Research facility minimizes its carbon footprint to attract international talent

June 16, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Spain’s coastal city of Badalona has recently welcomed the Centre for Comparative Medicine and Bio-Image, a new research facility designed to meet high standards of energy efficiency and sustainability. Pilar Calderon and Marc Folch of Barcelona-based architecture firm Calderon-Folch Studio teamed up with Pol Sarsanedas and landscape designer Lluís Corbella to create a site-specific building that would offer the highest levels of comfort as a means to attract and retain both local and international talent. Embedded into the landscape, the compact facility was constructed with a prefabricated wooden framework and clad in larch to blend in with the nearby forest. Because the Centre for Comparative Medicine and Bio-Image is located on sloped terrain, the architects placed the portion of the building containing the research floors partly underground to take advantage of thermal mass for stable climatic conditions year-round. Building into the landscape has also allowed the architects to create two access levels: one used as a general entrance for the administrative area, and the other for logistic purposes for the scientific-technical area. The separation of areas by levels optimizes building operations and adheres to the strict requirements of biological containment. Related: Green-roofed Honey Bee Research Centre targets LEED Gold “The new Centre for Comparative Medicine and Bio-Image holds a research center of the first order,” the designers explained in a project statement. “A research facility based on ethical research criteria, technical and functional complexity, and comfort features that have been resolved in an efficient and sustainable way that strongly considers its relationship with the environment.” Natural materials, large glazed openings and naturalized exterior spaces visually tie the research facility to the environment. Eco-friendly considerations were also taken with the use of a modular , lightweight wooden framework with loose-fill cellulose and structural insulated panels that minimize material waste. Moreover, the building follows passive solar principles. The research facility is equipped with high-performance energy and air-flow recycling technologies as well as a 250-square-meter rainwater collection tank for sanitary and irrigation purposes. + Calderon-Folch Studio Photography by José Hevia via Calderon-Folch Studio

Here is the original post: 
Research facility minimizes its carbon footprint to attract international talent

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 5222 access attempts in the last 7 days.