Aperture-like windows maximize shading in this stunning Vancouver residence

May 16, 2018 by  
Filed under Green

When Arno Matis Architecture was tapped to help reshape the identity of Vancouver’s Cambie Street, they designed Aperture, a beautiful site-responsive residential development. The city-block-sized structure derives its name from its striking aperture-like openings with glass-and-wood veneer walls angled in response to each facade’s unique solar exposure. Built to LEED Gold specifications, Aperture maximizes passive shading and is topped with green roofs. Created using Arno Matis Architecture’s “Responsive Density Design” strategy, Aperture emphasizes “social porosity” and urban connections. In response to the site context, the 98,000-square-foot building steps down from two six-story mid-rise blocks located along a busy street down to four two-story villas more in scale to the single-family neighborhood in the north. Two courtyard axes bisect the development to allow for the penetration of natural light and mountain views. Related: LEED Gold UBC Aquatic Center takes an innovative approach to water recycling “Stratigraphic architectural themes echo the area’s mid-century modern architectural vocabulary,” wrote the architects. “ Cantilever decks and strong horizontal lines create a sense of lightness and lower the massing profile.” The angled walls that frame each aperture, made of mahogany veneer sandwiched between two encapsulated UV glass layers, lend the building a sense of warmth. The insulated glass also increases thermal resistance and reduces solar gain. + Arno Matis Architecture Images © Michael Elkan

Original post: 
Aperture-like windows maximize shading in this stunning Vancouver residence

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 901 access attempts in the last 7 days.