A vacant lot in New Orleans is converted into resilient and affordable housing for war veterans

July 2, 2019 by  
Filed under Green

New Orleans-based firm Office of Jonathan Tate has unveiled a modern residential complex for combat veterans and their families. Located in the Gentilly district of the city, the Bastion Community is comprised of 29 two-unit apartment buildings laid out specifically in a way to foster social interaction. Additionally, considering the area’s history for severe flooding, the development was constructed with several resilient features . Located on a formerly vacant lot that spans 6.4 acres, the Bastion Community is now a vibrant residential complex comprising 29 apartment buildings, each containing two units. Within the development, there are various one-, two- or three-bedroom options, ranging from 720 square feet to 1,200 square feet. Related: BIG completes low-income “Homes for All” project in Copenhagen Already known locally for creating modern but affordable housing complexes, the architects specifically designed the Bastion Community to be a “protected but inclusive and thriving live-work environment” for post-9/11 combat veterans and their families. The layout of the homes as well as the on-site community and wellness center were part of a strategy to create a strong sense of community for those who often feel isolated. The homes are uniform in their design, which includes pitched roofs, pale exterior tones and wooden fencing. All units were built to be adapted to be ADA accessible . Considering the location has a long history of flooding , resiliency was at the forefront of the design. All of the structures are elevated off the landscape via concrete piers to allow flood waters to flow freely under the buildings without causing harm. Additionally, landscaping and building strategies for filtering, storing and returning water to the soil were also incorporated into the design. In addition to their resiliency, the apartments were designed to be sustainable and durable for years to come. Tight insulation and high-performance HVAC equipment were used to cut energy costs, and there are tentative plans to install solar panels in the future. Each unit has high vaulted ceilings and operable windows to allow for natural air ventilation. + Office of Jonathan Tate Via Dezeen Photography by William Crocker and aerial photography by Jackson Hill

Continued here:
A vacant lot in New Orleans is converted into resilient and affordable housing for war veterans

Comments

Comments are closed.



Bad Behavior has blocked 1252 access attempts in the last 7 days.