten in the Latvian city Riga. The proposal consists of classrooms that outline the beautiful stretch of greenery – or the large park – giving the children a constant touch of nature. Picture Gallery ARHIS architects: kindergarten in riga Kindergarten competition proposal by ARHIS architects located in riga The building is divided into particular spaces such as play and learning for different age groups. The green park is also connected to the urban park, however, the access to the same is controlled in order to maintain safety of the children. The structure incorporates many glass facades in order to maintain the strong ‘green’ connection. There is a sports facility, assembly hall, and a swimming pool that are divided by glass facades. The incorporation of glass makes the structure energy efficient as daylight is optimally used. Furthermore, there are energy saving lamps that are used inside the rooms. In place of the regular staircases there are tubular slides which provide more fun while climbing down. This innovative design by ARHIS not only fulfills the expectations from a child’s point of view but also incorporates nature in all aspects of the kindergarten nurturing children with nature. Via: Designboom

Read the original post:
ARHIS creates a ‘green’ design for a kindergarten in Riga

Bad Behavior has blocked 3541 access attempts in the last 7 days.