Gorgeous Japanese-inspired reading nook breathes new life into a Frank Gehry-designed home

June 16, 2017 by  
Filed under Eco, Green

A slice of reading heaven has been inserted into this Frank Gehry -designed home in Los Angeles’ Sawtelle Japantown. Local studio Dan Brunn Architecture gutted and renovated the 1970s house named Hide Out with a minimalist aesthetic that pays homage to Gehry’s original design. Commissioned by a pair of art collectors, the stylish home disrupts its art gallery-like feel with large walnut surfaces that add warmth and even carve out an enviable reading nook by the garden. Formerly owned by the Janss Family, the 3,600-square-foot Hide Out house was overhauled to create an open-air area on the first floor for displaying the work of the new owner, artist James Jean. Since the Janss Family discarded some of Gehry’s signature details in the original construction of the home, Dan Brunn Architecture used the renovation as an opportunity to bring back those lost architectural details. In addition to the oversized rectangular skylight in the center of the home—the only major architectural detail from Gehry’s design that the Janss retained—the architects added dynamic shapes and a simple material palette typical of Gehry’s style in the 1970s and 1980s. The renovated Hide Out features a simple material palette of walnut , concrete, and glass and is filled with natural light from the rectangular skylight and new glazed openings. White walls and pale concrete floors are broken up by eye-catching walnut surfaces, such as the handcrafted and beautifully sculptural walnut staircase at the heart of the home. The open-plan layout is decorated with minimal furnishings to keep focus on the art. Related: How Frank Gehry’s provocative designs go from concept to reality In reference to the home’s surroundings in the Little Osaka neighborhood, the architects drew inspiration from Japanese design for multiple aspects of the home, including furnishing. The reclaimed timber coffee table, for instance, was custom made with traditional Japanese joinery. Traditional Japanese tearooms provided inspiration for an inserted walnut volume that functions as a reading nook, meeting space, or meditation room. The room overlooks a garden planted with traditional Japanese species of bamboo, gingko, and maple. + Dan Brunn Architecture Via Dezeen Images © Brandon Shigeta

The rest is here:
Gorgeous Japanese-inspired reading nook breathes new life into a Frank Gehry-designed home

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!







Bad Behavior has blocked 2381 access attempts in the last 7 days.