Gorgeous year-round bath house in Sweden soaks up the winter sun

May 19, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Gorgeous year-round bath house in Sweden soaks up the winter sun

This minimalist bath house allows inhabitants of Karlshamn, Sweden, to enjoying the sea all year round. White Arkitekter designed the timber-clad building to age naturally for low-maintenance facilities that straddle both the water and the land. The town’s first bath house was carefully situated to soak up as much sunlight as possible all winter long, while protecting visitors from the chilly winter winds. Local organization Kallbadhusets Vänner (Friends of the Bath House) worked with local sponsors and the municipality to realize a project which would allow people to enjoy the sea all year round. Kallbadhus is located along a beach promenade, close to the public swimming hall . Sitting at a height of three meters above sea level, the sharply angled timber-clad volume straddles solid land and water while offering views of the sea. Related: Tiny Norwegian Prefab Bathhouse is Clad in Sustainable Kebony Wood Two glulam beams provide structural support for a small bridge that links the building to the beach. A common room with an adjoining terrace is flanked on one side by the women’s sauna and the by the men’s sauna on the other. The architects designed the saunas to receive optimal amount of sunlight while simultaneously offering protection from the wind. The exterior cladding is treated with a grey-pigmented oil which allows the wood to age naturally. + White Arkitekter Via World Architecture News

Continued here: 
Gorgeous year-round bath house in Sweden soaks up the winter sun

Minimalist Leyda House takes inspiration from local farmer’s huts

May 19, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Minimalist Leyda House takes inspiration from local farmer’s huts

When Chilean architect’s Alfredo González Briceño and Ignacio Rojas Hirigoyen were contracted to build a country home in Chile’s Leyda Valley, they were inspired by the fertile nature of the well-known wine-producing region. Using the panoramic views of vineyards as a focus for the home’s layout, the architects designed a timber-clad minimalist structure tucked into the rolling hillside with optimal light to enhance the incredible views of the landscape. Using the area’s agricultural atmosphere as inspiration, the architects based the home’s simplistic design on the “ephemeral shelters” commonly found on the nearby strawberry fields, “We saw on these light constructions a very strong formal guide, with a very impressive visual value, on how this low-cost countryside house could be solved.” The team decided to forgo the typical bells and whistles found in weekend homes, instead choosing to focus on a simple, but strategic design that would showcase the home’s natural setting. Related: Chilean Folding House allows owners to control the temperature to adapt to the season Tucked into the rolling hillside of the valley, the elongated home is clad in dark timber, creating a no-fuss monolithic figure that melds easily into the landscape. The home faces the south, which allows for spectacular views of the vineyard-covered valley that leads to a coastal mountain range in the background. Large windows in different shapes and sizes are found throughout the design, including multiple openings in the roof that allows light to flood the interior – as the architects describe it – with “a gentle sunbath.” On the interior, the two bedrooms, each with its own bath, are located at either end of the home, and separated by the living and dining areas. The interior ceiling and flooring are covered in light wooden planks, further creating a strong connection to nature. + Alfredo Gonzalez Briceño + Ignacio Rojas Hirigoyen Via Dwell Photography by Rodrigo Daza  

Go here to read the rest:
Minimalist Leyda House takes inspiration from local farmer’s huts

Bad Behavior has blocked 1246 access attempts in the last 7 days.