Ibiza home uses passive, bioclimatic systems to reduce energy use

March 20, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Ibiza home uses passive, bioclimatic systems to reduce energy use

Spain’s idyllic Balearic Islands are an inspiration for artists and architects alike. One Formentera-based architect Marià Castelló has just used Ibiza’s spectacular beauty to craft a modern home. Tucked into the island’s hilly San Mateo region in the north, Ca l’Amo is a serene retreat comprised of five cube-like volumes that use several passive, bioclimatic elements to reduce the project’s environmental footprint. The San Mateo plains were once filled with terraced landscapes used for agriculture , but over the years, the area has regrown its native pine and juniper forests. Using this natural landscape as inspiration, Marià Castelló designed Ca l’Amo, a contemporary home shaded by natural vegetation . Built upon two existing dry stone walls, the home’s white cladding and natural limestone terraces give it an undeniably Mediterranean feel. Related: Architects revamp a 100-year-old warehouse into a dreamy off-grid refuge in Ibiza The five rectangular volumes are spaced to provide openings between each, creating a harmonious connection between the indoors and outdoors. The dwelling features a swimming pool and covered lounge area on one end, where residents can make the most of the Mediterranean climate. This first volume is then connected linearly to the following four volumes, which contain the shared and private living spaces. The interior spaces reflect the same openness of the exterior. With walls of sliding glass doors, each volume can be opened up to the elements. A minimalist interior includes white walls and cross-laminated timber accents. Outfitted with sparse pieces of custom-designed furniture, the living spaces put all of the focus on the natural setting. Further putting nature at the forefront of the design, the residence was designed to reduce energy usage through the implementation of several passive and bioclimatic design elements. The separate volumes and open spaces were designed to take full advantage of natural light and air ventilation, while the home was strategically positioned to use the vegetation and sun path to keep the interior spaces cool and comfortable year-round. Additionally, a rainwater collection system includes a cistern that can store up to 200 metric tons of water for reuse. +  Marià Castelló Architecture Via Wallpaper* Images via Marià Castelló

Read the original: 
Ibiza home uses passive, bioclimatic systems to reduce energy use

This modular, shipping container home was completed in 2 months

February 3, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on This modular, shipping container home was completed in 2 months

Completed in March 2019, this modular home in the East Hampton town of Amagansett, Long Island encompasses a kitchen, four bedrooms and three bathrooms within 1,800 square feet of living space. Four repurposed 40-by-8 -foot shipping containers were used to construct the main part of the structure, two placed side-by-side and two more stacked on top. The inside was then carved out to create a larger interior space. The whole building was installed in two days and fully completed in two months. New York-based architecture firm MB Architecture is responsible for the project. The proposed site was a triangular, wooded corner lot on high ground that the clients hoped to turn into a summer and year-round weekend home with a large outdoor space and enough room for a pool and a lawn. Although the building site was restrictive, its high elevation provided beautiful views and plenty of natural light. Related: This container home in Brazil helps its residents disconnect In addition to the limited construction site, the clients were also set on sticking to a strict budget, which, after examination, proved to be much lower than the original projected costs. The shipping container method presented the perfect solution, significantly lowering the costs of construction while offering a unique design strategy. MB Architecture proposed prefabricating the building off-site and lowering the cost of transportation and materials by using the shipping containers.  The designers installed a wide staircase, which took up the width of a single shipping container , and extended the high living room ceiling to create a landing area that faces the backyard. Floor-to-ceiling, wall-to-wall windows were added to take advantage of the natural sunlight and provide breathtaking views of the sunset and spacious outdoor area. An additional shipping container guest house consisting of two bedrooms was strategically placed away from the main structure to create a courtyard in between the two buildings, making the property feel larger. + MB Architecture Via AN Interior Photography by Matthew Carbone via MB Architecture

Original post: 
This modular, shipping container home was completed in 2 months

This student housing is the largest Passive House-certified building in the Southern Hemisphere

