Brussels train station transformed into wooden shopping and event center

November 17, 2020 by  
Filed under Green

The Gare Maritime railway station in Brussels has seen a huge transformation. The building, formerly one of Europe’s largest railway stations for goods, has been renovated into a new city district shopping and event development made of cross-laminated timber. Reimagined as a multi-purpose public space for companies and events, the building is covered entirely in  wood  and highlights sustainable architectural practices such as solar energy and rainwater collection systems. According to the architects at Neutelings Riedijk, the structure is the largest  cross-laminated timber  project in Europe. Architects added a series of 12 new building volumes to accommodate a new program of 45,000 square meters. Along with the existing halls, roofs and side aisles, the new design creates a structure that mimics a small city with streets and parks. Related: Sweden’s tallest timber building could save 550 tons of CO2 The choice of wood came down to sustainability and weight, as a concrete construction would have been five times heavier. Cross-laminated timber with a facade finishing in oak offered the perfect solution to create a prefabricated and dry construction method with shorter building time. As a result, the design features demountable connections and modular wooden building elements to promote sustainability. The central space is reserved for public events and contains a green walking boulevard on both sides. Routes measure 16 meters wide, giving pedestrians plenty of room to enjoy the spacious inner garden complete with a hundred trees. Overall, the space includes a total of 10 gardens based on four themes: woodland, flowers, grass and fragrance. As Brussels enjoys a Mediterranean climate, designers chose plants that adapt to the specific growing conditions. The Gare Maritime also remains completely energy neutral and fossil-free thanks to glass facades and solar cells, with a total area of 17,000 square meters of roof space dedicated to  solar panels . The building uses geothermal energy and a rainwater collection system to water the massive gardens. + Neutelings Riedijk Architects Via ArchDaily Photo: Filip Dujardin/Sarah Blee/Tim Fisher | © Neutelings Riedijk Architects

View post:
Brussels train station transformed into wooden shopping and event center

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 3719 access attempts in the last 7 days.