Light-filled Compass House prioritizes low maintenance and energy savings

March 23, 2017 by  
Filed under Green

Toronto-based superkül architects designed a vacation home for a family of six transitioning back to Canada after living abroad. Set on the grassy plains of Mulmur, Ontario, the 4,300-square-foot dwelling is a striking all-white building that prioritizes low maintenance, natural light, and energy savings. The energy-efficient home was built in two phases, the first of which was certified LEED Gold . Created as a spacious weekend home, the Compass House comprises two volumes arranged in an L-shaped plan with multiple bedrooms and an open-plan kitchen, dining area, and living room at the heart. The dwelling was constructed with locally sourced fieldstone and other low-maintenance materials such as the white cement-board siding, aluminum windows, and steel roof. In contrast to the hardy, weatherproof exterior, the interior emanates warmth with white oak and knotty white cedar floors and walls. Related: Superkül Designs Canada’s First Active House Skylights and large windows fill the home with natural light and ventilation. The ample glazing also frames views of the varied landscape, from the forests to the west to the 100 acres of fields in the north and east. An outdoor courtyard extends the indoor spaces out. “Through its siting, tectonics and materiality, it balances intimacy and expansiveness, light and dark, land and sky — orienting and heightening one’s experience of the surrounding environment,” wrote the architects. Use of geothermal -powered heating and cooling, natural daylighting, passive ventilation, and high insulation values help keep energy demands low despite the building’s large size. Construction waste was also kept to a minimum. + Superkül Images by Ben Rahn / A-Frame Studio

Read more: 
Light-filled Compass House prioritizes low maintenance and energy savings

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1064 access attempts in the last 7 days.