This elevated prefab home in Chile takes in striking volcano views

April 18, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This elevated prefab home in Chile takes in striking volcano views

In the Chilean city of Pucón, Santiago architect Alejandro Soffia has recently completed a prefab home that visually pops against its wooded surroundings. Fittingly named the Yellow House after its bright yellow facade, the modular residence is elevated off the ground for reduced site impact and to create a treehouse-like feel. The home’s modules were strategically connected with wooden joints and punctuated by full-height glazing to frame views of Lake Villarrica on one side and the Villarrica volcano on the other. Built from a series of SIP modules that Soffia designed himself, the prefabricated Yellow House spans just under 1,100 square feet and consists of a long hallway that connects an open-plan living room, kitchen, library and dining area on one end of the house to the two bedrooms on the other side. The house also opens up to an outdoor terrace built from wood. “The hypothesis is, that if you create a prefabricated system which has a good architectural design, then you can reproduce this quality as much as you need it, within the laws of short/long production series,” explains Soffia, who adds that he prefers prefabrication due to its reduced site impact and speed of construction without compromising quality. “And if in the serial industrial production of buildings you get bored, you can also customize form and function through the system. More benefits when you fasten the building process and have more control over quality and cost.” Related: A modular classroom for environmental education pops up in a Barcelona park Full-height glazing fills the interior with light and creates an indoor/ outdoor living experience that immerses the owner in the forest. In contrast to the bright yellow corrugated facade, the interiors are lined in wood, with some sections left unpainted and others painted black. Minimalist decor keeps the focus on the outdoors. + Alejandro Soffia Via ArchDaily Images by Juan Durán Sierralta, Mathias Jacobs

The rest is here:
This elevated prefab home in Chile takes in striking volcano views

Kengo Kuma suspends a cocoon-like timber dwelling for minimal site impact

February 27, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Kengo Kuma suspends a cocoon-like timber dwelling for minimal site impact

Prolific Japanese architecture firm Kengo Kuma and Associates recently worked its magic in the tiny Swiss village of Montricher at the foot of the Jura Mountains. There, the architects designed a contemporary family home that’s partly suspended from an existing concrete canopy and wrapped with timber inside and out. Created for the Jan Michalski Foundation, the cocoon-like dwelling — named Suspended Forest — is meant to further the organization’s mission of fostering literary creation and the practice of reading. Set close to the forest, the 120-square-meter abode takes inspiration from its nearby surroundings with an abundant use of timber. The architects collaborated with a local craftsman for the roof and facade system, which combines traditional techniques with contemporary style. Using locally sourced oak and larch, the architects cut out rectangular shingles of varying sizes and arranged them in a checkered pattern with an organic and random appearance to create an eye-catching exterior that doubles as a screen. The wood was left untreated so as to develop a natural patina over time. “It was our intention to organically relate the different spaces of the house,” the architects explained in a project statement. “We designed a cocoon-like, gradual and continuous space containing all the functionalities. A corridor runs from the entrance to the main living space, where the floating balcony connects the interior with the surrounding environment. Then, lateral apertures let the light come into the house.” Related: This spiraling sculpture can absorb the emissions of 90,000 cars An outdoor staircase, also suspended off of the main building, leads to the entrance, which opens up to a long hallway branching off to the home office, bedroom, technical room, master bedroom and finally the living area in the rear. The cocoon-like sensation created by the exterior cladding is echoed in the interior through the use of angular larch panels covering the ceilings and walls. Large windows let in plenty of natural light and views of the outdoors. + Kengo Kuma Photography by CAPimages via Kengo Kuma

Here is the original post:
Kengo Kuma suspends a cocoon-like timber dwelling for minimal site impact

Bad Behavior has blocked 1153 access attempts in the last 7 days.