Green-roofed wooden tower in Lagos maximizes daylight and natural ventilation

April 17, 2017 by  
Filed under Green

This green-roofed wooden tower planned for Lagos features a perforated envelope inspired by indigenous cultures of the area. Hermann Kamte & Associates designed the experimental structure as an alternative to the massive concrete buildings that dominate the city. By contrast, the wooden tower emphasizes passive design principles that marry indoor and outdoor living. The building was designed for the Plan B: City Above the City competition. Each floor provides a variety of residential units surrounded by a belt of lush greenery. Divided into 4 parts, the new building sits atop an existing housing estate, with sky gardens and other amenities separating the old and the new. A rooftop garden provides panoramic views of the city and functions as an informal gathering space and restaurant. Related: Shanty Megastructures envisions a colossal vertical slum in the heart of Lagos The wooden envelope incorporates traditional patterns from the Yoruba culture, and it provides protection from direct sun while giving the project a unique appearance. The entire structure is designed using LVL timber for both load-bearing and non-load bearing elements. + Hermann Kamte & Associates

See the original post here:
Green-roofed wooden tower in Lagos maximizes daylight and natural ventilation

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 855 access attempts in the last 7 days.