Green school in Bali shows students how to live sustainably

March 7, 2019 by  
Filed under Eco, Green

The goals of the Green School are anything but small, yet they are simple: take care of the local community and teach children to be stewards of our planet and leaders of sustainability in the future. The baby of John and Cynthia Hardy, the Green School was inspired after the retired couple viewed the Al Gore film The Inconvenient Truth . With four children of their own, the couple decided to make a difference and, in 2006, broke ground on a new type of school — an educational campus focused on using a holistic teaching approach and a natural canvas as classrooms. Related: Modscape installs a prefab school building that stays comfortable year-round The Green School is located on 20 acres in south central Bali, where the Hardys lived and ran a jewelry store for decades. Using local architects and materials, mainly bamboo , they spent two years constructing an open-air campus, which now houses several hundred students and teachers. In fact, the local area is becoming a community with families building green homes nearby, so their children can walk to school. Those that don’t walk board a bio-bus, fueled by oils collected at the community level and processed into biofuel locally. In addition to eliminating a reliance on fossil fuels and reducing the carbon footprint, the process of making biofuel produces glycerine as a natural by-product that is then turned into soaps to use on campus. This earth-friendly alternative to traditional palm oil-based soaps reduces the chemicals that would otherwise end up in the water system. Electricity to the school comes from solar panels and a water vortex system, which diverts water from the river that flows through campus and turns it into energy. Waste is an issue at any school, and the designers of the Green School have taken special consideration to create a closed circuit. The composting toilets produce waste that can be amended back into the adjacent soil, feeding the bamboo that grows rampant on the campus. Local Balinese woman use wood-fired stoves instead of gas and traditional cooking techniques to minimize resource usage. Food waste from feeding over 400 people each day is either fed to the school’s pigs or added to the on-site composting pile. Speaking of food, most of the meals provided are grown on campus, giving the students a full understanding of how to plant, nurture, maintain and cook vegetables and rice. The students also help raise the pigs, cows and even the buffalo that roam the campus, enclosed only by organic , natural fencing made from branches and leaves. Mostly tapioca root, the students recognize the fencing is edible for grazing animals as well as themselves. The eco-friendly design continues all the way down to where the footprints go by eliminating any pavement and the petroleum-based chemicals that come with it. Instead, all pathways are paved with hand-laid volcanic rocks. Drinking water comes from a nearby well after traveling through a reverse osmosis system to filter it. Water is used other ways on campus, too, with an aquaponics system that combines aquaculture (raising fish) with hydroponics (raising crops with little to no soil). These systems work in conjunction with each other, so the fish waste feeds the plants while the plants provide much-needed water filtration for the fish. While the goal to be sustainable and local may seem simplistic, the objective of teaching the next generation how to work with students from 25 other countries to solve problems on campus and eventually in the world means the potential for a better future for the entire planet — and that’s no small feat. + Green School Images via Green School Bali

Here is the original post: 
Green school in Bali shows students how to live sustainably

A modular classroom for environmental education pops up in a Barcelona park

February 21, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on A modular classroom for environmental education pops up in a Barcelona park

Flexible, transportable and cost-efficient, the modular classrooms created by local design studio Baena Casamor Arquitectes BCQ offer a sustainable new way to activate Barcelona’s public parks. Inspired by timber cabins, the prefabricated pop-up classroom is a multipurpose space sheathed in wood and crafted with a focus on environmental education for school groups and families. The architects recently installed a classroom prototype, AULA K, in the Parc de Can Zam with a built area of nearly 1,200 square feet. Constructed primarily of timber, the prefabricated classroom is designed to blend into the park surroundings with the future aim of providing habitat to certain species of animals, including insects, birds and bats. “It is a pavilion destined to give more life to the parks, complementing the offer of leisure, recreational and sports with the educational dimension,” the architects said in a statement. “It must be a space open to the outside; it is necessary that one could see the trees from the classroom, to perceive the light and feel the climate.” To create flexibility in the design, the classrooms can comprise any combination and configuration of three modules — a service module, classroom module and pergola module — so as to best meet the needs of each site. The modular architecture is prefabricated in a factory and can be installed on site in just a few weeks. The prototype at Parc de Can Zam consists of the service and classroom modules and is topped with sloped roofs optimized for solar panel installation and rainwater collection. Related: Modscape installs a prefab school building that stays comfortable year-round The use of prefabrication helps reduce the time and cost of producing the classrooms, which share a uniform wooden envelope and a large opening on the facade to let in natural light and views of nature. The classrooms can be modified to generate energy, return rainwater to underground aquifers, reuse stormwater runoff as garden irrigation or provide habitat for local fauna. + Baena Casamor Arquitectes BCQ Photography by  Marcela Grassi via Baena Casamor Arquitectes BCQ

See more here:
A modular classroom for environmental education pops up in a Barcelona park

The Lantern is a portable home wrapped in a natural woven lattice

February 21, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on The Lantern is a portable home wrapped in a natural woven lattice

London-based firm Emulsion Architecture has designed a serene, portable home to serve as versatile lodging that can be installed in a variety of landscapes. Hosted by Land Stories , the first dwelling is The Lantern, a round structure with a translucent core, which is wrapped in ornate latticework made out of woven willow. The glamping suite is designed to be highly energy-efficient and have minimal environmental impact, leaving no lasting footprint on any of its locations. The portable home was designed to offer a contemporary but inviting sustainable lodging within a variety of landscapes. Whether surrounded by mountains, deserts or grasslands, guests staying in The Lantern will be able to immerse themselves comfortably in the surrounding nature. Related: KODA is a tiny solar-powered house that can move with its owners The round dwelling sleeps up to four, with one double bed and two singles as well as a kitchenette. The living space is surrounded by glass doors that swing open to a beautiful outdoor deck, which winds around the structure. Wrapped in the woven latticework, this area is the perfect spot to enjoy the panoramic views. As a nod to the design’s inspiration, lights on the roof will act as periscopes, reflecting glimpses of the landscape and environment directly onto the mirrored interior. According to the architects, the inspiration for the design came from the simple but ubiquitous lantern. “We were inspired by the simple idea of a lantern acting as a gentle beacon, which can sit sensitively in the landscape,” the team said. “A lattice of woven willow encases the dwelling space, the irregularity of the natural willow contrasting the glowing faces of the enclosure. It will be a very serene and beautiful place to stay in any landscape.” The portable home was originally slated to be built in the North Norfolk coast in the U.K., but the plans fell through at the last moment. Land Stories is currently looking for landowners that would like to collaborate on the project. + Emulsion Architecture + Land Stories Via World Architecture Forum Images via Land Stories

Original post:
The Lantern is a portable home wrapped in a natural woven lattice

Bad Behavior has blocked 5939 access attempts in the last 7 days.