This family-friendly home is a beacon of modern energy-efficient design in Calgary

September 26, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This family-friendly home is a beacon of modern energy-efficient design in Calgary

Located in one of the most coveted lots in Calgary’s inner-city neighborhood of Rosedale, this modern single-family home crafted by local design/build firm Alloy Homes was, as the firm puts it, “designed to lead by example.” Created with an undeniable contemporary aesthetic, the Rosedale House also pays homage to the local neighborhood vernacular with a large front porch, subdued color palette and other details that match the nearby homes. The home also emphasizes energy efficiency with its incorporation of triple-glazed windows, in-slab radiant heat, a solar-ready electrical system and highly efficient insulation. Covering an area of 3,300 square feet, the Rosedale House is spread across two floors with the communal levels on the ground floor and the private areas on the upper level. Crafting a home that embraced indoor-outdoor living was of particular importance to the clients, not least because the house is sited next to parkland. As a result, giant triple-glazed windows and doors were installed to facilitate a seamless flow between indoors and out, while a natural material palette with neutral, earth-tone colors help ground the home into the site. A rooftop patio at the front of the home also extends the living spaces and overlooks views of the cityscape and mountains beyond. Privacy was maintained with strategically placed planting and a carefully designed layout that adheres to the clients’ lifestyle and places the “public” areas near the front of the home while the rear is reserved for private living. Despite the floor plan’s open feel, the layout can also be adapted as the needs of the family evolve using walls that can be added with no demolition required. Related: Energy-efficient Guitar House embraces indoor-outdoor living in Calgary “The key challenge with this project was to reconcile a number of contradictory programmatic requirements: Create a home that was simultaneously modern and family friendly; open to the adjacent green space yet private; modern yet timeless,” explained Alloy Homes. + Alloy Homes Images via Alloy Homes

More:
This family-friendly home is a beacon of modern energy-efficient design in Calgary

A green-roofed ski cabin blends into the lush Canadian landscape

September 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on A green-roofed ski cabin blends into the lush Canadian landscape

Wrapped in black-dyed cedar planks and topped with a lush green roof , the Cottage in Sutton appears to meld into the landscape from afar. Montreal-based architecture firm Paul Bernier Architecte designed the 2,400-square-foot residence as a weekend retreat for a family of four avid skiers. Modern yet minimalist, the home prioritizes views of the outdoors, in particular the vistas toward Mount Sutton in the south. Set on a north-south axis, the rectangular home appears to emerge from the sloped site with an angled roof slope inverted to the site’s topography. As a result, the north side of the residence, which houses the entrance, only has a single level, which then widens to two floors on the south end. The home’s northern end is also defined with a thick concrete wall that protects the house from runoff waters. In contrast to the black-dyed vertical plank cladding, the interior walls and ceiling are painted a luminous white. Pops of color are introduced into the otherwise monochromatic palette through vibrant furnishings and indoor plants. The full-height wall of glass that frames views of Mount Sutton also opens up to a covered outdoor terrace . The upper floor houses the main entrance, master suite and living spaces while two additional bedrooms and a sitting area can be found on the lower level. Related: This beautiful Washington cabin meets net-zero targets even in extreme temperatures “The plank siding is displayed horizontally, with a vertical plank corresponding to the position of each of the structural columns inserted in the side walls,” the architecture firm noted. “Inside, one can see the roof beams supported by these columns which give rhythm to the space. Seen from the road, the green roof is the cottage’s most visible element, the house being downwards. When seen from the north, during summer and winter with its snow cover, the house thus melts itself through the landscape.” + Paul Bernier Architecte Via ArchDaily Images by Claude Dagenais

Excerpt from: 
A green-roofed ski cabin blends into the lush Canadian landscape

Bad Behavior has blocked 720 access attempts in the last 7 days.