Greenery-filled renovation rethinks Indonesian colonial architecture

August 14, 2019 by  
Filed under Green

Indonesian architecture firm Kantor Gunawan Gunawan has transformed a century-old Dutch Colonial house into the PB House, a modern home with a strengthened connection to nature. The house, which has been handed down for three generations, has been updated to meet the needs of the new family while paying homage to historical elements. Indonesia’s lush tropical greenery has also been brought indoors with full-height glazing that pulls in garden views and frames a massive green wall . Following the typical Dutch Colonial style, the house was originally designed in quarters, with many rooms arranged along a main axis and joined together by a long hallway. To modernize the space, the architects knocked down most of the walls and created a large open-plan living area, dining space and kitchen that measures 10 meters by 6 meters. The ceilings were also raised to create a more airy feel. Related: Cooling breezes blow straight through a low-energy brick house in Indonesia To bring greenery into the 300-square-meter house, the architects had to grapple with the challenging narrow site, which only allowed for a small sliver of landscaping along the house. Making the most of a constrained footprint, the architects added a huge green wall on the west side that is framed through tall glass sliding doors in the living room. The walls of glass have also been installed throughout the house to blur the boundaries between indoor and outdoor living. The exterior of the building was given a fresh coat of paint, a black door and new window seals. It was also spruced up with original mosaic glass but has otherwise been kept the same. In contrast, the interior of the home has been completely transformed. “Using white, gray, orange and dark wood pattern, Kantor Gunawan Gunawan creates a consistent color palette throughout the whole house,” the firm noted. “The furniture is also consistently made of the same walnut material as the door and wall background. The dark wood and gray marble flooring also set the tone of a cozy and welcoming living area, as it also extends to the pantry table and to the wooden decking at the terrace.” + Kantor Gunawan Gunawan Photography by Mario Wibowo Photography via Kantor Gunawan Gunawan

Read more here:
Greenery-filled renovation rethinks Indonesian colonial architecture

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1373 access attempts in the last 7 days.