Architects squeeze an ethereal art gallery into a narrow Shanghai alleyway

January 3, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Chinese studio Wutopia Lab converted a dim, dark alleyway between two buildings into a beautiful, light-filled gallery in Shanghai. Located in a terraced courtyard sheltered from the city’s chaotic streets, One Person’s Gallery is a compact space topped with a pitched roof and furnished with repurposed items found during the site cleanup. The original site of the gallery was an old storage area that had been filled with junk over the years. As the cleanup process began, YU Ting from Wutopia Lab was inspired by the raw quality of the space. He decided to use the existing arch as a motif for the gallery space, creating an open, almost chapel-like atmosphere . Related: Renzo Piano embeds modern art gallery with ‘winged’ roof into French vineyard As the space was being cleaned out, the architect was also inspired to put the “junk” to good use as well. The project turned into a kind of archaeological dig, with almost everything in decent condition put aside for use in the gallery. Old furniture that had been abandoned for years was given new life as furnishings or decorations in the library and courtyard. Some of the old doors were repurposed , while others were used in the ceiling. The finished gallery is a beautiful, open space that offers a retreat from the chaotic hustle and bustle of city life. According to the architect, the gallery will be open to artists who want to showcase any works focusing on urban design and architecture. + Wutopia Lab Images via Wutopia Lab

More here:
Architects squeeze an ethereal art gallery into a narrow Shanghai alleyway

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 8939 access attempts in the last 7 days.