Award-winning Australian winery adds new, sustainable building

December 25, 2019 by  
Filed under Green

Victoria’s Yarra Valley is an idyllic region known for its award-winning vineyards. Now, guests to the  Medhurst Winery  have a new, sustainable tasting area to enjoy the label’s delicious wine selection. The family-run winery has just added the Cellar Door — a contemporary extension that was built with resilient and  sustainable features . Designed by  Folk Architects , the new contemporary space allows visitors to view the entire wine-making process, from the vineyards and production area to the gorgeous tasting facility. The main building of the winery sits in a prestigious location, elevated on a sloped landscape overlooking the vineyards. A low-lying elongated volume, the contemporary building features one section made of heat-reflective, polycarbonate material. The translucent walls allow natural light to illuminate the wine-making area during the day, while at night revealing a picturesque view of wine-making equipment found within. Related: Modern timber winery blends Japanese and Viennese influences The winery’s rooftop features an expansive green roof with a state-of-the-art rainwater collection system. According to the winery, the roof collects around 500,000 liters of rainwater every year. This water is filtered and used in the wine-making process. Now, visitors to the winery will have a sophisticated place to taste the wonderful Medhurst wines. The new Cellar Door sits adjacent to the 250-ton wine-making facility and features a design that mimics its linear volume, while subtly curving around the ends. Located in a bushfire zone, the Cellar Door’s materials were chosen for their durable and sustainable qualities. The building’s main materials include a bold mix of oxidized steel and fire-resistant timber. Additionally, the roof eaves were carefully designed to jut out over the building’s frame to let in the maximum amount of sunlight during winter, while also reducing solar glare during summer. This passive feature allows the building to reduce its mechanical heating and cooling throughout the year. On the inside, visitors are greeted by a warm space designed for taking in the incredible views and tasting the award-winning wine. The entrance-way includes a 40-foot concrete bench that sits under a wall of thin timber slats . Raw steel accents throughout give the interior a modern industrial feel. With the addition of the Cellar Door, visitors can view the entire wine-making process. From the wine tastings offered at the Cellar Door, visitors can follow a winding path through the beautiful landscape to the production area, before making their way out to the vineyards beyond. + Folk Architects + Medhurst Winery Via ArchDaily Photography by Peter Bennetts

The rest is here: 
Award-winning Australian winery adds new, sustainable building

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 2570 access attempts in the last 7 days.