November 19, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This student housing is the largest Passive House-certified building in the Southern Hemisphere

At nearly 70,000 square feet, Gillies Hall at Monash University in Australia has become the country’s largest Passive House-certified building. The school has a population of about 4,000 students, most of whom are studying subjects of early childhood education, physiotherapy and nursing. Since the building was opened, modeling has maintained indoor temperatures between 22 °C (71 °F) and 24 °C (75 °F) throughout the year. At the forefront of the project was the usage of cross-laminated timber (or CLT), which inspired much of the design for the building’s interior. CLT is a type of prefabricated , solid wood paneling that is both lightweight and strong and is widely considered to have a low environmental impact in construction projects. Aside from providing superior thermal insulation, its simple and quick installation generates minimal waste onsite. Related: LEED Platinum UCSB student housing harnesses California’s coastal climate According to Simon Topliss, project director for Jackson Clements Burrows Architects, “CLT was a wonderful, low-carbon solution and is a robust, structural product with a warmth that concrete doesn’t have.” Close to 50 percent of the entire building’s internal walls and the partition walls in each apartment were made using CLT . There are two wings of apartments on each residential floor, each joined by a connective “knuckle,” allowing the building’s circulation to integrate with the communal kitchen, lounge and study. There are glazed, open stairs with outside views connecting to other floors as well. In Australia, Passive House -certified projects typically cost 6 to 10 percent extra to construct but use about 70 percent less energy than conventional buildings. The region where Gillies Hall was built often sees a large number of extremely hot summer days, so plenty of shading and cross-ventilation methods were implemented in order to keep the building within the temperature standards of Passive House certification. The project was completed in 19 months, just in time for students to move in for the 2019 school year. Topliss said that the university’s commitment to fostering community was one of the main focuses for the design of the building. “So we wanted to take every design opportunity to create spaces for students to socialize, play and study together,” Topliss explained. “There is one resident adviser per 30 students, and floor planning was developed around this model.” + Jackson Clements Burrows Architects Via Dwell Photography by Peter Clarke via Jackson Clements Burrows Architects

View post: 
This student housing is the largest Passive House-certified building in the Southern Hemisphere

Award-winning sustainable retreat offers a stylish defense against fire

September 20, 2019 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Award-winning sustainable retreat offers a stylish defense against fire

Australian architectural firm Steendijk’s Bellbird Retreat is proof that designing for fire safety doesn’t have to mean compromising aesthetics. Located in pristine bushland about two hours southwest from Brisbane, the award-winning weekend escape features a striking, weathered steel roof and stellar landscape views as well as a reduced environmental footprint thanks to a rainwater harvesting system and optimized passive design elements. Located on a 141-hectare bush site in Killarney, the Bellbird Retreat is in an area at high risk of fire. To protect the house from devastating bushfires, the architects installed thick brick walls and a fire-resistant roof that uses weathered steel pleats, rather than combustible timber rafters, for the structural support of a single-span structure with unsupported cantilevered eaves. Computer modeling informed the shape and size of the roof, which fans out across the house with deep overhangs to provide protection from solar heat gain. Related: A shipping container is recycled into a chic nature retreat in Brazil “On approach, Bellbird Retreat appears fortress-like with the pleated steel roof crowning three pivoting brick blades that tie the dwelling inextricably to the site while sheltering the building from wind, sun and fire,” the architects explained. “The building sits boldly, carved into the landscape. It is positioned to maximize the mountain saddle for recreational use, enticing the occupant through sliding corner doors that peel back.” Elevated on a cantilevered concrete floor slab, the north-facing Bellbird Retreat spans 721 square feet and includes two bedrooms on the west side with a shared bathroom in between and an open-plan living room, dining area and kitchen on the east end. Fronted with floor-to-ceiling glass, the light-filled interior is dressed in a minimalist palette of locally grown indigenous hoop pine used for the joinery, doors, walls and ceilings. More impressive is the endless views of the landscape that residents can enjoy from dawn until nightfall. + Steendijk Via ArchDaily Images via Steendijk

