Frank Gehry tops Facebook HQ expansion with a 3.6-acre rooftop park

September 19, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Facebook recently unveiled a peek inside MPK 21, its newest campus building designed by Frank Gehry and built in less than 18 months. Created as an extension to its headquarters in Menlo Park, California, this striking addition blurs the distinction between the indoors and outdoors with its massive walls of glass, sheltered courtyard and expansive 3.6-acre rooftop garden — named The Town Square — planted with 40-foot-tall redwood trees. In addition to its abundance of plant life, the building is also designed to meet green standards and is expected to achieve LEED Platinum certification. Located on a formerly unoccupied industrial site, MPK 21 connects to MPK 20 — another Facebook building also designed by Frank Gehry that opened in 2015 — via an amphitheater -style courtyard called The Bowl. The building houses offices with open workspaces, designed to promote collaboration between teams, as well as quiet areas for focused work. Employees traverse the length of the building with a single walkway, which also connects to five dining areas and a 2,000-person event and meeting space with state-of-the-art A/V technology. Artists from Facebook’s Artist in Residence Program were commissioned to create 15 art installations for MPK 21. “The building was designed to promote teamwork and allow our people to do their best work,” said John Tenanes, Facebook’s VP of Global Facilities and Real Estate, in a press release. “MPK 21 is designed to reduce impact on the environment and enhance employee well-being. The building encourages active engagement inside and outside of the building with pedestrian walkways, access to various outdoor areas, visible stairways and flexible work stations. The physical infrastructure is designed to reduce water, energy  and waste as well.” Related: Facebook signs Frank Gehry to design two more buildings for their California campus The LEED Platinum -targeted building is powered by 1.4 MW of photovoltaic solar roof tiles, which can generate nearly 2 million kWH of electricity a year. Approximately 17 million gallons of water will be saved annually thanks to a reclaimed water system, while the need for artificial lighting during daylight hours is minimized with an abundance of bird-friendly glazing. Facebook also enrolled in Peninsula Clean Energy’s ECO100 energy option to further reduce its carbon footprint. + Frank Gehry Via Dezeen Images via Facebook

Excerpt from:
Frank Gehry tops Facebook HQ expansion with a 3.6-acre rooftop park

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 927 access attempts in the last 7 days.