Boxy volumes anchor a beautiful home into a rocky cliffside

March 21, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Boxy volumes anchor a beautiful home into a rocky cliffside

When Montreal-based firm YH2 Architecture was tasked with the almost impossible feat of building on an incredibly sloped, rocky landscape, it came up with a solution that goes back to the age of time: building blocks. Using the natural landscape to its advantage, the firm constructed the gorgeous House Dans l’Escarpement out of two concrete “boxes,” one vertical and one horizontal. The ingenious design not only let the project expand vertically but also reduced the footprint of the home on its pristine surroundings. Located in Saint-Faustin-Lac-Carré region of Quebec, the home is tucked into a vast landscape made up of a lush forest and pristine lakes. The particular building location, however, is marked by a very steep cliff that has never been built on because of its rugged topography. Related: “Delightfully surprising” green-roofed island home cascades down a rocky slope When tasked with building on this seemingly impossible site, the architects employed an elementary concept to create an extraordinary home design. The House Dans l’Escarpement’s 3,230 square footage spans over two large blocks. The main entrance to the home is through an elevated metallic gangway that leads into the vertical block, while a horizontal block extends out on the ground floor. Spread out over three levels, the lowest floor of the vertical block houses a sauna and spa area, while the second floor is home to a small office and library. The master suite holds court on the upper level and boasts stunning views of the forest and river below. Connected to the vertical tower on the ground by an all-glass walkway , the horizontal block features an open-plan living and dining area that opens up to the outdoors with an open-air terrace. Driving the inspiration behind the unique design, the connection between the man-made and the natural is felt throughout the interior. Warm mahogany and  Corten steel panels were used to frame the home’s exterior, enhanced in some parts with slabs of exposed concrete, which the architects used to pay homage to the large boulders that make up the home’s setting. Mahogany is also the prevailing material used throughout the interior, giving the home a contemporary cabin feel. Selected for its durable quality as well as rich, warm tones, the wood is used in almost every surface, from the flooring, ceilings and beams to the window frames and kitchen cabinets. The result is a living space that blends in seamlessly with the forestscape that envelopes the home. + YH2 Architecture Via Archdaily Photography by Maxime Brouillet via YH2 Architecture

Original post: 
Boxy volumes anchor a beautiful home into a rocky cliffside

The FLEXSE tiny house module is built from 100% recyclable materials

March 21, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on The FLEXSE tiny house module is built from 100% recyclable materials

A tiny and deliciously cozy prefab  home has popped up in St. Petersburg, courtesy of local architectural practice Smart Architecture Laboratory (SA lab) . The charming compact building—dubbed FLEXSE—is the firm’s first prototype for tiny modular housing and is modeled after a traditional Scandinavian BBQ house. Designed with flexibility in mind, the FLEXSE prototype was prefabricated in a factory, assembled on-site and built entirely of recyclable materials. Defined by its organic elliptical footprint, the FLEXSE was created to accommodate a wide variety of needs. Although the architects decided to use the first prototype as an all-season grill house, they believe the unit could be adapted for use as a guesthouse, a sauna , a cafe, a shop, or for a myriad of other retail uses. Buyers will have the option to customize the building in a variety of finishes and materials. Moreover, the buyer would also have the freedom to place the building in almost any environment, whether on water or on a rooftop, thanks to the wide range of foundations that can be used to support the structure. The recently installed FLEXSE prototype in St. Petersburg measures nearly 330 square feet in size. “During winter or in a cold weather it is cozy and comfortable to cook and chill inside, while in summer the open terrace is a nice place to spend time,” the architects say in their press statement. Related: A modular classroom for environmental education pops up in a Barcelona park Topped with an angled snow-shedding roof, the tiny BBQ house is lined, inside and out, with vertical strips of wood. The minimalist interior is simply furnished with a dining table and chairs that share the space with an open grill that fills the room with a warm orange glow when in use. A large round window and the glazed doors let in natural light . + SA lab Images by Ekaterina Titenko

See the rest here: 
The FLEXSE tiny house module is built from 100% recyclable materials

This groovy ‘Sculpture Home’ in California can be yours for just $1.4 million

August 2, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This groovy ‘Sculpture Home’ in California can be yours for just $1.4 million

