Eco-friendly Community Rowing Boathouse boasts a stunning kinetic facade

June 27, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Cambridge-based Anmahian Winton Architects has designed a new eco-friendly home for the largest public rowing organization in the United States—the Community Rowing Boathouse in Boston, Massachusetts. Created to offer rowing opportunities at all skill levels, the modern community landmark comprises two buildings that cater to underserved populations, such as Boston public middle school students, the physically disabled and veterans. To lower energy demands and reduce the rowing boathouse’s environmental footprint, Anmahian Winton Architects optimized the buildings for natural lighting and ventilation and also installed stormwater reuse systems and geothermal wells. Located on the south side of the Charles River in the Boston neighborhood of Brighton, the Community Rowing Boathouse’s site had long been used as a staging area for heavy construction equipment. Instead of simply plopping a building on site, Anmahian Winton Architects considered the surrounding environment in their design and sought to remediate the land and restore habitat in the process. Thus, the design process included improving soil permeability and the implementation of stormwater and rainwater harvesting and reuse. The larger building’s appearance was also created in response to the environment and features a kinetic facade that changes shape with the movement of the sun and users’ movements around the structure while mimicking the rhythmic patterns of rowing and the river. Related: Boston outlines its plans to adapt to rising sea levels “CRI’s design expands the traditional vocabulary of rowing facilities on the river, reflecting the proportions and cladding of regional precedents, such as New England’s iconic tobacco barns and covered bridges, and anchoring this new building to its surroundings,” explains Anmahian Winton Architects. “The main building’s pre-fabricated kinetic cladding system of large-scale, hand-operated panels facilitated fabrication and expedited installation on a compressed construction schedule. These operable vents eliminate the need for mechanical cooling and ventilation of the 300-foot long boat storage bays, providing functionality and energy efficiency. Glass shingles sheath the sculling pavilion to protect, ventilate and display smaller boats to the adjacent parkway.” + Anmahian Winton Architects Images by Jane Messinger

See the rest here: 
Eco-friendly Community Rowing Boathouse boasts a stunning kinetic facade

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1293 access attempts in the last 7 days.