Green-roofed NY home taps into passive solar with contemporary style

March 13, 2019 by  
Filed under Eco, Green

New York-based design firm Slade Architecture has reconciled a client’s need for privacy with their desire for connection with the landscape in the Link Farm House, a contemporary home that splits the public and private areas into two perpendicular volumes. Located on a 220-acre organic farm in Dutchess County, New York, the expansive home engages the bucolic surroundings with a glass public-facing volume balanced atop a grassy knoll and a lower, private-facing volume built of locally sourced stone. The two volumes are optimized for passive solar benefits and heavily insulated, from the lower volume’s thermal barrier-like stonewalls to the upper volume’s triple-glazed facade. Built for a couple with three children, the Link Farm House serves as a family retreat from Manhattan. The home’s two perpendicularly intersecting volumes are positioned so that the lower volume is hidden from view in the entry sequence and only reveals itself in close proximity. The conspicuous upper volume is surrounded by floor-to-ceiling glazed walls and topped with a flat roof with overhangs that shield the walls of glass from unwanted solar heat gain in summer. Geothermal wells power the home’s heating and cooling and are complemented with radiant floors heated with a geothermal heat pump-driven forced-air system. Remote solar cells are tapped for electricity.   “The building uses the site and the unique characteristics of the two volumes opportunistically maximizing the passive benefits of the two conditions as well as the active potential of the site for energy conservation,” the architects explain. “In terms of passive thermal strategies, the upper volume engages the exterior conditions and the lower volume insulates against the exterior environment. The triple insulated glass walls and roof overhang of the upper volume leverage summer and winter sun angles to shade the interior in summer and maximize solar penetration and heat gain in winter. The lower volume uses super-insulated walls and windows to create a thermal barrier. In addition, the stone flooring throughout this lower volume creates a thermal flywheel, stabilizing the temperature.” Related: LEED Gold home celebrates Utah’s brilliant light and beauty To reduce the home’s embodied energy footprint, the architects sourced wood from the client’s farm property for use throughout the house from the solid cherry paneling in the mudroom and study to the locally sourced timber used for the cabinetry and ceiling of the master bathroom. The lower volume, which contains the private areas, consists of five bedrooms, a family room, mudroom, and a study. The upper level comprises an open-plan living room, dining room, kitchen and family room that opens up to a green-roofed terrace. + Slade Architecture Images via Tom Sibley

Read the original here: 
Green-roofed NY home taps into passive solar with contemporary style

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1359 access attempts in the last 7 days.