Costa Rican eco-lodge is made of reclaimed wood from a 100-year-old home

April 20, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Costa Rican eco-lodge is made of reclaimed wood from a 100-year-old home

Costa Rican architectural firm Gussa has unveiled a peaceful eco-lodge located on the country’s beautiful Caribbean coastline. Esquina Verde is a cozy rental accommodation made out of locally sourced materials and reclaimed wood salvaged from a 100-year-old home. Surrounded by lush vegetation and native wildlife, the lodge’s multiple hammocks that hang from the thatched roofs make it an idyllic place to disconnect. Located just outside of Cahuita National Park in Limon, Esquina Verde is a serene retreat that provides park visitors with a place to stay while they explore the area. The indoor/outdoor nature of the two bedroom, two bathroom guest house lets guests completely immerse themselves in the tropical forest backdrop, which is home to some incredible wildlife. Related: Sustainable eco huts built on stilts in an idyllic French pine forest Inspired by the natural setting, the architects wanted the project to reflect and protect the environment. The first step was to repurpose loads of reclaimed wood that was salvaged from a 100-year-old home being demolished near the site. This timber was originally imported from the U.S. to be used in the island’s banana plantations. The rest of the lodge was almost entirely prefabricated off-site in San Jose. Once delivered to the lot, it was put together using a simple bolt system that held the steel frame in place. To protect the structure from the region’s infamous heavy rains and high humidity, the lodge incorporates several resilient design features. Esquina Verde has multiple connecting volumes, all of which are elevated off of the landscape to reduce the impact on the terrain . The lifted building also protects itself from flash flooding, which commonly occurs in this part of the country. The eco-lodge is arranged around a central courtyard with a small swimming pool. The main structure, which is two stories, features a wide thatched roof and a wrap-around porch, where guests can enjoy views of the lush tree canopy. Underneath the roof overhangs, floor-to-ceiling sliding glass doors open up completely to provide air circulation and a deeper connection to the environment. + Gussa Images via Gussa

Originally posted here: 
Costa Rican eco-lodge is made of reclaimed wood from a 100-year-old home

Solar-powered residence in Thailand takes on a sculptural form with cantilevering cubes

January 29, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Solar-powered residence in Thailand takes on a sculptural form with cantilevering cubes

Bangkok-based studio ASWA has unveiled a contemporary home located in the mountainous region of Maehongsorn, Thailand. The 1,000-square-foot, solar-powered home is comprised of three large cubes stacked on top of each other. With massive windows and dual outdoor decks, the energy-efficient house is strategically crafted to let the residents best enjoy the incredible views. Using the surrounding nature as inspiration , the ASWA team came up with the idea to create a structural form that would allow the homeowners to embrace the views from nearly anywhere inside the home. Built out of concrete frames, the blocks, which are of similar height and width, are shifted alternatively as they rise, creating large, covered decks between the levels. Related: A series of cantilevering cubes make up this French social housing complex A smooth cement cladding was used on the three volumes, but the second and third floors were covered in thin panels of artificial wood to create a warm aesthetic that blends in with the surrounding trees. To create a strong connection between the home and its natural setting, the blocks feature floor-to-ceiling windows that offer unobstructed views and natural light throughout the interior spaces. Connected via a stairwell that runs through the middle of the home, the three floors each have a designated use. The ground floor houses the main living area along with the kitchen and dining space, while the second floor has an office space. The large master bedroom is located on the top floor. Thanks to the stacked design, there are covered decks on the top two levels, including one with a hammock and another with a hot tub, as well as a rooftop terrace that allows the residents to take in the views and the fresh air. The Maehongsorn home was also built to be energy efficient and operates almost entirely off the grid . An array of solar panels was installed on the rooftop and provides electricity and hot water for the home. There is also a rainwater catchment system installed. Throughout the house, LED lighting helps reduce the energy consumption. + ASWA Via ArchDaily Images via ASWA

Original post: 
Solar-powered residence in Thailand takes on a sculptural form with cantilevering cubes

Bad Behavior has blocked 8315 access attempts in the last 7 days.