A geometric double roof promotes natural cooling at this Tropical Chalet

November 23, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on A geometric double roof promotes natural cooling at this Tropical Chalet

After three years of design and construction, Singapore-based firm G8A Architecture & Urban Planning has completed the Tropical Chalet, a naturally cooled home with a beautiful and functional “double roof facade.” Located in the Vietnamese coastal region of Danang, the four-bedroom family villa takes advantage of its lakeside location with a porous brick moucharabieh facade that brings in cooling cross breezes and also gives the beautiful home its distinctive appearance. The predominate use of rough brick — which covers the roof, walls and a portion of the open-air interior — is also a nod to Danang’s historic use of baked brickwork that dates back to the fourth century. Set on a roughly rectangular plot facing a lake, the Tropical Chalet lives up to its name with an indoor/outdoor design approach. A lush garden and spacious, landscaped backyard surrounds the L-shaped home, which opens up to the outdoors on all sides. Operable glazing, a porous brick facade and a recessed gallery help bring in natural light and ventilation while protecting against unwanted solar gain and mercurial coastal weather conditions. Related: Lush living plants engulf the green-roofed Pure Spa in Vietnam “Materials were were chosen not only for their sturdiness and climate resistance, particularly bricks with their high insulation qualities,” the architects explained. “But also, their minimal and natural aesthetic, once again blending with the surrounding landscape. A strong presence of wood, textured concrete and rough brick highlight the organic nature of the concept.” The building’s undulating roof is also engineered for natural cooling with a shape informed by site conditions; the geometry of the roof has led to a folded waxed concrete ceiling below that hides the structural framework of the terracotta-lined roof. The 400-square-meter Tropical Chalet rises to a height of two stories and includes a floor that’s partly buried underground and opens up to a sunken sculpture garden. + G8A Architecture & Urban Planning Photography by Oki Hiroyuki via G8A Architecture & Urban Planning

See original here:
A geometric double roof promotes natural cooling at this Tropical Chalet

Nwa, the design for a self-sustaining city on Mars

November 23, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Nwa, the design for a self-sustaining city on Mars

As part of scientific work for a competition organized by the Mars Society, an American non-profit dedicated to exploring the Red Planet, architecture firm Abiboo has unveiled design concepts for a sustainable city on  Mars . The project, called Nüwa, ranked as a finalist among 175 projects submitted from around the world for the 2020 competition. Abiboo presented the Nüwa proposal at the Mars Society convention in October, which was attended by Elon Musk from Space X, George Whitesides from Virgin Galactic and Jim Bridenstine from NASA. Working remotely from several global destinations, Abiboo collaborated with the SONet network on the project. This network includes an international team of scientists headed by  astrophysicist  Guillem Anglada and experts in astrophysics, architecture, astrobiology, space engineering, astrogeology, psychology and chemistry. Related: NASA Mars Habitat Challenge winner is a 3D-printed pod made of biodegradable materials To address the unique and harsh atmospheric conditions, the design features a vertical concept built into the side of a cliff. There are five cities , each accommodating between 200,000 and 250,000 inhabitants. Each city, apart from the capital city of Nüwa, follows the same urban strategy to make it flexible enough to apply to multiple surface areas on the planet. Modular , tubular “macro-buildings” are inserted into the cliffs through tunneling, linked together by a 3D network of tunnels and designed to include both residential and work spaces. The infrastructure also connects to “sky lobbies” designed with translucent skin and large overflying canopies that provide views of the Martian landscape and protection from external radiation. These canopies are constructed out of material recovered from the cliff’s tunneling excavation. Each module measures 10 meters by 60 meters and includes two floors with green areas, urban gardens, art spaces and condensation areas that help dissipate heat and clean air. The community  green spaces  include animals and bodies of water to promote physical and mental well-being, one type dedicated to experimental vegetation and another type acting solely as a recreational park. + Abiboo Images via ABIBOO Studio / SONet (Gonzalo Rojas & Sebastián Rodriguez)

Originally posted here: 
Nwa, the design for a self-sustaining city on Mars

Bad Behavior has blocked 1568 access attempts in the last 7 days.