If you’re in the market for an extraordinary home just steps away from the Pacific Ocean, this unique modernist home can be yours for a cool $1.4 million . The curvaceous monolithic dwelling, which was designed by a landscape architect in 1969, is a truly unique space. With its continuous flowing curves that wind from the exterior to the interior and various periscope-like lookouts, the home’s design gives off a quirky yet tranquil atmosphere. Located between Monterrey and Santa Cruz and just steps away from the beach, the home has a striking modernist style and all-white facade, enhanced with various periscope-like lookouts that jut out from different angles around the structure. A 5,000-square-foot garden oasis,  landscaped with winding paths and drought-resistant plants, only adds to the home’s allure. Related: Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability The interior space continues with a whimsical but sophisticated design that makes its 700 square feet seem much larger. The compact space exhibits expert craftsmanship throughout, from its smooth concrete floors and handmade glass tiles to the eye-catching stainless steel and glass staircase that leads to the bedroom.  The interior design is minimalist, with carefully-chosen furnishings that open up the space. The round living area has an abundance of windows and a curved seating and dining area with a gas chimney serving as the centerpiece. The living space is flooded with natural light thanks to the home’s many windows and glass doors. Upstairs, the bedroom is a quiet space with a private pod-like deck – a prime spot for enjoying beautiful sea views. Adjacent is a spa-inspired bathroom with a 54-inch round soaking tub that overlooks the garden. + Sculpture Home Photography by Brent Black

Read more here:
This groovy ‘Sculpture Home’ in California can be yours for just $1.4 million

Solar-powered cube home in Australia hovers over the landscape

June 21, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Solar-powered cube home in Australia hovers over the landscape

Optical illusions go hand-in-hand with architecture, but this tiny cube structure by  Matt Thitchener Architect  truly hovers over the landscape — with some help from embedded supports. Cantilevered on a hill, the North Avoca Studio is completely powered by the large array of  solar panels  on its roof. Located just southeast of New South Wales, North Avoca is an idyllic coastal neighborhood. Architect Matt Thitchener designed the 645-square-foot cube to be both an office and entertainment space for a family who primarily works from home. The studio is merely steps away from the family’s main residence. Related: Tiny Space-Age LoftCube Prefab Can Pop up Just About Anywhere The structural design of the studio was primarily influenced by the challenging landscape. Very steep terrain as well as limited building space required the team to embed 20-foot pillars into the bedrock to create a cantilevered design . Also due to the complexity of the location, building materials for the project had to be craned in piece by piece. The result, however, is a gorgeous multi-use space that looks out over the Pacific Ocean. Clad in dark corrugated Spandek panels, the exterior is modern and sleek. The otherwise monolithic structure is only interrupted by an entire glazed wall that provides the interior with natural light and breathtaking ocean views. The studio’s roof is covered in solar panels , which provide 100 percent of its energy. It’s also equipped with a rain harvesting system that is used to irrigate the garden planted under the structure. The interior of the home counts on an open floor plan to provide ultimate flexibility for different uses. The design is contemporary and airy, also providing an appropriate feel for any occasion. The space can be used as a work studio during the day, but can be easily be converted into an entertainment area for friends and family at night. + Matt Thitchener Architect Via Apartment Therapy Photography by Matt Thitchener Architect and Keith McInnes Photography

Read more:
Solar-powered cube home in Australia hovers over the landscape

Derelict worker’s apartment in Amsterdam is unrecognizable after space-saving renovation

August 7, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Derelict worker’s apartment in Amsterdam is unrecognizable after space-saving renovation

Design Studio Deirdre Renniers renovated this derelict 484-square-foot apartment in Amsterdam into a spacious, modern space dominated by natural materials and daylight. The designers gutted the entire interior and introduced space-saving solutions that utilize its every inch. In need of a complete renovation, this apartment in Amsterdam ‘s De Pijp neighborhood had an unpractical layout, housing a small bedroom and living area and a kitchen, with an enclosed toilet in the kitchen area. It remained in its original condition, as a typical worker’s apartment, for 30 years before the new owners commissioned Deirdre Renniers to transform it into a living space for the 21st century. Related: Sinato cleverly adds an L-shaped wood partition to expand a small apartment in Japan The architects gutted the entire space and placed a new staircase that leads to the loft, formerly used as a bathroom. A galley kitchen connects the main living space with the dining area. A sliding timber panel can separate the living room from the rest of the space in order to create a guest room when needed. In order to optimize the layout, the design team furnished the interior with practical furniture like a sofa that folds into a bed, foldable dining table and other minimalist, space-saving pieces. + Deirdre Renniers Interior Design Via A partment Therapy

Read the rest here: 
Derelict worker’s apartment in Amsterdam is unrecognizable after space-saving renovation

Fincube – A minimal transportable home powered by solar energy

March 30, 2010 by  
Filed under Eco

Comments Off on Fincube – A minimal transportable home powered by solar energy

Eco Factor: Sustainable low-energy house developed by Studio Aisslinger. German design firm Studio Aisslinger has unveiled the Fincube, a concept sustainable and transportable low-energy house. The Fincube has been created 1200m above sea level near Bozen in Northern Italy

See the original post here:
Fincube – A minimal transportable home powered by solar energy

Bad Behavior has blocked 1818 access attempts in the last 7 days.