Metal-clad Treehouse for "no-commute lifestyles" mimics Portlands forests

February 15, 2018 by  
Filed under Green

With projects like LEVER Architecture’s recently completed Treehouse, it’s little wonder Portland, Ore. scores high marks for livability and sustainability. Located on the Marquam Hill campus of the Oregon Health & Science University (OSHU), Treehouse caters to those interested in a “live/work/no-commute lifestyle”. Designed for mixed use , the seven-story houses 69 apartment units as well as retail on the ground floor. Taking cues from the forest, Treehouse is wrapped in a textured metal skin that mimics the color and form of tree trunks. The facade’s consistent texture and pattern give the building a dynamic depth and appearance that changes throughout the day. “The design bridges the urban and topographical qualities of the campus by placing the building as an “in the round” object in the forest,” wrote the architects. “Instead of cutting into the hill, the building form is carved to follow the landscape. A continuous carved building skin is achieved by eliminating the expression of floor levels by incorporating all expansion joints into the custom window surrounds.” Related: Nation’s tallest timber building to rise in Portland The apartment units are clustered around a compact central core housing the stairs and elevator. Glazing can be found on all sides of the irregular octagonal building and maximize daylight into the studio and one-bedroom units. A rain garden landscape and deck on the lower level handles all stormwater runoff. + LEVER Architecture Via ArchDaily Images via LEVER Architecture

Read the original: 
Metal-clad Treehouse for "no-commute lifestyles" mimics Portlands forests

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 946 access attempts in the last 7 days.