LEED-seeking brick building in Montreal hides funky geode-like courtyard

October 6, 2017 by  
Filed under Green

Montreal’s ADHOC Architectes  created a beautiful residential building whose ubiquitous brick facade hides a crystalline-filled courtyard—inspired by the geode. Located in the trendy Plateau Mont-Royal neighborhood, La Géode’s many sustainable features are expected to earn the project Canada’s first LEED v4 certification for a multi-unit building. At first glance, the building looks like any other in the area. However, the brick facade – much like a geode – hides a crystalline treasure on the interior. The unique design of the five-unit residential building began with optimizing the footprint to create a layout that would be conducive to a quality living environment, based on maximum efficiency. By blending the street entry and alley space, the architects created a central entryway that leads into the inner courtyard. Related: Beekeeper built dream hexagonal house without ‘hateful’ right angles A small walkway covered in grey and white panels leads into the open-air courtyard , covered in the same facade. The space was strategically designed to create a sense of privacy for the residents as well as a pleasant outdoor space for socializing. In addition to creating a healthy communal space, the courtyard helps provide natural light and cross ventilation of the units, all of which come with private loggias that open up to the exterior. The walls were also built to have high acoustic performance, blocking out a lot of street noise, again enhancing residents’ quality of life. A large part of the design was focused on providing sufficient greenery for the tenants. Various shrub, climbing species and trees were planted to grow freely on the floor and the walls of the inner courtyard, adding to its healthy-living atmosphere. This greenery, along with the building’s high energy performance and various green features, are expected to earn the building a LEED v4 certification , a first for this kind of structure in Canada. + ADHOC Architectes Photography by Adrien Williams

Continued here:
LEED-seeking brick building in Montreal hides funky geode-like courtyard

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1106 access attempts in the last 7 days.