A green-roofed underground extension breaks the mold for school architecture

September 13, 2018 by  
Filed under Eco, Green

When Singaporean architecture firm Park + Associates was tapped to design an extension for Nanyang Girls’ High School in Singapore, the team knew that it would have to think creatively. The brief called for two large four-story blocks that would house a variety of programs, including classrooms, a large performing arts center and a multipurpose indoor sports hall. To meet these requirements without overshadowing the school’s existing architecture, the firm built the spaces below ground — an unconventional move and considered the first of its kind for an academic extension in Singapore  — and topped the new buildings with artificial turf that can be used for sports and outdoor recreation. Founded in 1917, the Nanyang Girls’ High School is one of the top public schools in Singapore. The school changed campuses several times and has been established at its present location along Dunearn and Bukit Timah Roads in the heart of Singapore since 1999. The school’s original colonial-inspired architecture comprises a clock tower flanked by two brick wings and has become an iconic landmark for the area. As a result, Park + Associates wanted to preserve the appearance of the building without necessarily emulating the existing school complex in the new design. Therefore, the firm decided to set the two new extension blocks partly below ground and top the volumes with curved green roofs that slope to touch the ground. By lining the roofs with artificial turf, the architects could also replace the school field. Careful consideration was taken to create bright and airy interior spaces within the partially underground extension, which enjoys access to plenty of natural light, views and natural ventilation. Related: New images show greenery engulfing Singapore’s tropical skyscraper The architects explained, “This Nanyang Girls’ High School extension, as the first secondary education institution in Singapore that has spaces below ground, is symbolic, as it allows students to see that rethinking assumption and rules, followed up with constructive discussions, can result in an outcome more successful and creative than otherwise imaginable.” + Park + Associates Images by Edward Hendricks and Frank Pinckers

Read more:
A green-roofed underground extension breaks the mold for school architecture

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!







Bad Behavior has blocked 1378 access attempts in the last 7 days.