This energy-efficient home in Spain has a rainwater-fed infinity pool

August 11, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on This energy-efficient home in Spain has a rainwater-fed infinity pool

Find Casa Palerm on the beautiful Balearic island of Mallorca, located in the Spanish Mediterranean. The area is known for its lavish beach resorts, world-famous beaches, stunning limestone mountains and ancient ruins. This home in Spain designed by OHLAB is an example of an energy-efficient architectural design that doesn’t detract from its stunning surroundings. The house itself is an extension of an existing hotel in Lloret de Vistalegre, a region in the center of Mallorca that is rich with wide-open countrysides. Near the hotel’s property farmhouse, Casa Palerm functions as a smaller vacation home . Related: This is one of the only LEED Gold-certified hotels in Spain There is one compact, single level making up the house, which is topped with a pitched roof. The entire structure has a width of about six meters with low-cost beams and no columns. This layout not only favors cross-ventilation , natural lighting and thermoregulation of the interior but also provides a parallel layout to take full advantage of the property’s views. The stretching countryside, as well as the Tramuntana Mountains to the north, can be enjoyed from multiple spots in the house. The living/dining room opens up to a massive porch on both sides, providing excellent ventilation during favorable weather. This panoramic format is built intentionally to have cinematographic proportions of 2.66:1, invoking a feel of being inside an old movie theater. The windows here can be completely hidden in the facade to be opened or closed depending on the season. A wattle (cañizo) pergola on the ceiling expands on both sides to protect the terraces from the hot summer sun and to filter the light and shadows. These energy-efficient choices, paired with the discrete design, help integrate the home into its surrounding environment.  Low-maintenance, drought-resistant Mediterranean plants and deciduous trees make up the garden, providing natural shade and aesthetics. Rainwater is stored in the water-collecting tank under the terrace to be reused for the garden irrigation, toilet tanks and the infinity pool. Natural and local materials , such as the rustic local limestone for the mortar plastering, became essential tools during construction. The home also contains reused ceramic tiles for the roof, local mare stone, sepi wood and artisan cement for the floors and sinks. + OHLAB Photography by José Hevia via OHLAB

See original here:
This energy-efficient home in Spain has a rainwater-fed infinity pool

Apple Hotel gains a green-roofed wellness center in South Tyrol

August 11, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Apple Hotel gains a green-roofed wellness center in South Tyrol

Bolzano-based architecture practice noa* (network of architecture) has recently completed the latest stage of expansion for Apfelhotel (Apple Hotel), a nature-focused retreat tucked away in the village of Saltaus in northern Italy. The recently completed phase includes 18 new guest suites and a green-roofed wellness facility that serves as the hotel’s centerpiece. Covered with a layer of earth and plants, the curved spa appears to blend seamlessly into a grassy hillside on one side and opens up to views of the landscape and apple fields on the other. In 2014, noa* won a design competition to expand on Apfelhotel’s historic structure and, in 2016, completed the expansion of the grounds, a renovation of the main building and restaurant as well as the addition of the Apfelsauna (Apple Sauna). Earlier this year, the architects added a wellness facility and 18 new suites on the hotel’s east-facing side that have been carefully crafted to complement the rural landscape and the existing renovated farmhouse . The guest rooms are spread out across three floors in three independent buildings, each wrapped in a wooden rhombus-pattered facade that pays homage to the traditional vernacular while appearing distinctively contemporary.  Related: A historic hotel is sustainably revamped into a charming “alpine village” getaway The new wellness facility — known as the Brunnenhaus (Water Well House) — forms the “green heart” of the hotel campus. The entrance to the green-roofed spa was built from a curved, semi-exposed concrete shell embedded into a grassy hill and punctuated with a door fabricated from old timber. The interior houses an adults-only upper level with a sauna , lounge, relaxation room, Finnish spa with panoramic outdoor views, a cave-like steam bath and an adjacent terrace fitted with an outdoor shower.  “The entire Apfelhotel project reflects the nature and passion of its family-owners, whose aim is to make people feel truly at home, rather than like a hotel guest,” the architects explained. “Together with noa*, the architecture was created with a great sense of integrity towards this special place, which becomes a unit with nature, ties in with its history, and maintains its own identity through applied design — where occasionally, glimpses of the apple can be seen in the surrounding nature and design.” + noa* Photography by Alex Filz via noa*

Go here to read the rest:
Apple Hotel gains a green-roofed wellness center in South Tyrol

Concrete fins protect this visitor center from rising tides

February 12, 2019 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Concrete fins protect this visitor center from rising tides

When the Hampshire County Council’s Property Services decided to build a new visitor center on the coastal area of Lepe Country Park on the England’s south coast, it knew that it had to create a design with several resilient features . The building needed to withstand the area’s brutal natural elements and rising sea levels. Guests to the historic area can now enjoy a bite to eat in the Lookout, an elongated wooden and glass center surrounded by a row of concrete fins that will help protect the building against future rising tides. The design of the visitor center was strategically planned to provide a place where visitors and tourists could stop in to enjoy a bite to eat while taking in the incredible views of the sea. According to the architects, the building also had to be constructed to withstand the current and future climate conditions. “From the outset, it was important that the building had composure in an environment that can be both beautiful and brutal,” said the council’s design manager Martin Hallum. Related: Sleek fiberglass visitor center is a beacon for wind energy in Denmark The building’s elongated volume is comprised of two connected horizontal boxes with the front box containing the main dining area. The box at the rear houses the service areas including the restaurant’s kitchen, the administration offices, meeting spaces and a visitor information point. The center is clad in wooden panels, with the front area punctuated with a series of windows that let in ample natural light . The building’s large sloping roof hangs over the exterior walls, providing shade during the summer months and protection from inclement weather. A wooden open-air deck wraps around the sides of the structure, leading out to the east- and west-facing terraces. Picnic tables surround the building for those wanting to enjoy dining al fresco. + Hampshire County Council’s Property Services Via Dezeen Photography by Jim Stephenson via Hampshire County Council’s Property Services

Original post:
Concrete fins protect this visitor center from rising tides

Bad Behavior has blocked 3523 access attempts in the last 7 days.