Snhetta to revitalize Midtown Manhattan with vibrant garden

January 15, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Snhetta to revitalize Midtown Manhattan with vibrant garden

Midtown Manhattan will soon become much greener thanks to New York City Planning Commission’s unanimous approval of Snøhetta’s design for a new privately-owned public space (POPS) in 550 Madison, a Philip Johnson-designed postmodernist landmark. Designed as a “vibrant sensory retreat,” the new public space will take the shape of a lush garden — the largest of its kind in the area — that will become a haven for both people and urban pollinators. The garden is being developed as part of the recent renovation of 550 Madison, which will open this year as a multi-tenant building under The Olayan Group. This structure will be the only LEED Platinum and WELL Gold certified building in the Plaza District. Proposed for the west end of the tower, the 550 Madison garden will engage the public with a series of interconnected outdoor “rooms.” The landscape design takes inspiration from its urban surroundings and architecture. Philip Johnson’s playful use of circular motifs at 550 Madison will inform the geometry of the garden rooms, while the layered planting plan references the canyon-like verticality of Midtown Manhattan. The lush circular rooms will encourage passersby to slow down, linger, and connect with nature. “Privately-owned public spaces are a critical part of New York City’s public realm. Urban life thrives in and around spaces that allow us to connect with one another and to nature,” said Michelle Delk, Partner and Director of Landscape Architecture at Snøhetta. “Moreover, we need to make the most of the spaces we already have and recognize that they are part of a network that contribute to the livelihood of the city. We’re thrilled to be a part of renewing the future of this historic site.” Related: Philip Johnson’s secret brick and glass home in Manhattan, NYC The immersive green respite will comprise a seasonal Northeastern planting palette that will include evergreens, perennials and flowering shrubs. Over 40 trees will be planted in the space. An enormous glass canopy will flood the interior with natural daylight . The architects will also install a central water wall as a point of interest and noise buffer from the commotion of the neighborhood. Informational signage will punctuate the space and provide details about the site’s environmental and cultural history. + Snøhetta Via ArchPaper Images via Snøhetta

Read the original: 
Snhetta to revitalize Midtown Manhattan with vibrant garden

Former chicken coop transformed into a backyard artists studio in Berlin

September 25, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Former chicken coop transformed into a backyard artists studio in Berlin

We’ve heard of horse stables transformed into dwellings for people, but converted chicken coops are a first. Büros für Konstruktivismus turned an old henhouse into a timber-lined artist’s studio in the backyard of a Berlin villa. The adaptive reuse project, called Hühnerhaus (German for henhouse), preserves part of the original facade and completely overhauls the interior into a modern light-filled space. Constructed just after World War II in a lush garden, this former henhouse is a simple gabled structure with rustic roots. Architects Sandra Bartoli and Silvan Linden wanted to maintain the building’s slightly ruinous and overgrown appearance, while gutting and remaking the interior. Thus, the architects largely left the henhouse facade intact but transformed the interior into a single-room pine-lined space with an added mezzanine. The original chimney and steel beams were also covered in pine to create a near-seamless timber appearance. Related: Eight lucky hens live in this high-end chicken coop equipped with underfloor heating in New York Natural light pours in through large glazed surfaces. Stairs with in-built storage lead up to the mezzanine , where the attic for sheltering pigeons used to be. The door for pigeons was transformed into a triangle-shaped window that frames views of the trees and garden. + Büros für Konstruktivismus Via Dezeen Images via Büros für Konstruktivismus

Go here to read the rest: 
Former chicken coop transformed into a backyard artists studio in Berlin

Bad Behavior has blocked 2336 access attempts in the last 7 days.