Read the original: 
Award-winning sustainable retreat offers a stylish defense against fire

A shipping container is recycled into a chic nature retreat in Brazil

September 2, 2019 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on A shipping container is recycled into a chic nature retreat in Brazil

When a client approached Bruno Zaitter with a request for a minimalist and sustainable getaway in Brazil’s Balsa Nova, the Brazilian architect and professor decided that cargotecture would be the perfect fit for the brief. Proving that less can be more, the architect upcycled a secondhand shipping container into a relatively compact 538-square-foot abode with a bedroom, bathroom, living and dining area, kitchen and an outdoor terrace. Most importantly, the structure, named the Purunã Refuge, immerses the client in nature with its large glazed walls that embrace panoramic views in all directions. Protected on the west side by a lush native forest, the Purunã Refuge is set at the foot of a geographical fault called Escarpa Denoviana and enjoys privacy, immersion in nature and views of the city skyline beyond. The project, completed in 2016, draws on Zaitter’s experience with recycling shipping containers into contemporary structures. As with its predecessors, the Purunã Refuge is elevated off the ground for reduced site impact. Related: A modern farmstay suite minimizes site impact in Brazil Raised 3 meters off the ground and accessible by outdoor stairs, the dwelling features a 12-meter-long container — comprising the sleeping area, a portion of the kitchen, the entrance and the bathroom with a soaking tub — that has been extended by two glass-enclosed volumes on either side. The larger of the two boxes houses the living and dining area as well as office space; the smaller box is a bump out of the kitchen that extends into the forest. Stretching northwest to southeast, the Purunã Refuge is accessed from the north side, which leads up to an outdoor terrace . “The project’s concept was to group the essential universes of human life — eating, sleeping, sanitizing, working and socializing — in a space of about 50 square meters with the greatest possible contact with the surrounding natural landscape,” Zaitter explained. “The biggest challenge was convincing people who still believe that large space equals comfortable space, and that small space is uncomfortable space. The refuge proved that less is more.” + Bruno Zaitter Photography by Sergio Mendonça Jr. via Bruno Zaitter

View post:
A shipping container is recycled into a chic nature retreat in Brazil

thredUP partnerships open the door to secondhand shopping at major retailers

September 2, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on thredUP partnerships open the door to secondhand shopping at major retailers

Whether it is a handbag from the 1970s or a leather motorcycle jacket circa 1999, what’s old is new again, and online retailer thredUP sees the circular economy movement as a thriving opportunity. The consignment retailer and secondhand shop recently kicked off RAAS, or Resale-As-A-Service, a project to attract traditional department stores to get on board with more sustainable fashion . “The closet of the future … is going to look very different than the closet of today,” said James Reinhart, CEO and co-founder of thredUP. “If you think back 10 years ago when we started, you had none of these direct-to-consumer brands. There was no such thing as rental. There were no subscription companies. In just these 10 years, we’ve had a radical shift in how people shop and buy apparel . And I think that shift is going to continue.” Related: G7 summit — Fashion companies make a pact to protect the planet The retailer collects around 100,000 pieces of secondhand items daily and says resale is growing 21 times as fast as the larger retail market; it could be a $51 billion market by 2023. Shoppers propelling the growing circular economy are Millennials and Gen Zers — the 18- to 37-year-old population — who are purchasing about 2.5 times more than any other age group. Big box stores, like JCPenney and Macy’s, have seen their sales yo-yo in recent years and have signed on with thredUP. In doing so, the retailers have three options: store pop-up, online collaboration or a loyalty program. Some experts believe department stores will lean toward pop-ups, because they tend to attract more shoppers. As reported by Forbes , pop-ups offered by thredUP will be between 500 and 1,000 square feet and “feature new items on a weekly basis, offering brands that aren’t already in a typical Macy’s or JCPenney. There will be 100 pop-ups by Labor Day.” According to Reinhart, the loyalty program has been the top option, where shoppers can purchase items from thredUP’s retail partners and also receive a “clean out kit.” Buyers use this kit to send in pre-loved clothing items to thredUP — thredUP retains the markup on resold items, consumers get credits and bonuses with the retailer and the retailer sees improved customer retention. It’s a win-win-win. thredUP has reportedly received more than $300 million in total funding for the project. It’s possible that thredUP’s RAAS initiative may help grow the circular economy and give struggling department stores a brighter future. + thredUP Via TreeHugger , Forbes and FirstResearch Image via Burst

Read the original post:
thredUP partnerships open the door to secondhand shopping at major retailers

Designer stylishly revamps a geodesic dome

September 2, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Designer stylishly revamps a geodesic dome

After more than 15 years styling vacation homes in Massachusetts’ Berkshires, Jess Cooney and her design team have become specialists in combining clean-line elegance with a space where kids, house guests and dogs can play, relax and have fun. But taking on a geodesic dome in the tiny Berkshires town of Becket was a new challenge for Jess Cooney Interiors — a challenge that the team overcame with much success. “This was the first we worked on,” Cooney told Inhabitat. “We liked the challenge of making the space really efficient while working with all the angles in the space.” Finding flat areas in the geodesic dome home for vanities and appliances proved especially tricky. Related: Escape the everyday in this Geodesic Dome House in Palm Springs The 2,567-square-foot lakefront cabin was built in the 1980s and is owned by a Boston couple. A central spiral staircase connects the main level, basement and loft. Buckminster Fuller developed the geodesic dome in 1954, seeking to enclose maximum space with minimal internal supports. During the 1960s and ‘70s, dome popularity grew. Cooney faced the challenge of making what looked like a futuristic design in midcentury appear elegant and modern today. When the Boston couple bought the geodesic dome , it was crying out for a makeover. Dark wood paneling, dated finishes and old heating and electrical systems were dragging it down. Plus, old wall-to-wall carpeting wasn’t friendly to the sandy feet of guests. The team got to work stripping finishes and carpeting. Walnut flooring is a key improvement. “The lower level has wood plank flooring that are tiles in place of wood flooring that work really well for people coming in and out of the lake,” Cooney said. The design team added radiant heat and new treads on the staircase. Cooney also saw the importance of balancing open space for family time with more private areas. The designer said the most interesting aspects of the project were “the windows and the different materials we brought in with bamboo , oak and the high level sheetrock we put in place of the old wood paneling on the ceiling.” Instead of dark paneling, the dome’s interior is now a stunning white, which makes the most of the vaulted ceiling and the large, striking triangular windows. Daylight fills the main living area, and views of the surrounding trees are a blink away. Cooney chose calming colors throughout most of the geodesic dome , such as a silvery velvet sofa and blue armchairs. Guests can relax around a fireplace complete with a floating oak mantel. “The kitchen was the most challenging for us,” Cooney said. “But by creating a pantry in the back, we were able to make the whole space work well.” The family can choose between eating in the larger main dining space, or a more intimate eating area with a circular table. Local, third-generation cabinet maker Erik Schutz custom-built both the dining table and the kitchen table. Upstairs is the light-filled master bedroom, illuminated by a hexagonal skylight and side windows. A slate bed frame by Old Bones Co enhances the clean, modern look. The guest bedroom incorporates concrete nightstands by Fourhands with a woven chair from Orient Express. The bathroom is the biggest splash of color, with gorgeous teal tiles made all the more eye-catching because most of the design is so neutral. The basement offers additional living space, with comfy chairs and ottomans. Cooney also fit in an office and mudroom. Now, the owners are adding an outdoor deck and new landscaping to truly make the most of the home, inside and out. + Jess Cooney Interiors Via Dezeen Photography by Lisa Vollmer Photography via Jess Cooney Interiors

More here:
Designer stylishly revamps a geodesic dome

Bad Behavior has blocked 21636 access attempts in the last 7 days.